Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Nikita 22:40, 26 lip 2016

Przeleciałam się po wątku, jestem na bieżąco, buziaki zostawiam.

PS. ta hosta od znajomych wygląda mi na STILETTO
Urszulla 00:20, 27 lip 2016

danuta_szwajcer napisał(a)
U mnie wczoraj mocno padało i trochę mi "wanilke" połamało ale chociaż podlewać nie musze bo sił nie mam w ten upał, oby tylko bez gradu

Oby wanilka jest delikatniejsza od moich żelaznych hortensji Magical Candle na południowej stronie. Następny w kolejce czeka Phantom.
Urszulla 00:21, 27 lip 2016

wrobelki napisał(a)
U mnie dziś na szczęście podlewa i grzmotami straszy

To dobrze że tylko straszy
Urszulla 00:23, 27 lip 2016

Wiosną jest podobno biała potem zielenieje. Chyba ma inną nazwę, muszę zapytać to napiszę.

dopisuję:
Jednak to nie to co pisałam to zostaje Stiletto
Urszulla 08:46, 27 lip 2016

Nowe fotki z dzisiejszego poranka

Osteo wreszcie!! kwitnie, lepiej późno niż wcale. Ono miało cieszyć wcześniej teraz nie czekam na Osteo tylko na różę Senteur Royale bo ma pączki do powtórnego kwitnienia

Z drugiej strony czekam na Comtessę, też powtórne kwitnienie

AgataP 08:50, 27 lip 2016

Urszulla napisał(a)
Musiałam dziś posadzić liliowce od Bogdzi. Przy okazji wykopałam jednego mojego, nawet nie zdawałam sobie sprawy że żeby go przewieźć potrzebna była mi taczka

A to miejsce jest już trzeci raz obrabiane i ciągle mam z nim problemy. Koło samego kompostownika próbowałam zrobić hostowisko, ale hosty niestety nie mogły się przebić przez namoczoną glinę. Do tego kurdybanek zarastał na potęgę. Więc trafił tam mój żółty liliowiec (nawiasem mówiąć gdyby ktoś chciał takiego jedna sadzonka jest). Pozostała tam jedna Irenkowa hosta, największa.

A reszta odchwaszczona i wstępnie zaadaptowana tak wygląda. Liliowce od Bogdzi siedzą w ziemi, bardzo porządnie przycięte przez Bogdzię.

Oczywiście trawnik do koszenia, kancik do poprawienia i chyba wysypię korę, żeby mi nie zarosło znów.

Ja swoje liliowce też przeniosę, piękne są ale irytuje mnie ich zasychanie, pójdą do warzywnika jak go zrobię w końcu
Urszulla 08:53, 27 lip 2016

Moje hortensje Magical Candle z jednej i drugiej strony- ta prawa strona jest już wycackana(zostało tylko zagospodarowanie pod jabłonką, czekam na chłodniejszy i deszczowy czas) niestety lewa strona nietknięte ale hortki niezawodnie kwitną

I nowy tył prawej strony z różyczkami Artemis i trawami, ta róża kwitnie non stop nowymi pąkami chyba hodowca nawoził mocno płatki się same osypują

Urszulla 09:01, 27 lip 2016

Moja ulubiona turzyca palmowa od Krysi Ice Fountains, będę ją rozmnażała przez dzielenie- bardzo łatwo się odnawia o każdej porze roku i pierwsza w marcu jest zielona. Godna polecenia

Mam 2 kępki

Pszczelarnia 09:27, 27 lip 2016

Urszulla napisał(a)

Ależ fajnie wyrobiona gleba!
Kindzia 14:35, 27 lip 2016

Ula, kawał roboty u siebie zrobiłaś. Na prawdę Cię podziwiam!!!
U nas w Zabrzu padało wczoraj krótko, ale dość intensywnie. Nie wiem jak tam w Pszczynie...Ale na weekend mam leżenie bez polowej roboty zaplanowane, słoneczko zamówiłam