Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Enya73 09:20, 13 wrz 2012

Witaj Lauro, dziękuję za odwiedzinki i wpadaj częściej
Enya73 09:23, 13 wrz 2012

Madżenko, dziękuję Ty zawsze masz dla mnie dobre słowo

Widać na nich, jakie dzieci były małe i słodkie oraz jak w ciągu tego czasu urosły.

A ja siebie lubię bardziej z tego okresu.
Tamta niesforna fryzurka chyba bardziej odpowiadała mojemu charakterowi i temperamentowi
grupa_trzyma... 09:31, 13 wrz 2012

Hej, Anita! Wczoraj zaczytałam się w Twoim ogrodzie. Niestety nie dobrnęłam do końca, ale dam radę. Ogrom prac, jaki razem z mężem wykonaliście daje nadzieję, że i nam się uda. Piękne masz te trawiaste rabaty. Będę Cię o nie podpytywać, ponieważ po wizycie u Kapiasów zachwyciłam się trawami (cbdu). Też chcę mieć trawiastą rabatę, nie wiem tylko z czym te trawy mieszać, aby rabata była ciągle atrakcyjna.
Enya73 09:56, 13 wrz 2012

Agnieszko, moja trawiasta rabata nie jest tylko trawiasta, bo wczesną wiosną, jak trawy są nisko przycięte, prym wiodą kwitnące bergenie, miodunki, wilczomlecze, czosnki ozdobne, i tojeść rozesłana wraz z dąbrówką rozłogową Potem trawy je zagłuszają, ale pojawiają się przetaczniki, rozchodniki matrona, tawułki arendsa, no i hosty A teraz zakwitła bordowa świecznica . Posadziłam też otrzymaną od Noemi werbenę patagońską z nadzieją, że w kolejnych latach się rozmnoży
Tess 10:08, 13 wrz 2012

Enya73 napisał(a)

Dzięki Anitko, właśnie powoli zaczynam w to wierzyć ale wiesz.......... mały ogród mały problem, duży ogród ogód duży problem No............ i wizyta u Danusi tylko mnie dobiła ale ninja nie może być mientka

Skomentuję to bazując na własnych doświadczeniach:

Pamiętaj o jednej rzeczy, ogród powinien być dla Ciebie wytchnieniem od różnych problemów i spraw życia codziennego,a nie kolejnym problemem
Dlatego odradzam komuś, kto jest na początku drogi porównywanie swojego ogrodu z innymi, dojrzałymi ogrodami ( można z nich czerpać jedynie inspirację i motywację). Większość z nas nie może sobie pozwolić na tworzenie ogrodów z wielkim rozmachem w krótkim czasie. A porównywanie się powoduje, że czujemy się sfrustrowani, a tak być nie powinno, bo to ma być przyjemność.
Poza tym polecam wszystkim metodę małych kroków, bo naprawdę to bardziej cieszy, jak się celebruje każdy zakup i sadzenie nowej roślinki. I satysfakcja z tego, że robimy coś twórczego, co pozostawi po nas ślad na bardzo długo, jest ogromna i z niczym nie porównywalna.

Trzymam kciuki za wszystkich co są na początku, aby nie tracili wiary w siebie i motywacji do dalszej, ciężkiej pracy

Anitko, mogę się pod tymi słowami podpisać obiema rękami
Już chciałam linkować ten Twój post pewnej nowej Forumowiczce, ale w porę zobaczyłam, że to jest właśnie do niej)))))))) (Dorka, pozdrawiam)

Miłego dnia, Anitko

Enya73 10:32, 13 wrz 2012

Dziękuję Tobie Teresko i wszystkim też życzę miłego dnia, choć szaro, buro i mokro za oknem
Evchen 11:14, 13 wrz 2012

Enya73 napisał(a)
Madżenko, dziękuję Ty zawsze masz dla mnie dobre słowo

Widać na nich, jakie dzieci były małe i słodkie oraz jak w ciągu tego czasu urosły.

A ja siebie lubię bardziej z tego okresu.
Tamta niesforna fryzurka chyba bardziej odpowiadała mojemu charakterowi i temperamentowi

eee... o temperamencie się nie wypowiem - pochopnie ale obecna Anitka jakoś bardziej do mnie przemawia
Dorka 11:19, 13 wrz 2012

Teresko, Anitko - jesteście cudownie optymistyczne wiem, wiem że mam przestać już marudzić obie macie 100% racji absolutnie będę robić wszystko, żeby tak się stało Jak czytam Wasze rady, to robi się ciepło w serduchu a nic tak nie buduje jak dzielenie się własnymi doświadczeniami. Ściskam Was mocno i mimo pogody - ciepło
Milka 12:00, 13 wrz 2012

i ja znalazłąm pocieszenie red baron i mnie za rok urośnie
Dorka 12:04, 13 wrz 2012

No właśnie Irenko, to tylko w naszej gestii jest interpretacja czy szklanka jest do połowy pełna czy do połowy pusta