Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 10:11, 10 sie 2024

anabuko1 napisał(a)
bardzo dorodna ta gałązka jabłoni.
A jabłuszka pysznie wyglądają

Stara odmiana, smaczna

Dziś zakwitł pierwszy kwiat hibiskusa bagiennego. Wielkość imponująca, bo rośnie na kompostowniku zeszłorocznej rabaty poszła skoszona trawa, więc zrobił się z niego okaz już w pierwszym sezonie

Gosialuk 16:16, 11 sie 2024

Ula jeszcze raz sobie obejrzałam relację Ani z twojego ogrodu. Całkiem fajnie już wiele miejsc masz skończonych.
A ślimaki ci liliowców nie zjadają? U mnie cholery szatkują je ile wlezie.
Sadzonki gaury też robię twoim sposobem. Na razie stoją jeszcze w słoiku, ale widziałam, że wypuściły już korzenie, tylko posadzić nie miałam kiedy. Marzy mi się efekt jak u Moni.
Ja u siebie nie ściółkuję, od razu na gęsto musi być posadzone. Za to teraz skoszoną trawę rozkładam, tam gdzie myślę za rok coś nowego sadzić. Materia organiczna na mojej glinie to jest to.
Pochwal się z czego sadzonki robiłaś. A może coś potrzebujesz i mogłabym ci przywieźć we wrześniu?
Urszulla 18:50, 11 sie 2024

Gosialuk napisał(a)
Ula jeszcze raz sobie obejrzałam relację Ani z twojego ogrodu. Całkiem fajnie już wiele miejsc masz skończonych.
A ślimaki ci liliowców nie zjadają? U mnie cholery szatkują je ile wlezie.
Sadzonki gaury też robię twoim sposobem. Na razie stoją jeszcze w słoiku, ale widziałam, że wypuściły już korzenie, tylko posadzić nie miałam kiedy. Marzy mi się efekt jak u Moni.
Ja u siebie nie ściółkuję, od razu na gęsto musi być posadzone. Za to teraz skoszoną trawę rozkładam, tam gdzie myślę za rok coś nowego sadzić. Materia organiczna na mojej glinie to jest to.
Pochwal się z czego sadzonki robiłaś. A może coś potrzebujesz i mogłabym ci przywieźć we wrześniu?

Ślimaki wspinają się po liliowcach szczególnie po ulewach i gryzą kwiatki, wtedy sypie granulatem. Ale i tak nie są w stanie zjeść wszystkiego

Z gaura startuję, szukam dla niej miejsca, ciekawe gdzie się jej spodoba.

Sadzonki Gosiu robię cały czas na okrągło od wiosny do jesieni, niektóre padająRodgersje mi się nie przyjęły na upale, ledwo przeżyła onoklea i narecznica. Dzieliłam ostatnio żurawki, bodziszki, wykopałam siewki obiedki do doniczek. Wszystko wychodzi w trakcie prac co potrzebuję. Przyjedziesz zobaczysz jaki mam w tym roku bajzel, za to z kantami poszłam do przodu

Gosiu ostatnio zbieram rośliny o dużych liściach, które wytrzymują słońce. Chyba u Ciebie wpadła mi w oko baptysja.

Trochę róż bo we wrześniu nie zobaczysz

LIDKA 21:43, 11 sie 2024

Róże śliczne.
Ula przypomniałas mi o baptysji. Mam jedną. Miała strąki. Musze zajrzeć czy już nasiona są.
Urszulla 20:54, 12 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Róże śliczne.
Ula przypomniałas mi o baptysji. Mam jedną. Miała strąki. Musze zajrzeć czy już nasiona są.

Ciekawe, koniecznie zobacz

Dziś u mnie zdjęcie sezonu para bocianów zaparkowała na słupie na wprost mojego domu, chyba na nocleg. Sprawdzę rano, czy to znak o końcu lata?

sylwia_slomc... 21:19, 12 sie 2024

U nas wczoraj nad ogrodem 5 sztuk przeleciało. Pewnie rodzice z trójka potomstwa. Lecą pewnie na sejmiki i będzie odlot.
Urszulla 08:01, 13 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
U nas wczoraj nad ogrodem 5 sztuk przeleciało. Pewnie rodzice z trójka potomstwa. Lecą pewnie na sejmiki i będzie odlot.

Właśnie u nas też nad domami nisko latały, było wesoło jak na dachu sąsiadki jeden siedział Sylwia, jesień idzie rzeczywiście trawy kwitną. Niestety kwiaty hortensji mocno piekącym słońcem przypalone.

A zdjęcie dnia takie

Agatorek 21:45, 16 sie 2024

Ale piękny ten hibiskus
Muszę zajrzeć, czy mój kwitnie, bo całkiem o nim zapomniałam
Urszulla 08:40, 20 sie 2024

Agatorek napisał(a)
Ale piękny ten hibiskus
Muszę zajrzeć, czy mój kwitnie, bo całkiem o nim zapomniałam

Kwitnie nadal, jest obłędny. A drugi ma gorsze warunki glebowe i dopiero pączkuje. Dalej nie wiem jaki kolor będzie.

Urszulla 08:42, 20 sie 2024

Trochę fotek