Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

KasiaW76 11:36, 22 wrz 2015

Enya73 napisał(a)
Ok, dotarłam d o domku, teraz kąpiel, kolacja i spanko. W weekend byliśmy na weselu i mam spore zaległości w spaniu i zakwasy po wygibasach na parkiecie☺.
pozdrawiam☺

Anita nie możliwe, że masz zakwasy

Grabow mają dużo z własnej chodzowli w Murckach. Anita popraw mnie jak coś pokickalam. Chodzi mi o te szkole w lesie
Enya73 13:21, 22 wrz 2015

A jednak Kasiu W głowie ciągle maj... , ale niestety w tańcu pracują zupełnie inne partie mięśni, a człowiek ma już swoje lata niestety, hehe

Tak Szyc w Murckach szkółka leśna. Nie spotkałam tańszych grabów. Jutro pokażę jakie są po jednym sezonie, uważam że było warto

Pozdrawiam
zieloniutka 18:42, 22 wrz 2015

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Zajrzę z ciekawości na Murcki, nigdy tam nie byłam.

Mam nadzieję, że Anita nie będzie mi miała za złe, ale w wątku o bukszpanach nie otrzymałam odpowiedzi.

Może jeżeli ktoś ma trochę czasu zerknie i powie czy to już po tych bukszpanach.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1178-bukszpan-buxus-uprawa?page=87

Dotarły do mnie z gołymi korzeniami, miesiąc minął od posadzenia a one mają już właściwie brązowe liście.

I nie wiem czy można jeszcze jakoś je ratować.

Pozdrawiam!
Enya73 21:40, 22 wrz 2015

zieloniutka napisał(a)
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Zajrzę z ciekawości na Murcki, nigdy tam nie byłam.

Mam nadzieję, że Anita nie będzie mi miała za złe, ale w wątku o bukszpanach nie otrzymałam odpowiedzi.

Może jeżeli ktoś ma trochę czasu zerknie i powie czy to już po tych bukszpanach.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1178-bukszpan-buxus-uprawa?page=87

Dotarły do mnie z gołymi korzeniami, miesiąc minął od posadzenia a one mają już właściwie brązowe liście.

I nie wiem czy można jeszcze jakoś je ratować.

Pozdrawiam!

Ja rzadko wchodzę w wątki tematyczne z braku czasu, nie ogarniam już forum, tak się rozrosło.

Miałam podobną sytuację z bukszpanami kupionymi na Allegro bodajże rok temu. Zamawiałam 100 szt. Pierwszą partię musiałam reklamować, bo przyszły jakieś rachityczne sadzonki bez bryły korzeniowej w strasznym stanie, porażone grzybem i przesuszone. Do wywalenia. Dostałam na wymianę kolejną partię, ale część też była podobna do tych, które pokazujesz. Co zrobiłam? Obcięłam gałązki pozbywając się tych przesuszonych , posadziłam następnie w przechowalniku w przekompostowanej ziemi z dodatkiem nawozu ukorzeniającego, podlałam previcurem i co 2 tygodnie zasilałam dolistnie florowitem.
Prawie wszystkie sadzonki się pozbierały, ale to wszystko działo się na wiosnę i roślinki miały cały sezon, żeby nabrać wigoru.
Teraz mamy niestety schyłek sezonu i jeśli radykalnie przytniesz swoje sadzonki, to istnieje prawdopodobieństwo, że gdy pojawią się ewentualnie nowe przyrosty, to nie zdążą zdrewnieć przed zimą. Ale z drugiej strony nie masz wiele do stracenia, bo i tak alternatywnie grozi im śmietnik.
Tylko jeśli zdecydujesz się dać im szansę, to posadź je w osłoniętym od wiatrów miejscu, najlepiej w półcieniu, osłoń stroiszem na zimę, a dopiero wiosną, jak porządnie ruszą przenieś je na właściwe miejsce.
zieloniutka 22:02, 22 wrz 2015

Enya73 napisał(a)

Ja rzadko wchodzę w wątki tematyczne z braku czasu, nie ogarniam już forum, tak się rozrosło.

Tak chyba właśnie jest, że doświadczeni po prostu doglądają swojego ogródka a ci co tego ogródka jeszcze nie mają to biegają to tu to tam

Z moimi bukszpanami problem jest taki, że to są duże sztuki - prawie kule o średnicy 90 cm.
Dostałam od znajomego. Niestety nie były podlane przed wykopaniem i się ziemia obkruszyła.

6 sztuk posadziłam i dwie niestety takie jakby umierające są, pewnie dlatego, że są w pełnym słońcu.

Pytanie - czy lepiej je przesadzić jeszcze do cienia czy zostawić licząc, że jakieś korzonki się wytworzyły i po prostu je okryć agrowłókniną?
Enya73 22:53, 22 wrz 2015

Trudno Ci będzie ratować tak duże egzemplarze w takim stanie o tej porze roku. Szkoda, bo 90 cm to już bardzo duże i stare okazy.
Można oczywiście próbować, ale nie w i em czy gra warta świeczki. Zależy od Ciebie. Trochę czasu upłynie, jeśli w ogóle ruszą.
Teraz słońca będzie już c o raz mniej i temperatury niższe, więc raczej przesadzanie jest bezcelowe. Myślałam, że chodzi o małe sadzonki, takie jak te moje☺
anna_studio 23:17, 22 wrz 2015

Buziak w czółko na dobranoc...
zieloniutka 09:39, 23 wrz 2015

Enya73 napisał(a)
Trudno Ci będzie ratować tak duże egzemplarze w takim stanie o tej porze roku. Szkoda, bo 90 cm to już bardzo duże i stare okazy.
Można oczywiście próbować, ale nie w i em czy gra warta świeczki. Zależy od Ciebie. Trochę czasu upłynie, jeśli w ogóle ruszą.
Teraz słońca będzie już c o raz mniej i temperatury niższe, więc raczej przesadzanie jest bezcelowe. Myślałam, że chodzi o małe sadzonki, takie jak te moje☺

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Spróbuję jeszcze im zrobić parawany z białej agrowłókniny, które bądą chroniły je przed słońcem i wiatrem.

A jeżeli jakimś cudem dotrwają wiosny to wtedy zastosoję mocne cięcie i florovit.

Efffa 09:50, 23 wrz 2015

Do zieloniutkiej, ja 2 lata temu tez przesadzałam takiego bukszpana,tez w lato , ja przesadzałam z ogródka rodziców do mojego, ale one juz były zółte, przyschnięte,myslałam ze nic z nich nie bedzie,nie miałam nic do stracenia , bo i tak juz nie były w dobrym stanie i twierdzili ze nic z nich nie bedzie, ale posadziłam,przyciełam w nast. roku, potem drugi raz bardzo go zmniejszyłam i teraz jest zieloniutki,też nie masz nic do stracenia by spróbowac, a moze akurat sie uda.Chociaz tak patrze na te Twoje i wydawają mi sie troche w gorszym stanie.

Anitko przepraszam ze tak sie tu rozpisałam
Anita dziekuję za polecenie szkółki, musze sie tam wybrac.
Dalej taka zapracowana jestes?
KasiaW76 15:32, 23 wrz 2015

Anitko pomocy... czy pod duże granity na murek wystarczy tylko podsypka, a na nią sucha zaprawa? I potem dopiero kostki?