Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

paradas 08:50, 08 kwi 2019

Z tą donicą to ma być taki efekt okapywania? Według mnie to fajnie by wyglądało jeśli "szyjka" donicy byłaby także zielona

Też nazywaliśmy to zawsze masą solną, myślicie że można z tego doniczkę zrobić czy zniszczy się pod wpływem wilgoci?
sylwia_slomc... 09:12, 08 kwi 2019

vita napisał(a)
Wielkie dzięki Sylwia, jak to się kiedyś nazywało, mniej szumnie? Masa solna!
Wikol zamiast soli i oliwka kosmetyczna.
Nigdy bym nie podejrzewała, że można nazwać taką mieszankę zimną porcelaną

Bo to się podobno zachowuje inaczej niż ta masa solna, ale nie potwierdzę bo sama jeszcze nie próbowałam, natomiast prawdopodobnym jest, że gdyby dodać pigmentu czerwonego do masy, lub pomalować i w tym szkle wodnym wykąpać to mogło by być troche zbliżone do tych ceramicznych....nie wiem jakby zimowało, ale te ceramiczne i tak na zimę chowam
Pszczelarnia 10:13, 08 kwi 2019

Twoje obrazki ("włoskie") i roślinność konesera - miód na me serce, z wielką ciekawością oglądam.

Ogród jako pole eksperymentowania cieszy bardzo.
I prace plastyczne również.
vita 21:41, 08 kwi 2019

paradas napisał(a)
Z tą donicą to ma być taki efekt okapywania? Według mnie to fajnie by wyglądało jeśli "szyjka" donicy byłaby także zielona

Też nazywaliśmy to zawsze masą solną, myślicie że można z tego doniczkę zrobić czy zniszczy się pod wpływem wilgoci?

Tak, o taki efekt okapywania mi chodzi. Znalazłam ciekawe farby do betonu, zewnętrzne na bazie wody. Żałuję trochę, że wypróbowałam na unieruchomionej, bo pełnej donicy. Gdyby była pusta i lekka to efekty skapywania mogłyby być ciekawsze. Chcę trochę pomalować, ozdobić różne elementy, w tym kule.
vita 21:45, 08 kwi 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bo to się podobno zachowuje inaczej niż ta masa solna, ale nie potwierdzę bo sama jeszcze nie próbowałam, natomiast prawdopodobnym jest, że gdyby dodać pigmentu czerwonego do masy, lub pomalować i w tym szkle wodnym wykąpać to mogło by być troche zbliżone do tych ceramicznych....nie wiem jakby zimowało, ale te ceramiczne i tak na zimę chowam

Do wikolu można zamiast mąki dodać mączki marmurowej, na przykład. Coś mi się przypomina z technik odlewniczych, nie jestem pewna. Ciekawe co piszesz o kolorach i szkle wodnym. A na zimowanie, zwłaszcza w Polsce najlepszy jest dach
vita 21:53, 08 kwi 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Twoje obrazki ("włoskie") i roślinność konesera - miód na me serce, z wielką ciekawością oglądam.

Ogród jako pole eksperymentowania cieszy bardzo.
I prace plastyczne również.

Oj, eksperymentuję i trochę się nawet tego obawiam. Wycinam, radykalnie przesadzam, burzę. Z podszeptem i bez, może minie ?

Milka 06:18, 10 kwi 2019

Tu się dzieje, nazwy roślin, których w ogóle nie znam, w pełni koneserski ogród donica mnie zaciekawiła, na bank wyjdzie extra
popcorn 14:57, 12 kwi 2019

Vita znowu jest! Super Smaczki masz nieziemskie. I te ciemierniki! Ten zielony kocham! Dostałam od Ani a Rzeszowa siewki i na nie chucham i dmucham i mają pierwsze kwiatki od zeszłego roku Ten purpurowy może kiedyś zdobędę.

Pełne ciemierniki u mnie najgorzej rosły, ginęły w ogóle albo najgorzej przyrastały.

Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia
anabuko1 09:33, 23 kwi 2019

vita napisał(a)
A z gorących wieści wreszcie rabarbar ozdobny ruszył, jutro podzielę.

Psizęby po zmianie warunków zewnętrznych muszę przenosić, głupiego robota, zawsze sobie jej dodam

Lulecznica kraińska doczekała się zmiany miejsca.

Najpiękniej szykuje się do sezonu piwonia botaniczna

Ale ciekawy ten rabarbar.
On później tez ma takie ciemne , bordowe liście ?
Ale i piwonia botaniczna wygląda fantastycznie.
Fajne takie rarytaski
anabuko1 09:34, 23 kwi 2019

vita napisał(a)
Próbuję donice zdobić. Nie każdemu się spodoba Jeszcze nie skończona.

Jestem ciekawa tej donicy.
Pokażesz efekt końcowy ??