Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Konstancja30 20:53, 11 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)
Macham Iza I dla Leonarda u mnie już szykuję miejsce

Madżenko ta róża nie ma sobie równych ...
kolor ... piękny ... intensywny ale nie nachalny ... rzuca się w oczy ale nie razi ... płatki jak nawoskowane ... podobno osiemdziesiąt ... poukładane w każdej fazie kwitnięcia tworzą kształt nakazujący się nań patrzeć ... posadziłam na kjubie z boku domu na wprost furtki ... plus to obezwładniający obrazek na powitanie ... kuriozum to ja o 5 rano z laptopem na kolanach na schodkach popijająca kawkę ... z ulicy widać mnie a jakże ... ale udaje, ze nie widzę ... patrzę tylko na Leo i mam najpiekniejszy kwadrans dnia ...

wiem już, że muszę dokupić Leo na frontową i pod taras ... bo ja muszę już z nim kawkę pić

wetknij go gdzieś przy kuchennym tarasie ... nie pożałujesz

oczywiście muszę go fotografować choć to bardzo irytujące bo na żadnym zdjęciu nie ma tego co się widzi

Pszczelarnia 20:57, 11 cze 2014

Izuś, Leo o skórzastych metalicznych liściach i nieprawdopodobnie wyrafinowanym układzie płatków: jest i rozetka angielska, i falowane końcówki a la włoskie klimaty, zapach i zdrowie germańskie, i wypełnienie - ideał....... . Jak wysoki? Kto o 5.oo rano chadza ulicą?
Konstancja30 21:00, 11 cze 2014

Danutka napisał(a)
Ładniutkie te roślinki Cały arsenał można powiedzieć!!!

Wiesz ja mam 11 arów działki do zagospodarowania tzn wstępnie niby ogród już jest młodziutki niecały roczek ma( wydawało mi się że ładny dopóki nie trafiłam na stronę ogrodowiska)

Teraz zamęczam męża ciągłymi przeróbkami nie wiem jak on to dzielnie znosi

Uczę się cierpliwości bo muszę a ponieważ zawsze lubiłam roślinki więc mąż zrobił mi "rozmnażalnik" i szaleję w nim

A propos psa miałam kiedyś w rodzinnym domu bokserka nie było nas godzinkę dosłownie , pozostawiony sam sobie w ogrodzie przegryzł w tym czasie 3 klony palmowe , 5 tuj, wykopał 8 krzaczków karłowatych i pogryzł parapet Taki łobuz był a najbardziej ulubionym miejscem jego była huśtawka ogrodowa

Zapraszam do siebie w wolnej chwilce może doradzisz/skrytykujesz/poprawisz początkującą ogrodniczkę

nie wiem ile to 11 arów ale domyślam się, ze dużo ... Danutko wbrew pozorom 100 naparstnic może zniknąć ... to niewiarygodne ile kwiatów można upchać na niewielkim areale (mówię bo wiem ... ile jeszcze przede mną) a na większym to już eden można mieć ...

mam wielką ochotę na rozmnażalnik tylko jakoś z realizacją u mnie skromniej ... ale nigdy nie podejrzewałabym się o to co się dzieje (5 rano kawa z różą ) więc i do tego może dojdę zwłaszcza, że mam w pobliżu taką nauczycielkę ... a świętokrzyskie robi się mocno bylinowe ...

na jarmuż się pisze ... ma tyyyyyyyyyle żelaza i jest bardzo zdrowy

z zaproszenia skorzystam bardzo chętnie ... a po tojeść zapraszam kiedy tylko zechcesz ...
Danutka 21:03, 11 cze 2014

Powiedz mi czy ta tojeść jest bardzo ekspansywna?

Konstancja30 21:05, 11 cze 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Izuś, Leo o skórzastych metalicznych liściach i nieprawdopodobnie wyrafinowanym układzie płatków: jest i rozetka angielska, i falowane końcówki a la włoskie klimaty, zapach i zdrowie germańskie, i wypełnienie - ideał....... . Jak wysoki? Kto o 5.oo rano chadza ulicą?

u mnie tak do kolan jest w 2 roku swego istnienia ... bardzo łądny pokrój krzaczka ... zachwyca i szkoda go czymkolwiek zasłaniać ... u mnie jest z trawką i lawendą ... podobno może osiągnąć 1.2 m

ulicą ... bardzo spokojną dodam plączą się jacyś narwańcy z psami
Konstancja30 21:11, 11 cze 2014

Danutka napisał(a)
Powiedz mi czy ta tojeść jest bardzo ekspansywna?

jest ekspansywna ale bez paniki ... rozrasta się rozłogowo ... płytko i łatwo ją ograniczyć ... polecam nasadzenie soliterowe ... z czasem powiększające w określonym przez ogrodniczkę kształcie na tle jednolitego tła (zieleń , mur ) bo fala płynących dziobów jest czymś przeuroczym ... tu dla odmiany o zmroku bo biały kwiat w tym czasie niemal fosforyzuje ...

greglis 21:14, 11 cze 2014

Leonardo również mnie powalił, przepiękna róża. Jak długo kwitnie? Powtarza kwitnienie?
Syla 21:14, 11 cze 2014

Leoś Iza i mnie zachwycił ... piękny
Konstancja30 21:21, 11 cze 2014

greglis napisał(a)
Leonardo również mnie powalił, przepiękna róża. Jak długo kwitnie? Powtarza kwitnienie?

Kasiu widziałam wiele róż i kocham wszystkie ale ta jest niesamowita ... dla mnie numer 1 ... to dość dziwne może ale kiedyś szukałam róży leonardo da Vinci w obrazkach ... manekin miał mieć motywy z zycia i twórczość tegoż znamienitego artysty i zachwycająca płatkami imienniczka miała być jego elementem ... a teraz mam cudo u siebie

kwitnie od VI do X ... w zeszłym roku cały czas prawie miał kwiaty choć jak na oseska przystało nie było ich wiele ...

najlepiej kolor oddała Safoya ...

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=54286&start=28

u niej tez ładnie widać pokrój krzaczka ...

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=54286&start=420

Konstancja30 21:26, 11 cze 2014

Sebek napisał(a)
Oczekując na ten wielki łan lawendy postaram się tak pięknie pomachać jak Ty nam! Więc macham

Sebku łanów mam kilka ... w końcu lawenda to mój fioł absolutny )))

ten na frontowej to dwulatek ... nieopodal młodziak dopiero wsadzony ... za nim szpaler 11 krzaczków ... za to trzyletni łan, którego nie zdążyłam przesadzić ... i już się nie odważę ma ok 130 cm szerokości ... i sięga mi do bioder ... to viva tak szaleje )))