Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Adela 18:49, 26 lip 2018

Śliczna Też się zgłoszę po nasionka, ale jeszcze nie teraz. Zrobię porządek na swoich rabatach, uzupełnię korę i znajdę sobie miejsce na rabatę, która będzie zmienna jak kameleon
Urszulla 18:53, 26 lip 2018

Bogdzia napisał(a)

Motyle tej wieczernicy widziałam u siebie ale jakos nie spotkałam ich gąsienic. Piękne masz kleome, ja w tym roku nie mam bo w ubiegłym wogóle nie zawiązały nasion.

Były 4 osobniki i obżarły dość dużo listków. A siedzą przyklejone pod listkiem, przez przypadek zobaczyłam. A Ty masz dużo klonów u siebie, one teraz do sierpnia żerują.
Urszulla 19:09, 26 lip 2018

Adela napisał(a)
Śliczna Też się zgłoszę po nasionka, ale jeszcze nie teraz. Zrobię porządek na swoich rabatach, uzupełnię korę i znajdę sobie miejsce na rabatę, która będzie zmienna jak kameleon

Z marzeniami i planami idziemy do przodu..ja w tym sezonie zrobiłam bardzo dużo, mimo że na początku sezonu wylądowałam w szpitalu na kroplówkach i zdawało się że nic nie ruszę. Więc skupiłam się na lżejszych pracach i poszłam w sadzonki z wszystkiego co się da. Trochę oporządziłam to co mam, tuje przycięłam, plewię i koszę na bieżąco. A żeby było śmieszniej to otworzyłam listę na rok 2019 co trzeba przesadzić- mam już 3 pozycje.

A nasionka cleome będą czekały
Adela 19:16, 26 lip 2018

Urszulla napisał(a)

Z marzeniami i planami idziemy do przodu..ja w tym sezonie zrobiłam bardzo dużo (.....) A żeby było śmieszniej to otworzyłam listę na rok 2019 co trzeba przesadzić- mam już 3 pozycje.

A nasionka cleome będą czekały

Dziękuję hortensja pnąca też
Urszulko - plany, powiedziałabym, skromne jeszcze..
Bogdzia 20:24, 26 lip 2018

Urszulla napisał(a)

Były 4 osobniki i obżarły dość dużo listków. A siedzą przyklejone pod listkiem, przez przypadek zobaczyłam. A Ty masz dużo klonów u siebie, one teraz do sierpnia żerują.

Muszę jutro obejrzec.
Gosialuk 21:11, 26 lip 2018

Może to jest metoda - nie planować dużo, to się dużo wykona. Przy takich ilościach sadzonek będzie niedługo duużo sadzenia.
Miejsce odpoczynku całkiem przyjemne widoczki serwuje.
Urszulla 23:28, 26 lip 2018

Gosialuk napisał(a)
Może to jest metoda - nie planować dużo, to się dużo wykona. Przy takich ilościach sadzonek będzie niedługo duużo sadzenia.
Miejsce odpoczynku całkiem przyjemne widoczki serwuje.

Wiesz, miałam na ten rok rozpisaną całą stronę różnych prac i wszystko z tej listy zrobiłam oprócz podzielenia traw. A ponadto powstały nowe rabaty narazie prowizorycznie niedokończone. To chyba jest ok. Nie od razu Kraków zbudowano u mnie prace rozłożone na kilka lat.

A pod dzikim murem nawet kwiatki kwitną dzisiaj w burzy zalało je dokumentnie. Werbena patagońska tam właśnie startuje a potrafi byc potworem. Gosiu jak chcesz nasionka to Ci wyślę jesienią: kosmosy, cleome a werben jeszcze nie zbierałam to muszę dopytać. Fajne na łąkę kwietną.

Urszulla 19:16, 27 lip 2018

Zrobiłam fotkę jednej cleome, która naprawdę jest pokaźna porównując z moją dłonią.

I na weekend Chopin trochę mnie przerósł i łodygę musiałam dowiązać do tui.

Urszulla 11:37, 28 lip 2018

Adela napisał(a)

Dziękuję hortensja pnąca też
Urszulko - plany, powiedziałabym, skromne jeszcze..

Elu, wyobraź sobie że 3 sadzonki pnącej mi się przyjęły a jedna już kwiatki nawet pokazuje

Zastanawiam się też co mamy za porę roku bo szafirki mi kiełkują

Adela 22:17, 28 lip 2018

Tak długiego okresu wegetacyjnego dawno nie było, odpoczęły i zaczynaja na nowo ciekawe czy zakwitną?
Hortensje wystraszyły się, że z nich zrezygnujesz i zastąpisz innymi?
Chopin bardzo ładnie Ci rośnie. Nie choruje?