Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

Juzia 20:55, 27 cze 2016

Różaneczniki mają płytki system korzeniowy....ale nie aż tak....przecież to duże krzaki
Ja bym przesadziła

Kasia_CS 21:28, 27 cze 2016

jedynie mogę przesadzić w okolice tego mniejszego - tam jest kawalek ziemi, ktory nie jest podgarazowany, może gdzies go zmieszcze... chyba, ze z premedytacją spowolnię jego wzrost zostawiajac go na takiej glebokosci, ale w jakimś mniej naslonecznionym miejscu... ech, kto wymyslil tak marną warstwe gleby nad garazem
wilkijakies 22:47, 27 cze 2016

Witam. Pytanie z gatunku "cuda-dziwy". Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego Confidor 200 SL, jest kompletnie niedostępny w sklepach ? To jakiś przypadek ? Pozdrawiam. Dziękuję za ewentualną odpowiedź. Tomasz.
koti 23:20, 27 cze 2016

wilkijakies napisał(a)
Witam. Pytanie z gatunku "cuda-dziwy". Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego Confidor 200 SL, jest kompletnie niedostępny w sklepach ? To jakiś przypadek ? Pozdrawiam. Dziękuję za ewentualną odpowiedź. Tomasz.

KOHINOR 200SL ma ten sam skład, confidor wycofany, chyba ma to związek z ustawą o ochronie pszczół, ale nie jestem pewna
butterfly 11:01, 28 cze 2016

Mazan napisał(a)
Butterfly

Możliwa fuzarioza liści. Opryskaj Bravo lub Gwarant i po 10 - 14 dniach Sarfun lub Topsin.

Pozdrawiam

Wiem ze już dawno powinno być po oprysku ale... jak nie pogoda to jeszcze nie mogę dostać Bravo... wycofali.... czy jest jakiś inny zamiennik?
Znalazłem w sieci ze Amistar Opti 480 SC

I ze jeszcze może być Sfora,ale nie wiem...

A znowu odpowiednikiem Gvarant jest teraz Guliver 500 SC
wilkijakies 14:48, 28 cze 2016

koti napisał(a)

KOHINOR 200SL ma ten sam skład, confidor wycofany, chyba ma to związek z ustawą o ochronie pszczół, ale nie jestem pewna

Dziękuję.
Zastanawia mnie tylko, jak go stosować np na ochojnika czy mszycę świerkową (po pojawieniu się już szkodników). Nigdzie nie potrafię znaleźć dawkowania......
Mazan 16:00, 28 cze 2016

Butterfly

Bravo, Gwarant czy Guliwer /oznaczenie 500 SC/ mają tę samą substancję czynną i w takiej samej ilości. Nazwą różnią się dlatego, że każdy z nich pochodzi od innego producenta - nazwa zastrzeżona. Nie można jedynie zastrzec nazwy substancji czynnej - chlorotalonil, gdyż jest to nazwa substancji chemicznej. To samo dotyczy Konfidoru/Kohinoru. Producent wykupuje prawo do rozprowadzania swojego produktu. Koncesja kosztuje, a odbiorca czyli rolnik/ogrodnik pokrywa koszty.

Pozdrawiam
ag_zie 18:55, 28 cze 2016

Mazan, czy mógłbyś zobaczyć na poprzednią stronę - moje pytanie o coś na liściach borówki amerykańskiej. W zeszłym roku miały to samo.
Mazan 20:10, 28 cze 2016

Ag_zie

Liście z takimi plamami do usunięcia, przydałaby się fotka młodych - najwyżej dwuletnich pędów z wierzchołkiem. Podejrzewać można dużo, np szarą pleśń, która jest najczęstszym "gościem", ale pewność to zupełnie co innego. Opryskuj HT lub roztworem jodowym, można też przemiennie co tydzień.

Pozdrawiam
ag_zie 22:04, 28 cze 2016

Jutro zrobię zdjęcia i wstawie. HT mam to zacznę od tego.