Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 16:12, 18 paź 2012

NN

A wogóle to jak zaczynam kopać to mam wiele pomysłów
Tym razem wymyśliłam że w dalszej części zrobię w przyszłości pod ścianą budynku (strona poł-zach) różankę. Nie jestem tylko pewna jak róże wytrzymają taką ekspozycję poł-zach.
A na wiosnę lub najlepiej byłoby jak będzie otynkowana ściana założę tam szkółkę bukszpanową dla własnych ogromnych potrzeb. Bukszpany otaczałyby w przyszłości korzenie różanki przed nadmiernym słońcem.
Ale do tego muszę najpierw wypróbować jak bukszpany tam będą rosły?
Urszulla 16:21, 18 paź 2012

Karola- Silver Dollary kupowałam w lipcu u Pudełków w Pisarzowicach. Jedna kosztowała 25zł-nie tanio, ale kwitną jak widzisz i się doskonale przyjęły. Myślę że warto. Natomiast w Czańcu są tańsze hortensje 12-25zł, podawałam Ci namiary. I będę tam wiosną po Limki to najwyżej dam Ci znać. Pozdr.
vita 17:00, 18 paź 2012

Fotki z winogronem przekonują- ja uwierzyłam. Smaczne masz te winogrona?

Urszulla napisał(a)
Nie znam nazwy, ale kolor mi się podoba i wysokość-chyba będzie dobrym wyborem pod winogronem -jak myślicie????

To wilczomlecz, gatunku nie znam, ale samą roślinę i owszem. Jest równie ładny, co ekspansywny, ale jak będziesz go kontrolować i nie będą Ci przeszkadzały siewki, to możesz podsadzić winogron.
A może podsyp go kamykami? Będzie namiastka winnicy
Urszulla 17:17, 18 paź 2012

Dzięki Vita. To wilczomlecz migdałolistny . Ten winogron będzie rósł z boku drewutni, więc siewki nigdzie narazie nie wyjdą, a jak wyjdą to i tak ziemia będzie pod drewutnię wybierana -będę dbać.
Urszulla 17:25, 18 paź 2012

Haniu i Karolinko-przesyłki dotarły. Już posadzone roślinki, ale zbyt malutkie do fotografowania. Na wiosnę będą efekty widoczne. Dziękuję serdecznie we własnym imieniu i moich dzieci które o poziomki za rok się będą biły
kasik778 18:36, 18 paź 2012

Cześć Ulu, widzę, że szalejesz w ogrodzie, piękne już masz roślinki a ta hortensja Silver Dollar, przepiękna, ja się z nią nigdzie do tej pory nie spotkałam, a szkoda
ile ty masz pomysłów na ogród, szalejesz też się już nie możesz doczekać wiosny? wiem, ze nawet się jeszcze nie zaczęła zima, a już tęsknię za wiosną
Urszulla 19:43, 18 paź 2012

Kasiu uśmiałam się z tą wiosną, jeszcze cieszę się ciepłą jesienią. Ale jak przyjdą zimne i bezsłoneczne dni to chyba zwariuję w domu.
Pomysły to ja mam, tylko kasy brak. i to boli najbardziej. Przecież roślin na kredyt nie będę kupować
Muszę czekać do wiosny.
A teraz jak widzisz różne zajęcia sobie wymyślam. Jutro jadę do koleżanki. Potem muszę kupić nowe grabie bo liści u mnie pod dostatkiem, a dwoje grabi się połamało- co za pech.
eliza3 20:05, 18 paź 2012

Urszulla napisał(a)
A to na dobry początek dnia, zakwita mój kaktus który latem się zbuntował i nie kwitł. A jeden pączek który miał w czerwcu zjadły mszyce.

Jaki śliczniutki, kaktusy są bardzo piękne gdy kwitną i lubię na nie patrzeć, ale nigdy kaktusów nie hodowałam i pewnie się nie skuszę.
AniaDS 20:25, 19 paź 2012

Oj, to prawda - ogród kosztuje, ja mam już portfel na debecie .
Co sezon.
Czekam tylko aż mąż mi zrobi eksmisję.. nie zdziwię się, jak mi każe spac na tych moich roślinkach .
kasik778 09:26, 20 paź 2012

Urszulla napisał(a)
Kasiu uśmiałam się z tą wiosną, jeszcze cieszę się ciepłą jesienią. Ale jak przyjdą zimne i bezsłoneczne dni to chyba zwariuję w domu.
Pomysły to ja mam, tylko kasy brak. i to boli najbardziej. Przecież roślin na kredyt nie będę kupować
Muszę czekać do wiosny.
A teraz jak widzisz różne zajęcia sobie wymyślam. Jutro jadę do koleżanki. Potem muszę kupić nowe grabie bo liści u mnie pod dostatkiem, a dwoje grabi się połamało- co za pech.

pieniądze to zawsze najgorsza bolączka, wysyłam co jakiś totka, tak na wszelki wypadek