Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

alinak 18:29, 17 maj 2014

Tulipany w żabich oczkach ..cudne . też w tym roku będę sadzić w mojej łące niebieskiej tulipki , bo okrutnie mi siem spodobały ...buziak zostawiam ...
Konstancja30 18:44, 17 maj 2014

Madżenko ... w moim garażu czekają hortki na wsadzenie ... już dwa razy miałam dziś nadzieję i za każdym razem nowa fala je zmyła ... ależ tupam ze zniecierpliwienia !!!

kiedyś wiedziałam, że mam absolutnego różanego fioła ... lawenda poszła za różą a cegła się w to idealnie wpisała ... za to moja fascynacja hortensją zaczęła się tu ! ... i długo miała na imię limelajth ... nic dziwnego limka jest absolutnie prześliczna ...

jest już naszą małą tradycją, ze po targach wpadamy do zielonego raju naszego w Kostomłotach ... po tych wiosennych też tak było i wówczas Kasia zakupiła hortki Phantom na szpaler przy domku ... hmmm ... Phantom ..., że niby wysoka ... o strzelistym pokroju ... nie byłam przekonana ... Phantom to nie Limelajth wszak ... ale ten hortensjowy zakątek w szkółce nie dawał mi spokoju ...

na tyle mi spokoju nie dawał, że jak podjechałysmy z Kasią po ziemię do donic Phantom wyszedł ze mną ... wyszedł Phantom ale nie żebym ja odzyskała spokój ... tym razem zaintrygowała mnie hortensja Polar Bear ...

nie od dziś wiadomo, ze dziefczyny do białego misia mają słabość ... mam i ja ... a jak doczytałam, ze ów miś to udana krzyżówka mojej limki i grandiflory to już w obsesję popadłam ...
ale moja obsesja wymaga finansów ... i już myślałam, że mi miś zabieli rabaty jak coś opublikuję (czyli nigdy )))) ) gdy żon wział był i dał dziewczynie białego misia ... znaczy na białe misie konkretnie ...

to telefon do przyjaciela ... Kasia ... i plan jedziemy jutro po białe misie ... nastepnego dnia wichura ... drzewa się mi na posesji do ziemi pokładają ... nikt normalny by w taką pogodę nie jechał nigdzie a już do szkółki po zielone to zupełnie nikt ... ale my pojechałyśmy ... i inni tam byli więc świat idzie ku dobremu ... sa ludziska na zielone napalone ...

a teraz ja patrzę w okno ... tupam i skręca mnie by marzenia wsadzić do ziemi ...

bo mam stworzyć podwalinę pod łąweczkę tonącą w wielkich łbach białego misia i miskanta kaskade ... szpaler Phantoma pod oknem wiatrołapu ...

z tarasu mam w kwiatostany limki się wpatrywać i to istnieje domniemanie w lustrzanym odbiciu ...

no a tu leje i leje a żonowi urlop ucieka ... na strychu ... bo ogrodniczkować się nie da ;( ...
Konstancja30 18:50, 17 maj 2014

Syla napisał(a)

Szkoda , że ten spektakl tak szybko mija .... dobrze , że można to uwiecznić i powtórzyć na kolejny raz ...

Syla ja i tak jestem szczęśliwa ... obawiałam się krótszego efektu ... u mnie trwał prawie miesiąc i to w niesprzyjających pogodowo warunkach ... kubik z niezapominajkowym obłokiem aniołków jest w miejscu ocienionym ... dzięki temu tulipany zakwitły później ... wolniej rozkwitały i trzymają się długo ... w mijającym tygodniu były najpiękniejsze ... niestety wiatry i trzydniowy deszcz je pokonały ... dziś leżą ... nie obcięłam ... a nuż jutro wstaną ...

w przyszłym roku oczywiście będzie replay
Konstancja30 18:55, 17 maj 2014

alinak napisał(a)
Tulipany w żabich oczkach ..cudne . też w tym roku będę sadzić w mojej łące niebieskiej tulipki , bo okrutnie mi siem spodobały ...buziak zostawiam ...

buziak Alina ...
Syla 19:17, 17 maj 2014

Konstancja30 napisał(a)

Syla ja i tak jestem szczęśliwa ... obawiałam się krótszego efektu ... u mnie trwał prawie miesiąc i to w niesprzyjających pogodowo warunkach ... kubik z niezapominajkowym obłokiem aniołków jest w miejscu ocienionym ... dzięki temu tulipany zakwitły później ... wolniej rozkwitały i trzymają się długo ... w mijającym tygodniu były najpiękniejsze ... niestety wiatry i trzydniowy deszcz je pokonały ... dziś leżą ... nie obcięłam ... a nuż jutro wstaną ...

w przyszłym roku oczywiście będzie replay

tak Iza , doczytałam , że to miejsce zacienione to dla mnie takie dekoracje powinny trwać całe lato choć wiem , że to niemożliwe ... Nie doczytałam dokładnie ... czy planujesz na niej zimozielone czyli bukszpan kulkę ???

U mnie huragany i ulewy ustąpiły dopiero dzisiaj o 13.00 ,będę zmuszona do prostowania drzewek. Ta perspektywa nie bardzo mnie cieszy bo zarastam chwastami a trawa pod moim ciężarem się ugina
Konstancja30 19:26, 17 maj 2014

Syla napisał(a)

tak Iza , doczytałam , że to miejsce zacienione to dla mnie takie dekoracje powinny trwać całe lato choć wiem , że to niemożliwe ... Nie doczytałam dokładnie ... czy planujesz na niej zimozielone czyli bukszpan kulkę ???

U mnie huragany i ulewy ustąpiły dopiero dzisiaj o 13.00 ,będę zmuszona do prostowania drzewek. Ta perspektywa nie bardzo mnie cieszy bo zarastam chwastami a trawa pod moim ciężarem się ugina

planowałam kulkowisko ... ale jest pins ... jest miotanie i ciągle moje wizje się zmieniają ... zimozielonych roślinek będzie na tym pasie kubików wiele ... patrzę na niego z okna salonu cały rok ...
zanim ostateczny plan się wykluje latem zastąpią niezapominajki jakieś jednoroczne ... ten sektor będzie docelowo się budował w przyszłym roku ... w tym zatrzymam się tuż przed nim ... u mnie niestety realizacje idą dość wolno ale grunt, ze idą ...

i powracając do wizji to wysoka ściana domu aż prosi o jakieś wysokie nasadzenia ... ze względu na to, ze ściana domu myslę o mało popularnych tujach ... jednak mają płytki system korzeniowy i szybko rosną ... wydają mi się dobrym tłem w tym miejscu ...
będą też wyyysokie trawy ... i limonkowa biel hortensji ...
a dywan musi być a atrakcyjnych liści ... brunera, hosty, miodunka, kopytnik wspaniały i paprocie ... to niby południowa strona ale pierwsze dwa metry obarczone cieniem ... ... no i trzeba ten cień rozjaśnić i uatrakcyjnić ... nie rozpaczam bo lubię cieniste ciekawe zakątki

a w ziemi tonę ... niemal dosłownie i ja ... oby front się zmienił i zaczęło schnąć ...
Sebek 20:16, 17 maj 2014

Hortensji Polar Bear nie mam..... co najlepsze Limelight też nie.....Miałem, ale po zimie zaginęła - no dasz wiarę? Za to mam Silver Dollar i te też są świetne - po za tym kto by nie chciał mieć zakopanych dollarów w ogródku?
Madzenka 01:26, 18 maj 2014

Po takim opisie miłości do białego misia biegnę sobie je obejrzeć

Ajaj jakie piękne!
nicol21 22:05, 18 maj 2014

Polarbear i limelight i inne biało czy też zielone hortki są super! Zatem gdzie są posadzone? bo albom ślepa albo niedowidze... czyli zdjęć nie znalazłam.

A do ogrodniczego wejść i z niczym wyjść tożto się nie godzi!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
nicol21 22:07, 18 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)
Po takim opisie miłości do białego misia biegnę sobie je obejrzeć

Ajaj jakie piękne!

Marzenka, jak to - to ja znam misia polarnego a Ty nie? Braki w edukacji już uzupełnione więc wybaczam
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies