Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

mirkaka 16:09, 19 mar 2019

Vito, bardzo ciekawa jestem tej obwódki ze storczyków, i tyle host mnożysz, też na obwódkę czy na hostowisko?
Ja w zeszłym roku robiłam takie miejsce, czekam na rozrost host.
Te pelargonie latem trzymasz na zewnątrz? Fajne są szczególnie ta pierzasta, myślałam że to jakaś paprotka Czy ona kwitnie?
sierika 20:48, 19 mar 2019

Bergenia to może Bressingham ruby, rozglądam się za taką, kolor liści niezwykły.
Tę lipę oglądałam w ubiegłym roku w Jasionce, bo marzy mi się lipa w ogrodzie, potem o niej zapomniałam a teraz widzę u Ciebie. Nie wiem jak w sezonie ale zimą gałązki są przepiękne. W sam raz do Twojego rarytasowa
mira 20:51, 20 mar 2019

vita napisał(a)

Jednej rzeczy już na pewno nie zrobię (chociaż robiłam to latami) nie posadzę do gruntu cebulowych później niż w październiku.
Zmarzło mi mnóstwo cebul tulipanów i krokusów. Rzuciłam się na listopadowe wyprzedaże no i dostałam po kieszeni. Bo wiesz, jak tanio to więcej się kupi.

Hmm, nie jestem pewna, że winą jest termin sadzenia choć nie wiem co innego wymyśleć. Moje są te z listopadowego sadzenia.

Gdzie kupujesz drzewa - chodzi mi o to czy w szkółce czy przez internet - pytam bo mogę sobie wymyślać co chcę a i tak tego nie kupię bo gdzie.

Większość pelargonii jakie widziałam to faktycznie w szklarniach.

laurowisnia 10:30, 21 mar 2019

Podziwiam kolekcję pelargonii i czekam na kwitnienia.
Szkoda tej przywarki, może powinnam Ci oddać swoją, zauroczyła mnie i kupiłam, a nie mam dobrego miejsca dla niej.
Pod kolumienką może jakiś powojnik i nim by tak owinąć trochę od dołu. Co to jest takie czarne na niej?
vita 08:40, 28 mar 2019

Pszczelarnia napisał(a)

I pomyśleć, że i po naszych ogrodach też takie rzeczy zostaną na targowiskach ... .

Poidło super do przemalowania albo i nie, i wcale nie musi być wzdłuż ścieżki jak po sznurku.

Myślisz że zostaną? Poidło czekało parę lat na swoje miejsce, nie wiem czy to zagrzeje na dłużej? Tam na rondzie potrzebuję jeszcze trochę wyższych krzewów. Na większy busz dookoła.

Dzięki za fotkowe inspiracje Naparstnice parviflora robią wrażenie!

vita 08:50, 28 mar 2019

mirkaka napisał(a)
Vito, bardzo ciekawa jestem tej obwódki ze storczyków, i tyle host mnożysz, też na obwódkę czy na hostowisko?
Ja w zeszłym roku robiłam takie miejsce, czekam na rozrost host.
Te pelargonie latem trzymasz na zewnątrz? Fajne są szczególnie ta pierzasta, myślałam że to jakaś paprotka Czy ona kwitnie?

Mirka przygodę z pelargoniami zaczęłam w zeszłym roku późnym już latem.
Przywiozłam małe rośliny które próbuję namnożyć. Nie mam jeszcze doświadczeń w ich uprawie, problemy z podlewaniem są w tej chwili.
Podobno te o pachnących liściach są wrażliwsze, a ja mam w planie obsadzenie donic i ekspozycję w zacisznym miejscu. Tylko jedna z pelargonii kwitnie pojedynczymi kwiatkami, bardzo malutkimi.

'Obwódka' ze storczyków: napisałam dla żartu, po podzieleniu posadziłam w większej grupie, wyszedł mi pas, stąd takie stwierdzenie. Martwię się o storczyki, jak każdego roku, ale w tym najbardziej. Nigdy wcześniej nie dzieliłam ich, a to trudne rośliny.
Ciekawa jestem hostowiska u Ciebie
vita 09:00, 28 mar 2019

sierika napisał(a)
Bergenia to może Bressingham ruby, rozglądam się za taką, kolor liści niezwykły.
Tę lipę oglądałam w ubiegłym roku w Jasionce, bo marzy mi się lipa w ogrodzie, potem o niej zapomniałam a teraz widzę u Ciebie. Nie wiem jak w sezonie ale zimą gałązki są przepiękne. W sam raz do Twojego rarytasowa

Tę lipę poznałam dzięki Ewie, kolorowe gałązki zwłaszcza zimą, są jej niezaprzeczalnym atutem. Nigdy nie miałam lipy, nie jest to chyba bezproblemowe drzewo? Myślę o spadzi i tym co stanie się z roślinami rosnącymi pod nią.
Bergenia to może być ta, dzięki za sugestię.
vita 09:13, 28 mar 2019

mira napisał(a)

Hmm, nie jestem pewna, że winą jest termin sadzenia choć nie wiem co innego wymyśleć. Moje są te z listopadowego sadzenia.

Gdzie kupujesz drzewa - chodzi mi o to czy w szkółce czy przez internet - pytam bo mogę sobie wymyślać co chcę a i tak tego nie kupię bo gdzie.

Większość pelargonii jakie widziałam to faktycznie w szklarniach.

Mira, ja posadziłam prawie sto cebul, gdyby nie zmarzły to przynajmniej ze dwie by wylazły? Trudno, żal mi.

Na lubelszczyźnie nie trudno o zakup drzew, a jak ma się przyczepę to i duże alejowe drzewa są dostępne, wybór ogromny. Czegoś nie mogłam jednak znaleźć na jesieni...już wiem: wiśni tybetańskiej. Ewa inspiratorką Jest duża wiśnia do kupienia, ale trzeba do Krakowa z przyczepką, to raczej nie pojadę.

vita 09:23, 28 mar 2019

laurowisnia napisał(a)
Podziwiam kolekcję pelargonii i czekam na kwitnienia.
Szkoda tej przywarki, może powinnam Ci oddać swoją, zauroczyła mnie i kupiłam, a nie mam dobrego miejsca dla niej.
Pod kolumienką może jakiś powojnik i nim by tak owinąć trochę od dołu. Co to jest takie czarne na niej?

To czarne na kolumience to taka nieudolna próba postarzenia, z tym czymś ją nabyłam. Zrobię przecierkę, kupiłam puszkę farby do betonu, będzie na kolumienkę, donice i kule.

Przywarki trochę szkoda, liczyłam, że weźmie się do rośnięcia w końcu, po pięciu latach. Masz rację, trudno dla niej znaleźć miejsce.

Eksperymentuję z kallą etiopską. Chłodny spoczynek, mokro i kwaśno. Może mi w tym roku zakwitnie?
Katkak 09:35, 28 mar 2019

Poifełko cudne i super w tymmiejscu wygląda. I postarzone też fajnie. Ja bym nic nie zmieniała