Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Enya73 15:14, 01 sie 2013

baraga1904 napisał(a)
...poczytałam...no rzeknij tylko słowo a wsiadam do mojego majtkowego niebieskiego dyliżansu i jadem...
...idę teraz Tam poczytac....

Najpierw przyjedź do mnie
GabiK 15:15, 01 sie 2013

Kiedy wybywasz i gdzie?
Enya73 21:21, 01 sie 2013

Do miejsca, które nazywane jest perłą Adriatyku
anna_g 21:43, 01 sie 2013

Enya73 napisał(a)

Droga Pszczółko, niestety nie mam żadnego zdjęcia spiżarni, nie przyszło mi to jeszcze do głowy, że ktoś będzie chciał to oglądać Widziałam u którejś z dziewczyn, (ale nie potrafię sobie przypomnieć u której),wspaniałą spiżarnię, taką z otwartymi półkami uginającymi się pod kolorowymi, smakowitymi słoiczkami. U mnie to po prostu pomieszczenie przy kuchni z zamkniętymi szafkami, w których przechowuję słoiki pełne różnych smakołyków
Jeśli kogoś to zainteresuje, to zwykle robię ogórki konserwowe, pikle, sałatkę szwedzką, grilowane bakłażany w oliwie, cukinię w pikantnej marynacie, powidła śliwkowe- 2 rodzaje, powidła mirabelkowe, dżem malinowy, zaprawiam też antonówki starte i przyprawione cynamonem, goździkami z dodatkiem brązowego cukru (na szarlotkę) oraz mrożę przeróżne owoce i zielone pietruszki, koperek, szczypiorek, szpinak itp. Robię też przeróżne kompoty oraz soki , bo obok mojego domu są dzikie opuszczone sady, więc nie pozwalam, aby te dary natury się zmarnowały. No i oczywiście nalewki z malin, pigwy, aronii, bzu czarnego. Jakby ktoś chciał przepisy, to proszę o podanie maila na priv
Posadziłam też derenia jadalnego, ale jeszcze mi nie owocował.
Ja może nie wyglądam na taką gosposię, ale uwielbiam dwie rzeczy: kuchnię i ogród. To są 2 moje królestwa
Moje przepisy na powidła oraz bułeczki i chlebek znajdziesz w kulinarnym.

Anita..... czytam i oglądam pomału Twój wątek - tak już mam że nie potrafię "przelecieć" na szybciora i mieć z głowy... jak zaczęłam to czytam i oglądam wszystko... Mam nadzieję, że kiedyś skończę
I wiesz co... ja tu dzisiaj chciałam się Tobie nisko pokłonic... bo jeśli Ty naprawdę robisz te wszystkie rzeczy co napisałaś powyżej plus pieczenie tego ślicznego chlebka, i tych bułeczek i rogalików od których widoku samego ślinianki szału dostają, do tego jeszcze ogród i to kurcze jaki... JAKI!!!!, wycieczki rowerowe, praca zawodowa, dwoje dzieci, no i oczywiście dodatkowo pisanie o Toskanii, że nie wspomnę o Ogrodowiskowaniu to Ty normalnie jesteś moja Guru Z podziwem w pas się kłaniam i wracam do czytania.
Enya73 23:01, 01 sie 2013

I cóż ja mam teraz napisać. No bardzo mi miło i nawet czuję się trochę zakłopotana, bo ja się czuję zupełnie przeciętną kobietą. Robię to wszystko, ale przecież nie na raz Dzielę sobie czas, fakt- jestem dobrze zorganizowana, wiem czego chcę i szybko podejmuję decyzje, co mi też zaoszczędza mnóstwo czasu. Besia, moja psiapsiółka, która nas tu podczytuje, sama ostatnio była z mężem swoim w szoku, w jakim tempie ja robię np. zakupy i inne rzeczy
Właśnie wyprasowałam górę ciuchów dla 4 osobowej rodzinki i przygotowuję się do wakacji Mogłam się tym zająć, bo moja córka, która niedawno odkryła, że ma ogród, wyręcza mnie w podlewaniu ( na razie nie mam systemu nawadniajacego).
Zawsze sobie zapisuję, co mam do zrobienia w danym tygodniu/dniu i staram się tego trzymac. A ogród nie powstał w jednym sezonie, tylko trwało to kilka lat morderczej pracy i walki z różnymi przeciwnościami, ale wiem, że było warto. To było moje największe marzenie i jest moją największą, jak dotąd pasją, więc to mi dało siłę napędową, żeby temu sprostać.

Dzięki Aniu i pozdrawiam serdecznie
Madzenka 06:28, 02 sie 2013

Uprasza się o pismo obrazkowe
Ewa 07:06, 02 sie 2013

Macham do Cię
Enya73 08:22, 02 sie 2013

Tak dosłownie na szybko. Przepraszam, jeśli kogoś pominęłam w odpowiadaniu na posty.

Najpierw obiecany Kondziowy zakątek Tawułki Arendsa już niestety przewitły, ale za to hosty Stiletto' bardzo obficie zakwitły. Na dole można dostrzec kopytnika, który się przyjął i zaczyna powoli się rozmnażać.

Moje jeżówki

Liliowce

Enya73 08:32, 02 sie 2013

widoczki

Enya73 08:38, 02 sie 2013

Oko w oko z moją żabą, nie jedyną Dla Gierczusi

Poziom wody w stawie jest tragicznie niski.