Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

yolka 21:02, 12 sty 2015

Zimy nie lubię, ale to chyba nie jest dobrze,że jest tak ciepło, że zakwitają wiosenne kwiaty. Pozdrawiam
Mala_Mi 21:46, 12 sty 2015

Przyrodzie się już krochmali w łepetynie... szkoda ranników jak znów przyjdzie zimno.. grrrrr

Naprowadziłaś mnie na dobry trop z moją azalią.. wiec siedzę i robię doktorat z azalii botanicznych, bo chyba tak je trzeba nazwać. Nie są to hybrydy tylko odmiany rosnące naturalnie. Jest ich 17 i teraz wykreślam które na pewno nie, a które mogą być.. Niestety literatura fachowa na necie jest dość słaba A translatory to już zupełna porażka..

Azalia Alabama kwitnie w naturze 22 kwiecień do 16 maj. Moja w drugiej połowie maja.. ale tu może robić swoje klimat. Natomiast nie pasuje mi , że kwitnie przed rozwojem liści i ma żółtą plamkę.Ale wyhodowano krzyżówki i odmiany, gdzieś znalazłam, że jednak może kwitnąć i z liśćmi.

Znajdę czy nie, nieistotne ale wiem, że moja azalia należy do tych botanicznych amerykańskich. I tak jak azalia pontyjska jest trująca. Nawet miód zrobiony z nektaru może być trujący. I na pewno te amerykańskie można łatwo ukorzeniać z gałązek.. i są różne odmiany dostępne w handlu. Jak są to mogłam taką kupić. Mnożone na dziko, wiec było bez odmiany ...

Dzięki wielkie za pomoc... fajnie się czyta takie różne ciekawostki.

Edit.. jest jeszcze podobny Colemanii.. oddzielono odmianę od Alabamy, ale są podobne i te też są sprzedawane. Jak zakwitną to szukam czy maja palmkę... bo foty mam niedokładne, a nigdy się nad nimi nie zastanawiałam jak wyglądają.

Miałam usunąć fot , ale Muminek był tak absorbujący, że nie szło wogle podeptać po wątkach..
Iwk4 22:04, 12 sty 2015

Bogdziu, jak fajnie Wiosna u ciebie. U mnie ogród jeszcze śpi. Ale zanim się obudzi, będzie pewnie dużo pytań. Zawsze ogród zostawiałam do kwietnia, to M pierwszy sprawdzał, czy roślinki się budzą. Teraz będę porównywać ogrody wiosenne. U mnie dopiero krokusy wychodzą tak na 3-4 cm.
Pozdrawiam.

A przy okazji, u ciebie dużo osób zagląda, to zapytam się tu, może ktoś wie, a może ty: Czy można przycinać już śliwkę? Muszę jej wyciąć 3 gałęzie, co za nisko rosną
Bogdzia 22:28, 12 sty 2015

Iwk4 napisał(a)
Bogdziu, jak fajnie Wiosna u ciebie. U mnie ogród jeszcze śpi. Ale zanim się obudzi, będzie pewnie dużo pytań. Zawsze ogród zostawiałam do kwietnia, to M pierwszy sprawdzał, czy roślinki się budzą. Teraz będę porównywać ogrody wiosenne. U mnie dopiero krokusy wychodzą tak na 3-4 cm.
Pozdrawiam.

A przy okazji, u ciebie dużo osób zagląda, to zapytam się tu, może ktoś wie, a może ty: Czy można przycinać już śliwkę? Muszę jej wyciąć 3 gałęzie, co za nisko rosną

Iwonko sprawdzałam dzis pogode do 27 stycznia i tylko raz w nocy ma byc -5 stopni , poza tym ciepło to roślinki bedą rosnac. U Pszczółki kwitna pierwese przebiśniegi a Twoje krokusy jak mają ok 4cm to migiem bedą do kwitnienia przy takiej pogodzie.W kwietniu dawno bedzie po kwitnieniu. Co do śliwy to ja wiem że sie je tnie po owocowaniu (wszystkie pestkowe), tak piszą, (nie wiem czy maja racje) ale ja tnę w styczniu wszystko co trzeba. Dawniej robiłam to w lutym ale dawniej było dużo zimniej .
Bogdzia 22:33, 12 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)
Przyrodzie się już krochmali w łepetynie... szkoda ranników jak znów przyjdzie zimno.. grrrrr

Naprowadziłaś mnie na dobry trop z moją azalią.. wiec siedzę i robię doktorat z azalii botanicznych, bo chyba tak je trzeba nazwać. Nie są to hybrydy tylko odmiany rosnące naturalnie. Jest ich 17 i teraz wykreślam które na pewno nie, a które mogą być.. Niestety literatura fachowa na necie jest dość słaba A translatory to już zupełna porażka..

Azalia Alabama kwitnie w naturze 22 kwiecień do 16 maj. Moja w drugiej połowie maja.. ale tu może robić swoje klimat. Natomiast nie pasuje mi , że kwitnie przed rozwojem liści i ma żółtą plamkę.Ale wyhodowano krzyżówki i odmiany, gdzieś znalazłam, że jednak może kwitnąć i z liśćmi.

Znajdę czy nie, nieistotne ale wiem, że moja azalia należy do tych botanicznych amerykańskich. I tak jak azalia pontyjska jest trująca. Nawet miód zrobiony z nektaru może być trujący. I na pewno te amerykańskie można łatwo ukorzeniać z gałązek.. i są różne odmiany dostępne w handlu. Jak są to mogłam taką kupić. Mnożone na dziko, wiec było bez odmiany ...

Dzięki wielkie za pomoc... fajnie się czyta takie różne ciekawostki.

Edit.. jest jeszcze podobny Colemanii.. oddzielono odmianę od Alabamy, ale są podobne i te też są sprzedawane. Jak zakwitną to szukam czy maja palmkę... bo foty mam niedokładne, a nigdy się nad nimi nie zastanawiałam jak wyglądają.

Miałam usunąć fot , ale Muminek był tak absorbujący, że nie szło wogle podeptać po wątkach..

Jesli mróz bedzie zapwiedziany to nie ma problemu. Już kiedys przetrzymały ponad 20 stopni. Biorekładam do niego lisci buków i przykrywam , nic sie nie stanie. Gorzej gdyby nagly mróz przyszedł i nic nie zrobie wtedy mogą zmarznac ale moze takiego nie bedzie. Co do amerykańskich azalii masz racje i rzeczywiście trudno o solidne informacje ale musisz byc na 100% pewna? Doktoratu robic nie bedziesz , nie ma co popadac w skrajności.
Bogdzia 22:33, 12 sty 2015

yolka napisał(a)
Zimy nie lubię, ale to chyba nie jest dobrze,że jest tak ciepło, że zakwitają wiosenne kwiaty. Pozdrawiam

Ja nie przewiduje mrozów , ma byc wiosna.
Bogdzia 22:35, 12 sty 2015

guadalahara napisał(a)
Dziękuję Ci bardzo! Przejrzę sobie teraz szystkie polecane, bo szukam wysokiego i zwartego

Te wysokie bardzo zwarte nie są bo mają duże roczne przyrosty,najbardziej zwarty ale srednio wysoki jest Cunningham's White.
Bogdzia 22:36, 12 sty 2015

Kasya napisał(a)
Jejku...zeby tylko takie temp utrzymaly sie do konca lutego to byloby super

Do 27 stycznia tak zapowiadaja.
Bogdzia 22:38, 12 sty 2015

jankosia napisał(a)
Ja tez byłam dzisiaj calutki dzień w ogrodzie. Jak to przyjemnie się naharować w taki dzień. Dzisiaj bieliłam, jutro sądzę Tylko że u mnie nie ma takiej wiosny niestety :'( W ogóle nie mam żadnych bardzo wczesnych kwiatów. Było blisko krokusów na jesieni ale finanse nie pozwoliły. Ależ cię to musiało dzisiaj ucieszyć - zazdroszczę

Pewnie ze sie ucieszyłam, pierwszy kwiatek, trudno o lepsza nowine...Jak bedziesz kupowac nowe rosliny pomyśl o tych wczesnych bo z nich najwięcej radości.Pierwszy dzień pracy w ogrodzie tez musiał byc fajny....Pozdrówka.
Bogdzia 22:39, 12 sty 2015

anka_ napisał(a)
Bożenko cudowne zdjęcia ranników. Toć to prawdziwy zwiastun wiosny. Mam nadzieję, że w przyszłym roku i u mnie zakwitną, bo pod wpływem twoich zdjęć złożyłam zamówienie na te słoneczka.

Posadz gdzieś pod krzakami zeby miały cieplej , oczywiście nie wpychaj pod nie zbyt mocno.