Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Enya73 21:39, 12 lip 2013

Ale w najbliższych dniach palcem nie ruszę, bo mam świeżo zrobione pazurki, no chyba że kupię jakieś kolejne super rękawiczki Silikonowe zaparzają dłonie, tzw. wampirki przepuszczają brud, może ktoś poleci mi jakieś lepsze?
Syla 22:03, 12 lip 2013

Enya73 napisał(a)

Jakby się nie rozpadało, to bym dla Was sfociła te nieszczęsne trawy, tam są całe kolonie mszyc, mrówki po liściach łażą, a i zauważyłam początki chorób grzybowych również wśród traw.

Jednak nie wszystko jest takie idealne. Po pracy wpadłam na chwilkę jeszcze przed deszczem i ze zgrozą stwierdziłam, że wszystkie azalie są zainfekowane grzybem, nawet hortensja bukietowa ma od dołu pożółkłe liście z brązowymi plamkami, które opadają. A tu na weekend kolejne deszcze zapowiadają. Czy jak podleję topsinem doglebowo, to coś da?

w tym przypadku chyba lepiej dolistnie bo gleba pewnie mokra po ostatnich deszczach (ale ja się nie znam) .... u mnie takie plamki o których piszesz zauważyłam na berberysie Maria .... i listki rozplenicy przybierają inne kolorki niż powinny ale z opryskami czekam jeszcze bo nie wiem jaka pogoda będzie jutro ....
Syla 22:05, 12 lip 2013

Enya73 napisał(a)
Ale w najbliższych dniach palcem nie ruszę, bo mam świeżo zrobione pazurki, no chyba że kupię jakieś kolejne super rękawiczki Silikonowe zaparzają dłonie, tzw. wampirki przepuszczają brud, może ktoś poleci mi jakieś lepsze?

mi się nazwa firmy sprała .... ale są bawełniane na wierzchu dłoni a na spodzie gumiaste jakieś ręka się nie poci i pazurki w dobrej formie
Enya73 22:09, 12 lip 2013

No ja też zaczekam z opryskiem, aż się pogoda wyklaruje, ale boję się, że i tak już za późno Co do rękawiczek, to ja już przetestowałam wiele, ale żadne nie są idealne. Najlepiej mi się pracuje bez, ale to ze szkodą dla moich rąk i paznokci. No nie można mieć wszystkiego
malkul 22:26, 12 lip 2013

Ja lubię takie z castoramy od środka czarne z guma a z wierzchu oczoje.....zielone są nie do zdarcia
JulkAd 22:40, 12 lip 2013

Anitko Ty zawsze "poukładane" i wysprzątane w ogrodzie masz i nawet jak nie wszystko po urlopie dopieszczone to w najbliższym czasie tego dokonasz...pomimo wypielęgnowanych pazurków ....długo bez pracy w ogrodzie nie wytrzymasz
Enya73 10:29, 13 lip 2013

Jak dobrze, że Castorama jest tak blisko Faktycznie długo nie wytrzymam, już mnie nosi, żeby coś poskubać w ogrodzie, ale na razie mokro,po całonocnych opadach.
No to jadę na zakupy

Dzięki Syla, Gosia i Julita Pozdrawiam
bociek 11:16, 13 lip 2013

Anitko, wspolczuje walki z trawa. Obawiam sie, ze za pierwszym razem nie uda sie wszystkiego zalatwic Ja z wydmuchrzyca i miskantem cukrowym walczylam kilka lat zanim sie poddaly. I tez wydawalo mi sie, ze wszystko zostalo oczyszczone, ale gdzie tam Trzymam kciuki, zebys dala rade szybko i bezproblemowo. A co do grzyba ja bym poczekala, az sie pogoda wyklaruje.

Danie znam, Dunczykow tez troche. To dosc specyficzna nacja. Ale zazdroszcze im jednego - tych tras i sciezek rowerowych wszedzie, a szczegolnie w miastach. Rowerzysci sa wszedzie, mozna odniesc wrazenie, ze to glowny srodek lokomocji. A natura jest jeszcze taka nieskazona. Tam jest ogromny szacunek do przyrody. I maja swietne sledzie - w Nyhavn jest knajpka, gdzie specjalizuja sie w sledziach, maja ich tyle rodzajow, ze mozna zwatpic Pyyyyycha

Pozdrawiam
Madzenka 16:12, 13 lip 2013

Anitko polecam rekawiczki Vileda (niebieskie, łatwo ropoznawalne na pólce) do kupienia w każdym markecie budowlanym - dzianinowe z cienką warstwa gumy na palcach, wygodne, piorę i używam wielokrotnie Ostatnio kupiłam tańsze zamienniki i też się sprawdzają.
Chociaż zwykle mam cienkie lateksowe i mój manicure hybrydowy cierpi!!! A tak chcialam wreszcie mieć paznokcie.... Miałam na urlopie....

Choroby grzybowe atakują mi wszystko... Pryskam co tydzień na grzyba ... Naprzemiennie miedzianem, topsinem, score... Najbardziej zaatakowane rośliny można podelwać previurem i mildexem... Jednak hortensji szt jeden nie uratuję....
alinak 19:20, 13 lip 2013

Enya73 napisał(a)
No ja też zaczekam z opryskiem, aż się pogoda wyklaruje, ale boję się, że i tak już za późno Co do rękawiczek, to ja już przetestowałam wiele, ale żadne nie są idealne. Najlepiej mi się pracuje bez, ale to ze szkodą dla moich rąk i paznokci. No nie można mieć wszystkiego

Anita ja tylko pracuję w skórzanych . kupuje je paczkami w chińskiej hurtowni . na rok starczają 2-3 pary . nie zamieniłam bym ich na żadne inne . ja zrobiłam rabatę z trawami i oczywiście mam ich za dużo . będzie eksmisja