Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 11:51, 30 sie 2014

Dzisiaj moja ulubiona ostatnio, zwiewna buchanani, na wiosnę zostanie przesadzona.

Urszulla 15:28, 30 sie 2014

Może mi pomożecie, bo od 2 lat myślę co zrobić od ulicy i nie mogę się zdecydować.

Pas 20m o szerokości 0,5m
strona wsch-poł (słońce do godz.11), a więc raczej półcień i cień tam panuje
tym bardziej że od wewnętrznej strony siatki rosną tuje.

Denerwuje mnie ta trawa, bo ciągle wrasta na ulicę. Zimą natomiast jest odgarnięty przez spychacz w dużej ilości śnieg. I raczej nie chcę tam szczelnego żywopłotu.

1.Ja tam widzę na pniu kule z tui, bo na cisowe mnie nie będzie stać, a w nogach obwódki z trzmieliny, w półcieniu rosłaby też runianka. Najszybciej i najłatwiejszy efekt dywanu byłby z jałowców płożących.....tylko obawiam się że będą łapały bardzo szybko grzyba ze względu na wilgoć i cień. Nie mam właśnie pomysłu na dywan 20m.
A może dywan zrobić z trzmieliny, a pod kulkami w nóżkach coś innego zrobić,np. wiosną bratki, latem żurawki a jesienią wrzosy??

2.Albo tuje Aurea Nana i dołem sama runianka. Ten pomysł na zimę gorszy bo tuje dołem mogą być brzydkie po kilku latach.

3.Mogłyby być jeszcze róże okrywowe, ale koszt zbyt duży jak na 20m

Urszulla 20:07, 30 sie 2014

Natyrałam się dzisiaj do bólu, a zapowiadał się taki leniwy dzień....
- Kindziowa rabata wyplewiona
- dokoszone tam gdzie nie było
- posprzątane, tzn. kilka taczek trawy i chwastów poszło na kompostownik

Ta hortensja ma niesamowite rozmiary w szerokości, za rok będę tę rabatę na pewno poszerzać o pół metra, a kalinę chyba przesuwać zza niej. Kalina też szaleje w tym roku.

Bogdzia 20:43, 30 sie 2014

Ja bym się bała przy ulicy sadzic bo jak zimą będą solic to wszystkie rośliny padną, szkoda kasy i pracy bo ten pas ziemi graniczy z asfaltem, no chyba ze u Was nie solą.Miłej niedzieli i odpoczynku po dzisiejszym pracowitym dniu.
Urszulla 21:05, 30 sie 2014

U nas popiołem posypują, a drogi na biało soli jest niewiele myślę że roślinki przeżyją

Bogdziu, dzięki za życzonka na jutro. Żebym tylko się mogła wyprostować to będzie dobrze
Urszulla 09:15, 31 sie 2014

Wyjaśniam że bolą mnie ręce i nogi, ale uwielbiam takie zmęczenie po wczorajszym tyraniuto tak jak przyjemne zmęczenie zimą po nartach

U mnie zakwitły już zimowity

Madzenka 10:24, 31 sie 2014

Może hostowisko urządzisz przy płocie?
Buchanani to ostatnio moja ulubiona trawki, jesdnak jest wymagająca kolorsytycznie jeśli chodzi o towarzystwo....
Urszulla 11:54, 31 sie 2014

Madżenko, jednolitego hostowiska nie chcę bo będzie zjedzone przez ślimaki a to główna droga przelotowa na wsi i chcę żeby się jednak coś prezentowało. Ewent. Hosty mogą być pod tujami w niewielkiej ilości.

To masz ciekawe spojrzenie co do buchanani, napisz więcej jak Ty ją widzisz????
noemi 12:03, 31 sie 2014

Ula a moze po calosci w tym pasie posadzic trawki, trzcinniki, byloby ciekawie
Urszulla 12:07, 31 sie 2014

Na trawki myślę że za mało słońca, one lubią ciepło i słonecznie
Nie za bardzo też chcę taki jednolity układ.