Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 20:56, 27 lip 2016

AgataP napisał(a)

Ja swoje liliowce też przeniosę, piękne są ale irytuje mnie ich zasychanie, pójdą do warzywnika jak go zrobię w końcu

Ja przejrzałam inspiracje liliowcowe nie tylko na forum, zwykle są to rabaty samych liliowców. Mogą być z trawami. A pięknie do nich zachęca też Wilcza Góra (link poniżej i dwie strony dalej opisuje to miejsce). Mnie osobiście przekonuje do takiej rabatki.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3842-wilcza-gora?page=746

Ja osobiście mam w warzywniaku za dużo słońca i za sucho liliowce jednak lubią wilgoć

Urszulla 20:59, 27 lip 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Ależ fajnie wyrobiona gleba!

To złudne wrażenie na zdjęciu, bo tam mokra ziemia była. Tego nie da się nazwać glebą,najwięcej pracy wymaga ode mnie urzyźnianie terenu. Praca na wiele lat.
malgorzata_s... 21:02, 27 lip 2016

Ula widzę że nadal zapal Cię nie opuszcza Piękna robota
danuta_szwajcer 21:03, 27 lip 2016

Urszulla napisał(a)
Moje hortensje Magical Candle z jednej i drugiej strony- ta prawa strona jest już wycackana(zostało tylko zagospodarowanie pod jabłonką, czekam na chłodniejszy i deszczowy czas) niestety lewa strona nietknięte ale hortki niezawodnie kwitną

I nowy tył prawej strony z różyczkami Artemis i trawami, ta róża kwitnie non stop nowymi pąkami chyba hodowca nawoził mocno płatki się same osypują

Piękne masz te rabaty hortensjowe
Urszulla 21:05, 27 lip 2016

Kindzia napisał(a)
Ula, kawał roboty u siebie zrobiłaś. Na prawdę Cię podziwiam!!!
U nas w Zabrzu padało wczoraj krótko, ale dość intensywnie. Nie wiem jak tam w Pszczynie...Ale na weekend mam leżenie bez polowej roboty zaplanowane, słoneczko zamówiłam

Twoje słowa potwierdzają, że widać efekty mojej morderczej pracyco mnie bardzo podnosi na duchu bo niestety daleko do ideału ja odpoczywałam przez ostatnie 3 dni, więc po jutrzejszych planowanych opadach zamierzam popracować w piątek i sobotę A Tobie życzę miłego odpoczynku

I dodam, że liliowce posadzone z twoimi hortkami, niestety po tej zimie przeżył jeden Red Baron i ta duża zwykła ogrodówka. ta zakwitła bo ona kwitnie na nowych odrostach. Myślę jednak żeby komuś podarować Red Barona, bo on powinien mieć bardziej cieplejszy i delikatniejszy klimat. u Irenki pewnie pięknie by kwitł.

Urszulla 21:25, 27 lip 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ula widzę że nadal zapal Cię nie opuszcza Piękna robota

Nie może opuszczać bo przechowalnik coraz większy, roboty mi nie ubywa. Praca wpływa pozytywnie na psychikę i odstesowuje

A werbena od Ciebie w ziemi na nowej rabatce różanej

Urszulla 21:28, 27 lip 2016

danuta_szwajcer napisał(a)

Piękne masz te rabaty hortensjowe

Cieszę się z nich bardzo, ale zanim one zakwitną mam teraz nową radość- różaną i różę które kwitną do jesieni z małymi przerwami

A z tyłu za hortensjami mam rozchodnika w dużej ilości

danuta_szwajcer 21:36, 27 lip 2016

Bardzo zdrowe i duże masz te krzewy roz , będziesz mieć z nich radość A planujesz cos do nich jeszcze dosadzić? Czy będzie biała rabata?
Urszulla 21:58, 27 lip 2016

danuta_szwajcer napisał(a)
Bardzo zdrowe i duże masz te krzewy roz , będziesz mieć z nich radość A planujesz cos do nich jeszcze dosadzić? Czy będzie biała rabata?

Narazie są malutkie, ale mają mieć do 1m wysokości tam mam głównie trawy do róż i werbenę, która może się rozsieje. Jeżeli rozchodniki przemarzną to brzegiem będzie szałwia od Finki.
Urszulla 06:47, 28 lip 2016

dziś zmiana planów, bo chłodniej to może mi się uda posadzić róże