jedynie mogę przesadzić w okolice tego mniejszego - tam jest kawalek ziemi, ktory nie jest podgarazowany, może gdzies go zmieszcze... chyba, ze z premedytacją spowolnię jego wzrost zostawiajac go na takiej glebokosci, ale w jakimś mniej naslonecznionym miejscu... ech, kto wymyslil tak marną warstwe gleby nad garazem
Witam. Pytanie z gatunku "cuda-dziwy". Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego Confidor 200 SL, jest kompletnie niedostępny w sklepach ? To jakiś przypadek ? Pozdrawiam. Dziękuję za ewentualną odpowiedź. Tomasz.
Wiem ze już dawno powinno być po oprysku ale... jak nie pogoda to jeszcze nie mogę dostać Bravo... wycofali.... czy jest jakiś inny zamiennik?
Znalazłem w sieci ze Amistar Opti 480 SC
I ze jeszcze może być Sfora,ale nie wiem...
A znowu odpowiednikiem Gvarant jest teraz Guliver 500 SC
Dziękuję.
Zastanawia mnie tylko, jak go stosować np na ochojnika czy mszycę świerkową (po pojawieniu się już szkodników). Nigdzie nie potrafię znaleźć dawkowania......
Bravo, Gwarant czy Guliwer /oznaczenie 500 SC/ mają tę samą substancję czynną i w takiej samej ilości. Nazwą różnią się dlatego, że każdy z nich pochodzi od innego producenta - nazwa zastrzeżona. Nie można jedynie zastrzec nazwy substancji czynnej - chlorotalonil, gdyż jest to nazwa substancji chemicznej. To samo dotyczy Konfidoru/Kohinoru. Producent wykupuje prawo do rozprowadzania swojego produktu. Koncesja kosztuje, a odbiorca czyli rolnik/ogrodnik pokrywa koszty.
Liście z takimi plamami do usunięcia, przydałaby się fotka młodych - najwyżej dwuletnich pędów z wierzchołkiem. Podejrzewać można dużo, np szarą pleśń, która jest najczęstszym "gościem", ale pewność to zupełnie co innego. Opryskuj HT lub roztworem jodowym, można też przemiennie co tydzień.