Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 12:48, 30 lip 2024

anabuko1 napisał(a)

Bardzo ładne widoki z tymi tujami.
Hortensje piękne.
I poidełko suuper.
To kupione czy robione ?
Hortensja debolistna śliczna.
Mam ja rośnie na pełnym słońcu i daje radę.

Taka Zdolna to nie jestem niebieskie kupione ale ptaki z niego nie korzystają, wolą mini oczko więc to robi na pniu tylko za dekorację. Robiłam inne, zwykłe betonowe.
Do niego przylatują niektóre ptaki.
Urszulla 12:58, 30 lip 2024

Magleska napisał(a)
Ula ślicznie u Ciebie -Ani relacja z wizyty - rewelacja

Inne spojrzenie zawsze mile widziane musisz w jakiś dzień wpaść u mnie ciągle coś w przeróbkach. Wczoraj ogarnęłam liliowcową, nisko przy ziemi. Wygląda jak wiosną.
Dziś tylko ogarniam sadzonki w doniczkach bo dom też woła.

Rekord na jabłoni 16szt w kupię

Wzięłam na szarlotkę, zostało 10szt
Urszulla 19:02, 01 sie 2024

U mnie fajnie popadało dopołudnia, sadzonki dostały wodę,
jutro ciąg dalszy opadów to odżyją hortensje, bo już zwieszały liście.
Dobra wiadomość- gaura chce u mnie rosnąć więc zabieram się za sadzonkowanie z ukorzenionych w wodzie łodyżek.
Urszulla 12:02, 03 sie 2024

Po deszczu urzędują na moich rabatach kosy i drozdy w poszukiwaniu dżdżownic, sporo się najedzą szkoda że nie lubią mrówek, bo tych mam ogrom.
Dziś nareszcie można przesadzać po deszczu, bo jest nadzieja na kolejny mały, który podleje.
Urszulla 22:06, 03 sie 2024

Więc....przesadziłam i podzieliłam kilka bodziszków.
Cloud nine przeprowadziłam na inne miejsce, mam nadzieję że będzie chciał rosnąć i kwitnąć bo lubi słońce.
Renarda poszły że słońca do półcienia i cienia.
Trawa obiedka wysiała się sama, więc siewki pozbierałam do doniczek. Bardzo ją lubię, ale to sianie jej trochę przypomina moją ożankę

W tym sezonie obiecałam sobie zmierzyć się z kantami rabat. Upały znacznie wstrzymały mi prace. Ale ostatnie dwa dni znacznie podciągnęłam prace. A przynajmniej na lewej stronie. Została prawa strona.

Wiele nie mogę pokazać bo wszędzie kompostowniki jako przygotowanie rabat. Przetrwam te rewolucje jakoś do przyszłego sezonu, potem będzie z górki. Przy pracy mam czas na myślenie czym zagospodarować wolne miejsca i co koniecznie muszę rozmnażać.
Więc rośliny wędrują po rabatach u mnie tak długo, aż znajdą się na właściwym stanowisku, musi pasować nawodnienie i nasłonecznienie. Jakby sprawa nawodnienia jest mniej problematyczna. Gorzej z nasłonecznieniem, choć niektore rośliny mnie zadziwiły.
W fazie przeróbek wygląda to mało zachęcająco, ale kanty to połowa sukcesu.

Drugą połowę sukcesu w moim ogrodzie jest użyźnianie ziemi na rabatach skoszoną trawą. To obok kantów drugi priorytet tego sezonu, idzie nieźle nawet koszenie stało się radością, że rośliny dostaną porcję składników.
Doszłam do wniosku, że musi być równowaga między trawnikiem a rabatami żeby być samowystarczalnym. Ja posiłkuję się w tyn sezonie trawą sąsiadów, potem może wystarczy tylko moja własna.
Urszulla 22:24, 03 sie 2024

Dla równowagi psychiicznej parę lepszych widoków

Ulubiona krwawnica, próbuję z sadzonkami na kilka sposobów, ale nie chcę ją całkiem ogłowić bo daje najdłużej kolor że wszystkich kwiatków u mnie.

Urszulla 22:28, 03 sie 2024

Nautica zaczęła drugie kwitnienie i zakwitła pierwszy raz ketmia wyhodowana z patyczka ( od Sylwi albo Kasi niespodzianki)

Ostatnie podrygi Śmiałka darniowego, bo za chwilę pójdzie do cięcia. Tworzy fajne delikatne i zwiewne kompozycje ze wszystkimi kwiatkami szkoda że krótko, ale lubię również wiecznie zielone jego kępy.
Urszulla 22:33, 03 sie 2024

Hortensje, hortensje, hortensje

Urszulla 22:35, 03 sie 2024

Ostatnie żółte liliowce

Tyle na ten tydzień
anabuko1 07:54, 05 sie 2024

Urszulla napisał(a)

Inne spojrzenie zawsze mile widziane musisz w jakiś dzień wpaść u mnie ciągle coś w przeróbkach. Wczoraj ogarnęłam liliowcową, nisko przy ziemi. Wygląda jak wiosną.
Dziś tylko ogarniam sadzonki w doniczkach bo dom też woła.

Rekord na jabłoni 16szt w kupię

Wzięłam na szarlotkę, zostało 10szt
bardzo dorodna ta gałązka jabłoni.
A jabłuszka pysznie wyglądają