Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

mmeg 10:04, 20 maj 2018

Mazan,czy mógłbyś zerknąć na stronę 232 ma moje posadzone w tym roku graby wygryzione przez jakieś gąsiennice?co robić?
Mazan 10:22, 20 maj 2018

Mmeg

Podobny jest, a zwalcza go każdy środek owadobójczy, obojętnie czy kontaktowy, czy wgłębny, a zrozumiale: decis, karate czy mospilan, polysect.
Jednemu staraj się zapobiec: nie dopuść żeby gąsienice zeszły do gleby. Zazwyczaj atakują rośliny pod którymi się przepoczwarczyły. Mogą doprowadzić do gołożeru.

Pozdrawiam
magdaw 11:32, 20 maj 2018

Jeszcze raz prośbą spojrzenie na buki tym razem zdjęcie które uciekło. ... takiego osobnika spotkałam jednego o
mmeg 11:38, 20 maj 2018

Mazan napisał(a)
Mmeg

Podobny jest, a zwalcza go każdy środek owadobójczy, obojętnie czy kontaktowy, czy wgłębny, a zrozumiale: decis, karate czy mospilan, polysect.
Jednemu staraj się zapobiec: nie dopuść żeby gąsienice zeszły do gleby. Zazwyczaj atakują rośliny pod którymi się przepoczwarczyły. Mogą doprowadzić do gołożeru.

Pozdrawiam

Bardzo dziękuję!Będę działać.
Mary 12:43, 20 maj 2018

Mazan napisał(a)
Mary

Tak, to mączniak prawdziwy. Liście do usunięcia, a roślinę opryskaj amistarem i po 7 - 10 dniach gwarantem lub dithane. W razie potrzeby powtórzyć.

Pozdrawiam
Dziękuję.
Mary 21:22, 20 maj 2018

Mazanie,

Czy to też jakiś grzyb? Czy może niedobór boru?
Liście hortensji bukietowej Limelight. PH wyszło mi około 6.

Przepraszam za złą jakość zdjęć, ale już ciemno się robiło.
Ostatnie trzy zdjęcia były robione przy sztucznym oświetleniu.

Adela 21:52, 21 maj 2018

Walerku,
To znowu ja
Tym razam niepokoi mnie cyprysik Ivonne. Przed miesiącem zauważyłam brązowienie łusek wewnątrz drzewa, na zewnątrz tylko nieliczne pojedyncze łuski są brązowe.Spryskałam topsinem.
Dziś oczyściłam wnętrze i na wysokosci około 50 cm od ziemi widoczne jest jakby pierścieniowate nacięcie z wyciekiem żywicy w jednym miejscu. Czy to coś poważnego?
Jak mam reagować? Chemią czy którymś preparatem eko?
Pozdrawiam

Mazan 09:56, 22 maj 2018

Adela

Prawdopodobnie nawiedził Ciebie, a raczej działkę grzyb phytophtora cactorum. Opryskiwanie i podlewanie tymi samymi środkami co 14 dni aliette lub previcur, oprysk także. Czy to pomoże trudno przewidzieć.

Pozdrawiam
Mazan 10:06, 22 maj 2018

Mary

To raczej szpeciele. Zastosuj ortus i po 14 dniach mospilan.

Pozdrawiam
Adela 11:47, 22 maj 2018

Mazan napisał(a)
Adela

Prawdopodobnie nawiedził Ciebie, a raczej działkę grzyb phytophtora cactorum. Opryskiwanie i podlewanie tymi samymi środkami co 14 dni aliette lub previcur, oprysk także. Czy to pomoże trudno przewidzieć.

Pozdrawiam

Dzięki Walerku.
I kolejna walka przede mną. Coś rzeczywiście musi być z tym grzybem w moim ogrodzie. Mam go 6 lat i chyba 1/4 roślin już wyrzuciłam. Teraz jeszcze cisy z podejrzeniem o fytoftorozę, a jak do tego dołączą tuje (odpukać) to spełni się marzenie mojego męża: powstanie boisko, na którym będzie z wnuczkami grał w piłkę
Podejrzewam dwa źródła zakażenia: kora lub ziemia nawieziona po budowie.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.