Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Milka 15:44, 24 lip 2012

A ja dla relaksu czytam miesięcznik ,,Wróżka", chyba juz od 10 lat, tak mi się zdaje
i uwielbiam sagi M. Sandermo ,,Saga o ludziach lodu"
Evchen 22:38, 24 lip 2012

Konstancja30 napisał(a)
Ev jak Adam donicę skręcał wyglądało to bardzo prosto ... tak prosto, że aż finalnie krzywo )) jak widziałyśmy ... jak wróci do robienia to nawet obfocę proces ... jednak sugeruję przekonać pierwiastek męski ... nie chcemy przecież sobie przewiercić tipsy ...

słowem nakreślając krok po kroku to mniej więcej będzie tak:

- zrobić małzowi kawkę (lub inny napój poza moim kawoszem w 70% wstrzelimy się idealnie otwierając pifko - a że Adaśko nas podczytuje to pewnie i u mnie będzie pifko)

- szykujemy deseczki ... ilość zależna od szerokości i oczekiwanej wysokości donicy

- deseczki układamy jedna nad drugą na podłodze i przy pomocy kątownika rysujemy linię przez środek

- zaznaczamy szerokość dołu i góry (biorąc jako punkt odniesienia tę linię na środku) łączymy i w ten sposób mamy zarys kształtu jednego boku - deseczki należy dociąć

ja użyłam resztek z podłogi werandy więc połączyły się na klik-klik czy coś w tym stylu

- wycięte deseczki łączymy wkrętami z dociętą wcześniej na wymiar kantówką po obu stronach

- wykonujemy dwa takie boki

- kolejne dwa to same deseczki - które również wkrętami mocujemy w całość ...

mniej więcej bo pismo obrazkowe zdecydowanie bardziej przemówi do wyobraźni ...

ja nie robiłam dna tylko w połowie z kantówki półeczki jakby na osłonkę z podstawką

zdjęcia dołączę jak powstaną ale to na pewno nie w tym tygodniu ... bo szykujemy się na mały wypad ))

No to się rozpisałaś na maksa Podoba mi się użyta liczba mnoga w opisie Wydrukuję instrukcję i powiem mojemu M. - Robimy donice! I przyniosę mu piffko! I na tym koniec mojego udziału To się nazywa współpraca

A poważnie : wkrętami łączyliŚCIE deszczułki z kantówką?... Ta kantówka to taka normalna, o przekroju kwadratu?... Bo mój M. cuduje, ze musi być jakiś wpust czy coś... żeby deszczułki w to wchodziły....
Konstancja30 22:59, 24 lip 2012

Ewuś zwykła kantówka z Castoramy - nasza miała 4x3 cm (bo nie mam centymetra w oczach - tak małżowi powiedziałam jak dotargałam ją do kasy ponieważ zmierzył ją wzrokiem i ten wzrok mówił, że coś mu nie pasuje) ... jutro zmierzę ile na ile konkretnie ma ... bez przekombinowania z wpustami ... to pełna amatorszczyzna ... jakikolwiek profesjonalizm typu wpust zabroniony ... wkręt przechodzi przez kantówkę do deski i ma się trzymać ... wkręty widać i nie ma być zaślepek ... ...

no i moja droga weź pifko dla siebie bo nic z leniuchowania ... cały czas musisz kicać w pobliżu aby podgrzewać atmosferę gdybaniem czy aby donica robi się dobrze ... w razie dylematów należy nawiązać kontakt on-line z ogrodowiskiem ... musisz stwierdzić też, że jest krzywo no chyba, że będzie prosto ale wtedy ponownie wskazana łączność on-line z wiadomo czym aby taaki sukces triumfalnie ogłosić ...

jak widzisz pracy jest dla dwojga
Konstancja30 23:02, 24 lip 2012

irena_milek napisał(a)
A ja dla relaksu czytam miesięcznik ,,Wróżka", chyba juz od 10 lat, tak mi się zdaje
i uwielbiam sagi M. Sandermo ,,Saga o ludziach lodu"

Irenko uwielbiam sagi ... gdy poznaję poprzez losy wielopokoleniowej rodziny historię to jest najlepszy rodzaj literatury ...
Evchen 23:10, 24 lip 2012

No jak z Casto to jesteśmy w domu, czyli na ogrodzie Mój małż pewnie chciał w pełni profesjonalnie, żeby uniknąć marudzenia.. ale zapomniałam mu powiedzieć, że donica postarzana musi być wykonana bez wpustów, koniecznie z wkrętami O krzywiźnie wspominać nie będę, bo weźmie sobie do serca i zrobi konkurencje wieży w Pizzie... A to byłoby nieładne, ba nawet niegrzeczne...
Asysta jest elementem nieodzwonym... Piffko uśmierza ból związany z różnicą zdań, co nie jest takie rzadkie, nawet - a może właśnie z powodu ? - po tylu latach razem.. Odkryłam jeszcze, że oprócz pytań należy potakiwać, d e l i k a t n i e sugerować zmiany - nie za mocno, bo się obruszy, pytać o rzeczy oczywiste i doceniać i chwalić wszystko co się da
acha.. i łączność on-line z ogrodowiskiem nawiązywać niezauważalnie O autorytet wykonawcy chodzi

Jak zrobiMY te donice to postarzeję się razem z nimi
ana_art 23:16, 24 lip 2012

Grunt to dobre podejście i 'zrobienie jak Cackoska Cackoskiego' (ulubione powiedzenie mojej babci, Cackoska to znajoma babci potrafiła tak zakręcić Cackowskim że zawsze było na jej choć on uważał inaczej )
Madzenka 04:15, 25 lip 2012

O podoba mi się ta Caskoska
Tequilla była oferowana M nieprzypadkowo
izuś muszę sobie tego "szczęściarza" zakupić po powrocie. na urlopie męczę, inaczej tego nazwać nie mogę 5 tom Gry o tron.... Masakra pierwsze tomy mialy po 900 ston, tak się przy końcówce umęczylam że wolę tequile wychylić niź czytać.
A jako alternatywę mam same kryminały Grishama, Lackberg i Nesbo... Więc albo zwycięze grę o tron z M albo go zamorduję w stylu Nesbo przy okazji jakiś przekręt prawniczy w międzyczasie wykręcę

Zawsze na tkich wyjazdach, po anlizie mojej lektury, nachodzi mnie myśl, że coś ze mną jest nie tak.....
hanka_andrus 07:17, 25 lip 2012

A ja dla relaksu ....czytam proces.......powstawania Waszych donic!
Donice będą super już to widzę,bo zdolnych facetów koło boku macie,ale Wasza dyskusja koło tego.......miodzio!
I grunt do właściwe zaaranżowanie okoliczności powstawania dzieła !
Evchen 08:27, 25 lip 2012

A ja polecam "Złodziejkę książek" Marcusa Zusak nie mogłam się od niej oderwać A dla poprawienia humoru dobra będzie "Makatka" Grocholi - lekkość pióra i świetny żart sytuacyjno-słowny
Ana 08:38, 25 lip 2012

no no no, Iza - dziękuję za instrukcję - przekazałam ją M i z resztek po tarasie będzieMY klecić donice