Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

Waclaw 22:45, 05 lip 2018

Mazan napisał(a)
Waclaw

Do uratowania? Wystarczy oprysk choćby roztworem sody żeby pozbyć się kłopotu. To nie warzywo, u którego w niektórych przypadkach soda może być szkodliwa. Jeżeli jednak wierzysz chemii to dwukrotny oprysk Nimrodem powinien uspokoić sytuację.
Rozjaśnienia liści są na wszystkich fotkach, a oznacza to, że jest niedobór żelaza, a pod mączniakiem także innych mikroskładników. Przypomnę, że dla roślin zaczęła się druga połowa sezonu, czyli tworzenie pąków i gromadzenie zapasu składników na przetrwanie zimy, a następnie ruszenie z wegetacją.
Niedobory mogła spowodować także susza, którą roślina trochę inaczej odbiera niż organizm zwierzęcy.

Pozdrawiam

Dziękuję Mazan.

Spróbuję sodą.
Czy to ma być zwykła soda oczyszczona? Jaki roztwór?
Dla pewności kupię również Nimrod. Zaczekam na efekty sody.

A dla wzmocnienia żelazem podleję wszystkie roztworem gnojówki z pokrzywy.
Zastosuję również nawóz do Rh.

Czy to wg Ciebie wystarczy?

Pozdrawiam serdecznie

Mazan 08:52, 06 lip 2018

Waclaw

Na to pytanie jest odpowiedź w wątku naturalne zwalczanie chorób roślin str 1. Czy wystarczy? Zależy od odczynu. Jeżeli nadal będzie za wysoki - nie.

Pozdrawiam
Mazan 09:06, 06 lip 2018

Greg66

To choroba grzybowa. Zastosuj preparat Tebu lub Zato.

Pozdrawiam
Elinka 13:43, 06 lip 2018

Mazan no to prosze jak wspominalam w cisach doradz czym potraktowac:

Powojnik ( czy to szara plamistosc )

Katalpa , z daleka wygladalo to na brak magnezu, zelaza ale z bliska to kropki jakies

greg66 14:41, 06 lip 2018

Mazan bardzo dziekuję za rade.
Tylko może doprecyzuję. Ta trawa przesadzana była w marcu. podlewana co dzień jakiś miesiąc temu zaczeła żółknąć i tak wyglada teraz. Przestałem ją podlewac bo myyslałem, że jest zalana. A jak to grzyb to jutro kupuje preparat.

Pozdrawiam
Waclaw 15:50, 06 lip 2018

Mazan napisał(a)
Waclaw

Na to pytanie jest odpowiedź w wątku naturalne zwalczanie chorób roślin str 1. Czy wystarczy? Zależy od odczynu. Jeżeli nadal będzie za wysoki - nie.

Pozdrawiam

Dziękuję.
Mazan 10:36, 07 lip 2018

Elinka

Powojnik ma plamistość liści. Oprysk 3x co 7 dni saprolem.
Katalpa. Pokaż pęd na którym był liść.

Pozdrawiam
Alicja169 10:52, 07 lip 2018

Dwa tygodnie wcześniej posadziłam dwa krzaczki winogrona (z doniczki) aby wspinały się po pergoli. Obydwa miały w podobny sposób przygotowane dołki. Jeden krzaaczek ok, nawet wypuścił nowe listki, natomiast drugi tak wygląda:

co może być przyczyną tak zmienionego koloru liści, nowych listków też nie wypuścił.
Mazan 13:16, 07 lip 2018

Alicja169

Nie miał możliwości. Szara pleśń zablokowała. Jeżeli masz któryś ze środków, np. dithane, gwarant, topsin to opryskaj 3x co 7 dni, a jeżeli ufasz eko środkom przemiennie RT i OW lub PW 2x.

Pozdrawiam
Alicja169 16:33, 07 lip 2018

Mazan napisał(a)
Alicja169

Nie miał możliwości. Szara pleśń zablokowała. Jeżeli masz któryś ze środków, np. dithane, gwarant, topsin to opryskaj 3x co 7 dni, a jeżeli ufasz eko środkom przemiennie RT i OW lub PW 2x.

Pozdrawiam

Walerku,
to mnie zaskoczyłeś swoją opinią moje nieuczone oko nie widzi żadnego nalotu na liściach, jest tylko ten czerwonawo-rdzawy kolor.
Jesli - jak piszesz - jest to szara pleśń, to oznacza, że nic nie wiem na temat tej choroby, bardziej spodziewałam się, że powiesz o przedawkowaniu lub niedoborze jakiś minerałów.
Ale oczywiście Twoje zdanie jest dla mnie wyrocznią. Zastosuję to co wskazujesz.
Pozdrawiam. Jak dobrze że jesteś, i cały czas nas wspierasz