Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Madzenka 15:33, 31 sie 2014

Carex morrowi w cieniu dobrze rośnie, hakone jeszcze lepiej, żurawki świetnie sobie radzą.

Z moich obserwacji wynika, źe buchanani dobrze wygląda w głebi rabat, na drugim planie, za intensywnie zielonymi roslinami i przed ciemnozielonym tlem. U mnie przed nią rośnie carex morrowi, na nózkach trzmieliny merald gold a za nią jest żywopłot cisowy. U. Gabrysi z ogrodu geometrycznego widziałam fajne połączenie ze stipami i innymi trawami.
Urszulla 16:03, 31 sie 2014

Fajne doświadczenia Madżenko dzięki za rozjaśnienie

danuta_szwajcer 19:31, 31 sie 2014

Urszulla napisał(a)
Wyjaśniam że bolą mnie ręce i nogi, ale uwielbiam takie zmęczenie po wczorajszym tyraniuto tak jak przyjemne zmęczenie zimą po nartach

U mnie zakwitły już zimowity

Ula w koncu dotarlam do Ciebie, widze, ze bardzo pracowity czas Rabata z horti jest cudna ale kaline przesadz bo ona szybko rosnie i duzo miejsca potrzebuje. Ziemowity pięne chociaz tak szybko ale niestety u mnie płot z winobluszczem się czerwieni o miesiac za szybko. Zapraszam do mnie bo w koncu zamiesciłam obiecane zdjęcia. Moje zakupione roslinki dalej czekaja na posadzenie. Twoje wakacje niestety dobiegły konca wiec zycze Ci udanego tygodnia Buziaki Uleńko
boguslawa_ma... 19:49, 31 sie 2014

U nas przed ogródkami wysadzają takie rabaty floksem szydlastym,piękne są dywany kwitnące wiosną
malgorzata_s... 20:04, 31 sie 2014

Ula buziaki zostawiam Dzięki za kwiatuchy W Kotlinie Kłodzkiej na łąkach pełno zimowitów
Agnieszka_B 21:41, 31 sie 2014

Ula , szpaler hortensjowy cudnie sie prezentuje.
Co do rabatki przed płotem , to u mnie identyczna sytuacja, tzn. długi pas o ok. 50 cm szerokości . Droga u mnie wąska na jedno auto dodatkowo problem ze sniegiem. Więc siłą rzeczy obsadzam bylinowym kwieciem- różnorakim i różnokolowym - gęsto. Tylko po obu stronach furtki posadzilam berberysa.

pozdrawiam
Urszulla 15:58, 01 wrz 2014

Dziękuję Danusiu - byłam u Ciebie i napisałam co mi w ogrodzie leży
Pracę dziś oficjalnie rozpoczęłam wszystko ok
u mnie w domu od 14 cisza jak makiem zasiał, dzieci śpią-jakie to rozpoczęcie roku męczące

Bogusiu floksy jak dla mnie najładniej wyglądają na pochyłościach terenu. Na płaskim jakoś tego nie widzę. A poza tym nie zawsze grzeszą urodą, chyba ten dywan z runianki widzę. Tylko pomyśl ile bym jej potrzebowała na takie metraże. Ona długo rośnie. Wiem bo próbuję od zeszłego roku rozmnażać i ciężko mi idzie. tylko ten problem mam.

Gosiuwidziałam dziś u Ciebie, trochę niewyraźne zdjęcia więc sobie resztę wyobraziłam Pozdrawiam wypoczętą

Agnieszkomarzy mi się taka uporządkowana rabatka i chyba najpierw posadzę te tuje. Muszę poszukać dobrej odmiany i poproszę sąsiada żeby mi pomógł kule zrobić I zrobię im nóżki jakieś fajne. A między to sukcesywnie będę likwidować trawnik po małym kawałku i sadzić runiankę.
Taki plan.....chyba że ktoś mi klina wbije czymś....sama nie wiem.
Urszulla 16:00, 01 wrz 2014

Dla Ani Silver Dollary w dwóch odsłonach czasu
dosłownie tydzień temu jeszcze były takie, a teraz są już inne
nie ukrywam że uwielbiam ich kremowy kolor...o którym już można zapomnieć
danuta_szwajcer 17:24, 01 wrz 2014

Ula ta pogoda do spania Piekne te "dolary" takich nie mam ale u mnie Magical Moonlight i Candle prawie sie nie odbarwiaja wiec polecam ale za to Vanilki zobacz sobie u mnie jakie prawie az czerwone i tez maja swoj urok Tak jak Pinky Vinki. A co do tej rabaty przy drodze to posadz moze barwinek? szybko rosnie, zarasta i kwitnie tani koszt u mnie mozesz sadzonek dostac ile chcesz. Ula szkoda kasy na cos innego bo i auto Ci zjedze i snieg zniszczy. No i bedziesz kolejna rabate plewic? Szkoda czasu i pracy bo to za blisko ulicy jest. Moja sasiadka tez wzduz drogi na takim pasie ma posadzony barwinek i łdnie to wyglada jak bedziesz u mnie to Ci pokaze. Pozdrawiam
Urszulla 19:57, 01 wrz 2014

Rzeczywiście może barwinek zamiast runianki byłby niezły