Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

agniecha973 23:16, 30 sty 2013

Bogdziu, przeklejam tu moje wypociny o pszenicy , żeby nie zaśmiecać wątku bajkowego.

Bogdzia napisał(a)

U mnie wróble jedzą owies i pszenicę. Przyniosłam od teścia na próbę i znikają. Po owsie zostają łupinki, po pszenicy nic.

Zawsze się mówiło o tym że wróble lubią z plew po młocce wyjadac pszenicę ale teraz chyba ich smaki zależą od miejsca wychowania i pokarmu do jakiego są przyzwyczajone. U mnie nie jedza , u moich znajomych też nie. Kiedyś nakupiłam im sporo pszenicy i musiałam dac kobiecie u której jajka kupuję bo nic nie zjadły, a u Ciebie i Mai jedzą. W sumie dobrze jak jedza.

W tym jest dużo prawdy. Nasze wróble wychowane na zbożach z okolicznych pól. Nie wiem czy pisałam już o tym, najwyżej się powtórzę. Co roku obsiewamy część pola na zielony nawóz i zazwyczaj jest to pszenica lub owies, bo to ziarno mamy za darmo. Zanim zboże się wykłosi trzeba to przeorać i posiać ponownie. W ubiegłym roku nie udało nam się jednak w porę przeorać pszenicy i dojrzała. Co tam się działo! Wróble miały mega stołówkę. Szkoda, ze nie miałam wtedy lepszego aparatu, bo dyndały na kłosach jak cyrkowcy. Widoki były przednie, ale tylko z bezpiecznej dla ptaków odległości.
dorkow0 23:27, 30 sty 2013

Bożenko, tak na chwilę, tylko... Wiersz wspaniały, czytam i czytam... Fotki ptaków również urocze...
Z ogrodu nie da się wyjść, po prostu chce się tu być i oglądać, oglądać i oglądać... Wszystko mi się podoba... Mieszkasz w cudnym miejscu, które tworzysz z niesamowitym wyczuciem stylu... Każda pora roku u Ciebie, to fenomen... Szkoda, że nie mogę go zobaczyć na żywo... To bajka w realnym świecie...
I pozwolisz, że będę wracać i wracać...
Mala_Mi 09:50, 31 sty 2013

Bajka z rana ............. z ilustracjami i morałem...... pięknie Aż się nastrój poprawia
popcorn 10:00, 31 sty 2013

Bożenko jaka bajka, a te zdjęcia! Tak blisko! Piękne te ptaki!

pozdrawiam, miłego dnia życzę!
Karolina
Edi00 10:03, 31 sty 2013

Ciągle cichutko tu zaglądam i zachwycam sie raz za razem. Urocza atmosfera panuje u Ciebie. Pozdrawiam i proszę o więcej zdjęć
Urszulla 10:34, 31 sty 2013

Wspaniała ta bajka z fotami......jesteś uzdolniona i tyle radości nam przynosisz w takie nudno-smutnawe dni
Mariusz 11:11, 31 sty 2013

Dzięcioł idealnie się prezentuje i rozprawia, a papug słucha - gratuluję takich zdjęć i pomysłów
Milka 11:53, 31 sty 2013

Bożenko...brawo! cudna opowieść i ptaki
u nas wczoraj +10, ale pochmurno, dziś wiatr aż głowy mało nie urwie, ale cieplutko i słonecznie; wiatr z Zachodu na Wschód;
miłego dzionka
jotka 11:58, 31 sty 2013

Bogdziu, Twoje bajki są rewelacyjne A najważniejsze, że i dla dzieci i dla dorosłych Jak tylko przyjdzie kolejna fala weny, to nie powstrzymuj się

tego posta puszczam z wiatrem - dzisiaj będzie szybciej niż netem
barbara_kraj... 16:43, 31 sty 2013

Jestem pełna podziwu dla TYCH, którzy niemal z niczego potrafią stworzyć COŚ
I Ty Bogdziu do NICH należysz