Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 22:36, 11 lis 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Bogdziu, szalone masz te klony!
Ciekawe, że rosnący u córki po raz pierwszy podobnie się wybarwił, a w sezonie zielonkawe liście ma.

Basiu mój też całe lato jest zielony ale mimo to ładnie wygląda bo listki takie delikatne są. Jesień to jak widac ogień , one takie własnie sa . Twojej córki też bedzie już sie wybarwiał. Mój jakis czas na poczatku nie wybarwial sie ale jak juz zaczął to co rok jest czerwony.Równie czerwony jest Atropurpureum (czerwony własciwie buraczkowy latem) ale w tym roku prawie sie nie wybarwił i liście spadły.
Bogdzia 22:38, 11 lis 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Te liście na wodzie to poezja czysta A do klona to faktycznie to można straż wzywać Płonie niczym ogień A ja dzisiaj prawdziwy ogień paliłam Buziaki

Nie wiem jak to jest z tym paleniem bo podobno nie wolno a niektórzy mówią że wolno ale w okreslonym czasie. Ja nie mam nic do palenia wszystko zabieraja śmieciarze w segregowanych śmieciach, dawniej był kłopot a teraz wszystko biorą.Pozdrówka.
barbara_kraj... 22:49, 11 lis 2014

To już wolę ten klonik zielonkawy.
Mala_Mi 10:04, 12 lis 2014

Z tym paleniem to jest tak, że odrębne przepisy ustala gmina... w jednej można, w drugiej nie, a w innych tylko w wyznaczonym czasie. Oczywiście nigdzie nie można palić śmieci. Dodatkowo gdzie można rozpalić ognisko z czystego drewna na kiełbaski z patyka regulują przepisy ustawy przeciw pożarowej.
U ciebie jest las.. i od lasu dopiero 100 metrów można rozpalić czyste ognisko. I 10 metrów od domu, przy ognisku musi być przęt do gaszenia ognia (gaśnica, piasek, wiadro z wodą).
Ale ogólnie jest tak, że jak gmina zbiera odpady tym zielone na kompostownię, to ogniska nie wolno palić, nawet z porażonymi roślinami.
N szczęście klon pai się ogniem bez temperatury I niech pali się jak najdłużej.. bo u mnie już wszytko leci.. jest łyso
Margarete 14:03, 12 lis 2014

Zaglądam......
Miłego dnia życze i tygodnia, choć na skutek tych światecznych dni to tydzien sie skrócił... i fajnie

Milka 14:22, 12 lis 2014

W naszej gminie jest wyznaczony czas na palenie, od października do końca listopada i możemy i nie ma problemu
Fajnie masz, że tak wszystko zabierają, u nas nie i jakoś mus sobie radzić
weronika77 20:51, 12 lis 2014

Bogdziu, tylko u Ciebie wesoła jesień. Kolorki klonów i kształty liści, i Twoje oko fotografa artystyczne malują przepiękne obrazy. Pozdrawiamy.
Ewa 05:54, 13 lis 2014

Bogdziu przesyłam jesienne pozdrowienia
anna_studio 20:24, 13 lis 2014

Ewa napisał(a)
Bogdziu przesyłam jesienne pozdrowienia

...i ja
Iwk4 22:58, 13 lis 2014

Bogdziu, u Ewy zostawiłaś ślicznego jeżyka i piszesz, ze on tylko taki na zdjęciach jest. Dlaczego jeżyki są niegrzeczne w ogrodach? Tego nie wiem, powiesz ?