Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:59, 27 sie 2015

Milka napisał(a)

Też nie wiem, nadal nic, podlewam, choć wczoraj nie podlałam, od razu klapło, bo cięłam bukszpany, zaraz sierpień się skończy a ja nie zdążę
Dbamy o strategiczne rośliny, ale to tylko utrzymanie przy życiu, nic ponadto.
To co Bożenko, nadal nam deszczu życzę, bo ja osobiście mam dość podlewania, nic innego nie da się robic, bo tylko na to mi schodzi. Goście przyjadą, a u mnie sajgon, nic nie robione

U mnie tez wszystko wokół podlewania sie kreci. Nie moge sie z nimim umówic bo muszę byc na podlewanie bo jedna osoba nie da rady.Miejmy nadzieję ze w końcu popada solidniej , jeszcze tylko te ostatnie gorące dni trzeba przeżyc.
Bogdzia 22:00, 27 sie 2015

Ewa napisał(a)

Bogdziu ....kamień spadł mi z serca Dzieki i pozdrawiam serdecznie

Bylo słychac jak spadał
Bogdzia 22:03, 27 sie 2015

lilarosa napisał(a)

Mam automatyczne nawadnianie ale też i sporo "prysznicowałam" wieczorami/wczesnym rankiem młode RH oraz trawki...Nie mam kanalizacji, więc woda tańsza, choć od kwietnia i tak podniesiono nam stawki
Problem w tym, że przez parę lat nie było faktycznego odczytu licznika i teraz zabolało
Z dwojga złego wolę jednak płakać i płacić niż płakać i wyrzucać na kompostownik uschnięte rośliny.

Miłego dnia!

U mnie wogóle nie sprawdzaja liczników ale sama płacę żeby nie miec zaległosci i nie dostac zawału przy jakimś rachunku po 15 latach.Odczytują tylko jak zepsuje sie licznik i trzeba go wymienic.Mogłabys pokazac te Twoje rodki , jakies zdjecia z kwitnienia, wklej u mnie , proszę.
Mariusz 22:10, 27 sie 2015

Witaj Bogdziu . Do deszczu bliżej niż dalej, choć gorące dzionki powróciły, to już nie takie ciężkie dla roślin jak w połowie sierpnia. W nocy i rano jest chłodno i czasem we mgle, a ok. 30 stopni jest tylko przez kilka godzin, już tak szybko podlana gleba nie wysycha.
Deszczyku! Tego Ci życzę.
22:16, 27 sie 2015
Bogdzia napisał(a)

No tak ale zaczęłas własciwie mierzyc juz po deszczu.

monteverde 22:21, 27 sie 2015

Ja też życzę porządnego deszczu u mnie na szczęście popadało przedwczoraj buziolki
Bogdzia 23:22, 27 sie 2015

Mariusz napisał(a)
Witaj Bogdziu . Do deszczu bliżej niż dalej, choć gorące dzionki powróciły, to już nie takie ciężkie dla roślin jak w połowie sierpnia. W nocy i rano jest chłodno i czasem we mgle, a ok. 30 stopni jest tylko przez kilka godzin, już tak szybko podlana gleba nie wysycha.
Deszczyku! Tego Ci życzę.

Mariusz ja mam zupełnie inne odczucia , rośliny ledwie wytrzymują te dodatkowe upały , coraz wiecej lisci zółknie i skreca sie a u sąsiadów którzy nie podlewaja prawie wszystko co rosło uschło na amen.U mnie borówki mimo podlewania tez wyschły, było ich w tym roku mnóstwo ale jesc nie ma co bo wszystkie ususzone.Wody w kranie ciagle bardzo mało wiec i podlewanie długo trwa i niewiele jest warte. Okropny ten rok a tak się dobrze zapowiadał.Pozdrawiam.
Bogdzia 23:25, 27 sie 2015

monteverde napisał(a)
Ja też życzę porządnego deszczu u mnie na szczęście popadało przedwczoraj buziolki

Na pólnocy dużo wiecej pada i na linii Torunia sie kończy potem susza i dopiero poludnie podlwane bywa.Ja juz chcę jesień bi lato nerwowo mnie wyczerpalo.
L00zak 23:44, 27 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

Mariusz ja mam zupełnie inne odczucia , rośliny ledwie wytrzymują te dodatkowe upały , coraz wiecej lisci zółknie i skreca sie a u sąsiadów którzy nie podlewaja prawie wszystko co rosło uschło na amen.U mnie borówki mimo podlewania tez wyschły, było ich w tym roku mnóstwo ale jesc nie ma co bo wszystkie ususzone.Wody w kranie ciagle bardzo mało wiec i podlewanie długo trwa i niewiele jest warte. Okropny ten rok a tak się dobrze zapowiadał.Pozdrawiam.

Cały czas trzymamy kciuki Miejmy nadzieję, że jeszcze kilka dni i dostaną się do wodopoju
Mala_Mi 00:13, 28 sie 2015

A ja mam zostawione wiadro. i mierzę ile napadało z nieba ..wystarczy zmierzyć głębokość I Pi razy drzwi da tyle co spadło na metr kwadratowy.np 5 cm wody w wiadrze.. to pół litra na metr Gorzej jak mierzyłam ilość opadu w taczce. a ta ma dziwne kształty... wiec pojemność wody do powierzchni łapiącej była już zadaniem dla 4 klasy szkoły podstawowej

Chociaż teraz może dla klasy maturalnej

Dobry dowcip..

Matura 1960 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?

Matura 1970 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?

Matura 1980 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile procent stanowi zysk drwala?

Matura 1990 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal i jaki wpływ miała jego praca na otoczenie drzewa (uwzględnij sąsiadującą z drzewem florę i faunę)?

Matura 2000 r. (tylko dla zainteresowanych)

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. W tym celu musiał wyciąć kilka starych drzew. Opisz w kilku zdaniach, jak w tej sytuacji czuły się biedne zwierzątka leśne i rośliny? Jak bardzo niekorzystne dla środowiska jest wycinanie starych drzew?

Matura 2010 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Drwal zarobił 20 zł. Zakreśl liczbę 20.

Matura 2020 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Pokoloruj drwala.