Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Kindzia 10:45, 16 mar 2014

Ula...ja wiem z autopsji, że byś już chciała wszystko zagospodarowane mieć. Ja też miałam kłopot z tym, żeby jakieś rabaty po pustemu zostawić. Ale to lepiej robić systematycznie po kolei, ale myślę, że można na dwa sposoby. Jeden, to po kolei rabaty. Tu niebezpieczeństwo polega na tym, że zanim zrobisz ostatnią, to na tej pierwszej już wszystko dorodne będzie i ta ostatnia będzie przy nich jak sirota wyglądała...Drugi sposób wydaje mi się lepszy...najpierw obsadzać wszystko szkieletami, potem stopniowo dosadzać niższe piętra... tylko ta kasa
Basia_1987 11:14, 16 mar 2014

Ja właśnie tak robie stopniowo dosadzam roślinki na rabaty już istniejące.Kiedyś szkicując sobie projekt na papierze rozplanowałam każde nasadzenie.Oczywiście tego nie zrealizowałam -z braku kasy.Ale dziś patrząc na te "stare"plany cieszę się, że tak się stało,ponieważ z perspektywy czasu powstały nowe koncepce planowania ogrodu
Bogdzia 14:55, 16 mar 2014

Też myślę jak ania że cyprysiki zasłonią trawki bo na pewno urosna w góre i na boki , ale zdązysz przesadzic.
Urszulla 18:54, 16 mar 2014

Maria667 napisał(a)
Ula!
Bielsko nie jest tak daleko!
Zapraszam

Dziękuję za zaproszenie, na pewno kiedyś dotrę w Twoją okolicę

Bogdzia napisał(a)
Napracowałas sie sporo a efekty oczywiście z czasem beda . ja przez pierwsze dwa lata sadziłam i nic nie btyło widac a ludzie sie śmiali ze lądowisko dla helikopterów zrobiłam a teraz juz wszystko za duże i szkoda ze nie moge nowych roślinek kupowac.Pozdrówka Ula.

lądowisko dla helikopterówa to dobre
a teraz w TV go pokazują:
Bogdziu wiem że jesteś WIELKA!

alinak napisał(a)
A ja czekam na odpowiedź na długi post ...a tu posta wcięło ....
Ulka ja bym radziła robić rabaty w miarę sił . i dopracować to co masz ..i tak już 3 zrobiłaś ...to dużo .

ja ewentualnie robię sobie tak że usypuję w jeden rok rabaty i zostawiam żeby się kompost dobrze ziemią zrobił a na wiosnę sadzę co mi w duszy gra .
a rabaty i tak już robisz z głową to myślę że dużych poprawek nie będzie ...pozdrawiam

I tak będzie właśnie
a z tym postem to szukałam i znaleźć nie mogę chyba rzeczywiście wcięło
pisz więc nowego.

Mala_Mi napisał(a)
Ufff..wszytko na bieżąco .. doczytałam i pooglądałam. Widzę, że miałaś co robić i co kopać i co urabiać.. i storczyki nowe też widzę..

I mam jedno pytanko.... posadziłaś cyprysiki groszkowe.. 3 w rzędzie pomiędzy dwoma hortkami, a trawki za cyprysikami.. nie wiem jaka to odmian, ale nawet jak z tych małych to jeden będzie aż , aż.. ale mogę sie mylić....

Aniu - carex comans Amazon Mist- te trawki- masz rację trawki małe piszą 35-50cm,a cyprysiki urosną. Ale u mnie te cyprysiki już 3 raz przesadzane są więc szybko nie urosnąha,ha. A jak urosną to się dopasuje do reszty
Urszulla 18:59, 16 mar 2014

Kindzia napisał(a)
Ula...ja wiem z autopsji, że byś już chciała wszystko zagospodarowane mieć. Ja też miałam kłopot z tym, żeby jakieś rabaty po pustemu zostawić. Ale to lepiej robić systematycznie po kolei, ale myślę, że można na dwa sposoby. Jeden, to po kolei rabaty. Tu niebezpieczeństwo polega na tym, że zanim zrobisz ostatnią, to na tej pierwszej już wszystko dorodne będzie i ta ostatnia będzie przy nich jak sirota wyglądała...Drugi sposób wydaje mi się lepszy...najpierw obsadzać wszystko szkieletami, potem stopniowo dosadzać niższe piętra... tylko ta kasa

Kasa jakoś sama przychodzi, ale ma falewięc ja czasem pod prąd a czasem z prądem.
Jak na to co było jeszcze w zeszłym roku jest nieźle....siem pocieszam

Basia_1987 napisał(a)
Ja właśnie tak robie stopniowo dosadzam roślinki na rabaty już istniejące.Kiedyś szkicując sobie projekt na papierze rozplanowałam każde nasadzenie.Oczywiście tego nie zrealizowałam -z braku kasy.Ale dziś patrząc na te "stare"plany cieszę się, że tak się stało,ponieważ z perspektywy czasu powstały nowe koncepce planowania ogrodu

Właśnie Basiu, z każdym rokiem dojrzewamy tu
i nasze ogrody dzięki temu pięknieją

Bogdzia napisał(a)
Też myślę jak ania że cyprysiki zasłonią trawki bo na pewno urosna w góre i na boki , ale zdązysz przesadzic.

Ot i dobrze to myślisz, ja o to się najmniej martwię. Jak jest co przesadzać to jest fajnie
malgorzata_s... 20:03, 16 mar 2014

Oj te dylematy Ja chcę zawsze wszystko na raz a to nie jest dobra metoda na ogród . No chyba że moc kasy jest Buziaki
gierczusia 22:04, 16 mar 2014

Ulka napisała :

lądowisko dla helikopterówa to dobre
a teraz w TV go pokazują:
Bogdziu wiem że jesteś WIELKA!

To już pokazują ??..... Bo ja czekam i i czekam
gierczusia 22:06, 16 mar 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Oj te dylematy Ja chcę zawsze wszystko na raz a to nie jest dobra metoda na ogród . No chyba że moc kasy jest Buziaki

A ja myślę ,że nawet gdybym miała moc kasy , to i tak bym wolaładozować sobie przyjemności ... Noo bo co.. Jeden wyjazd do szkółki , i tyle ??... A tak po troszku... I tyleeee radości ...

Nie martw się Ulka .. Będzie dobrze
BarbaraM 09:04, 17 mar 2014

No ja myślę o tych cyprysikach że jak już się trochę rozkrzewią to je stamtąd zabierzesz.
Nie wyobrażam sobie inaczej.
To taka kompozycja na teraz.
Wygląda ładnie i już. To rozumiem.
boguslawa_ma... 09:38, 17 mar 2014

Ula pozdrawiam