Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Enya73 22:57, 10 lip 2013

anax napisał(a)

Enya po pierwsze masz bardzo dopracowany, harmonijny ogród, który wydaje się być już osobnym bytem , a nie tylko tworem ludzkich rąk. Taki etap to coś na co czekam z utęsknieniem, ale i tak nie mam pewności czy kiedykolwiek nastąpi. Piękne założenie.

Po drugie odniosę się do cytatu , witaj w klubie Mam dokładnie takie same doświadczenia.

Pozdrawiam

Masz rację, ogród zaczął żyć własnym życiem i przestałam nad nim panować. Trzeba będzie podjąć radykalne kroki i niektórym trawom oraz bylinom skrócić żywot

I dziękuję za pochwały To dzieło zbiorowe z M, a ostatnio nawet dzieci się zaangażowały, co mnie bardzo cieszy

Pozdrawiam sąsiadeczkę
Enya73 23:00, 10 lip 2013

noemi napisał(a)
Anitko, witaj po urlopie ładne zdjęcia i miejsca ciekawe, mój M. mnie wyciąga do Danii co roku .... widzę , że warto

buziaki

WITAJ MAGDA! Jak będziesz serio zainteresowana wyjazdem za rok, to służę wszelkimi informacjami, folderami i przewodnikami. Dużo też pisałam na temat Danii na moim blogu. Pomogę opracować atrakcyjny pobyt w ciekawych miejscach

Pozdrawiam serdecznie
Enya73 23:04, 10 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)
Anitko nie kuś Danią, bo ja na leżaku w Grecji "Dochodzenie" z detektyw Sarą Lund przeczytałam. Akcja dzieje się w Kopenhadze o kryminale z morderstwem w tle trudno napisać lekkie, łatwe, przyjemne...ambitne nie było ale ochoty na Danię nabrałam. Czy byłaś w Szwecji lub Norwegii latem?

No to mi wstyd, bo ja na plaży czytałam 3 tom Greya

Niewiele brakowało, a pojechalibyśmy do Malmo w Szwecji, ale zabrakło nam już czasu, a nie było sensu jechać na wariata. Do Szwecji z Danii jest rzut beretem, można mostem albo promem. Tak więc Szwecję zostawiamy sobie na następny pobyt wakacyjny.

Norwegia to marzenie mojego męża i myślę, że w końcu ulegnę, ale pojedziemy kamperem. Ewę z Hortensji musiałabyś zapytać, ona już była parę lat temu

Jak pisałam powyżej, w razie czego służę informacjami o Danii

Pozdrawiam serdecznie
atena35 23:16, 10 lip 2013

Enya73 napisał(a)

WITAJ MAGDA! Jak będziesz serio zainteresowana wyjazdem za rok, to służę wszelkimi informacjami, folderami i przewodnikami. Dużo też pisałam na temat Danii na moim blogu. Pomogę opracować atrakcyjny pobyt w ciekawych miejscach

Pozdrawiam serdecznie

Trzymam za słowo możliwe że się zgłoszę

Ogród ogarniesz szybciutko, tylko coś na komary potrzebne, bo wściekłe w tym roku.
Enya73 23:16, 10 lip 2013

Na dobranoc jeszcze kilka duńskich klimatów

Buziaki
Gardenarium 23:56, 10 lip 2013

Ktoś mnie namawiał ostatnio na zwiedzanie ogrodów w Danii? nie- chyba w Belgii, a co z Danią, są tam udostępniane ogrody prywatne?

Instagram Ogrodowiska
Enya73 08:46, 11 lip 2013

Witaj Danusiu!

Miło mi, że zajrzałaś W ubiegłym roku chyba Ci o tym wspominałam przy okazji relacji z Danii w wątku i naprawdę polecam wyjazd do Danii, choćby na kilka dni.

A to ten wątek z poprzedniego wyjazdu.Nie byłam jeszcze w Anglii, więc te ogrody w Danii zrobiły na mnie duże wrażenie, ale myślę, że Tobie też by się tam podobało

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2710-dania-ogrody-i-krajobrazy

To taka niewielka część z tego, co widziałam. Nie słyszałam o możliwości zwiedzania ogrodów prywatnych osób, ale wierz mi, że to, co jest do obejrzenia przy ogrodach pałacowych w Frederiksborg, Fredensborg na Zelandii, Liselund na wyspie Mon, Egeskov i Odense na Fionii, ale również w Kopenhadze jest bardzo interesujące.
Najciekawszy okres dla tych ogrodów to sierpień. Sama Dania ze swoją uroczą architekturą, zwłaszcza w małych miejscowościach, jest niezwykła. Dużo tam domów w stylu wiktoriańskim i ogrodów w stylu angielskim.
Na Fionii zatrzymaliśmy się w fantastycznym miejscu, był to dawny XIX dworek zaaranżowany na mały B&B, z przepięknym ogrodem i przemiłymi gospodarzami.
Jak zrzucę zdjęcia, to pokażę

Pozdrawiam serdecznie
Ewa 13:15, 11 lip 2013

Dania piękna !!!
Joaska 14:10, 11 lip 2013

Enya73 napisał(a)

I druga strona wygląda tak. Tu usiłuję za pomocą bluszczu i hortensji pnącej zamaskować rynnę

Na końcu tej ścieżki usiłuję zrobić łuk z grabów

............

............

Anita weszłam do Ciebie na chwilke i przepadłam.......
Cudowne masz kompozycje na rabatach .... wszystko takie dopieszczone .... z wuczuciem ... pięknie

.... zasłonięcie rynny bardzo ładnie wychodzi i chyba sobie ten pomysł zapiszę , z resztą nie tylko ten booo,...... pomysł na grabowy łuk .... pierwsza klasa
Już wiem jakie jest moje kolejne chciejstwo ... dwa graby
Pozdrawiam
Borbetka 16:44, 11 lip 2013

Ależ ten łuk już zarasta. Jeszcze chwila i będzie baaardzo romantycznie. Klimaty rozmów u Ciebie Anito bardzo mi bliskie. Danię widziałam, ale nie całą i marzeniem mojego M. jest również Norwegia. Cóż, czyżby Twój M. był zimolubny i nie znosił upałów jak mój? Oby nie . Ja wreszcie się uparłam w tym roku i mam wakacje w kraju ciepłym, ale się boję, jak on to zniesie hmm.
Pięknie u Ciebie i zawsze piszę tu, że tyle kamienia w ogrodzie jest moim marzeniem. Nie doczytałam jaki duży jest Twój ogród, ale u mnie tego kamienia, mimo już dużych kosztów, nie widać ciągle.