Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

wiunia 22:12, 26 mar 2014

iwonaal napisał(a)
Pozdrawiam, z miskantami coś robiłaś?

Iwonko oczywiście, posadzone już dawno ! Mam nadzieję, że ładnie wzejdą jak mi ich zwierzyna nie wyskubie to będę bardzo zadowolona! U nas od dwóch tygodni regularnie obok domu spacerują rankiem,a popołudniu wylegują się w polu cztery dorodne sarny
Bogdzia 07:05, 27 mar 2014

wiunia napisał(a)

Iwonko oczywiście, posadzone już dawno ! Mam nadzieję, że ładnie wzejdą jak mi ich zwierzyna nie wyskubie to będę bardzo zadowolona! U nas od dwóch tygodni regularnie obok domu spacerują rankiem,a popołudniu wylegują się w polu cztery dorodne sarny

Miło popatrzec na sarenki a one się ludzi nie boją?Miłego dnia .
Borbetka 07:59, 27 mar 2014

Bliskość zwierząt jest kojąca. U mnie też były sarny ... kiedyś. Za dużo domostw jest teraz i boją się. Wczoraj jednak słuchałam audycji radiowej na temat dzikich gęsi. Ich widok smuci mnie na jesień, za to wiosną zawsze z córkami patrzymy w niebo, jak przylatują. Niestety dla rolników to podobno zmora. 85000 sztuk dzióbie im pola. Tak się wczoraj dosłownie wypowiadali. A zostaje po nich pierze i wiecie co jeszcze. Trochę to było śmieszne, jak słuchałam, ale dla rolników to duży problem.
Ot, tak mi się zebrało u Ciebie Wiunia. Sorki.
O grabach myślę też. Właściwie o jednym.
wiunia 21:00, 27 mar 2014

Bogdzia napisał(a)

Miło popatrzec na sarenki a one się ludzi nie boją?Miłego dnia .

Bogdziu te spryciary chodzą głównie bardzo wcześnie więc mało kto jest na zewnątrz, a obok mnie w bliskiej odległości jest pięć domów i pole. A dzisiaj trzy piękne jelonki widziała ok 7 rano moja siostrzenica, mieszkająca chwilowo u nas, oglądały moje rabaty, pompę do wody, deptały po zagrabionej świeżej rabacie, ale szkód raczej nie poczyniły, trochę trawki ponoć skubnęły,a reszta w ich guście chyba nie była, a bałam się głownie o czosnki, które ładnie wzeszły, żeby ich nie zdeptały uff!
wiunia 21:04, 27 mar 2014

Borbetka napisał(a)
Bliskość zwierząt jest kojąca. U mnie też były sarny ... kiedyś. Za dużo domostw jest teraz i boją się. Wczoraj jednak słuchałam audycji radiowej na temat dzikich gęsi. Ich widok smuci mnie na jesień, za to wiosną zawsze z córkami patrzymy w niebo, jak przylatują. Niestety dla rolników to podobno zmora. 85000 sztuk dzióbie im pola. Tak się wczoraj dosłownie wypowiadali. A zostaje po nich pierze i wiecie co jeszcze. Trochę to było śmieszne, jak słuchałam, ale dla rolników to duży problem.
Ot, tak mi się zebrało u Ciebie Wiunia. Sorki.
O grabach myślę też. Właściwie o jednym.

U nas Moniko jeszcze nie tak tłoczno na ulicy, ale się zapowiada niestety tłok niedługo
Jelonki chodzą jak po swoim i dziś centralnie odwiedziły mój ogródek byle im nie przypadł do gustu! I nie przepraszaj jak nie ma za co
wiunia 21:10, 27 mar 2014

Zrobiłam fotki moich wczorajszych wypocin na nowej rabacie są to oczywiście nasadzenia początkowe jeszcze do dalszej realizacji przepraszam za stan zdjęć , bo z telefonu niestety i było już szarawo

dominika_rew 21:55, 27 mar 2014

Ale ładny kształt rabaty! Wszystko tak ładnie, równiutko posadzone - od razu widać kompozycję
czy rhododendrony kupione w Yucce? Jestem bardzo ciekawa jaka to odmiana (pewnie już pisałaś, ale nie znalazłam tego)? Jestem bardzo ciekawa co tam jeszcze planujesz dosadzić? masz koncepcję?
wiunia 22:20, 27 mar 2014

Dziękuję Dominiko za miłe słówko rh kupione w Yucce odmiana jedna z polecanych przez Bogdzię Nova Zamble przed nimi trzmielinka, a w łezce buksiki i za nimi lawenda. Moje kompozycje powstają tak naprawdę kilka chwil przed sadzeniem, bo to co misternie zaplanuję z bólami brzucha przez kilka nocy myśląc i kombinując na wszelkie sposoby i tak zawsze legnie w gruzach, bo ja taka niezdecydowana jestem, że aż mnie to wkurza. Dlatego tak niewiele mam w ogrodzie i tak nijako ale może kiedyś.... tylko szkoda, że te roślinki tyle kosztują Wiesz gdyby było ogrodzenie to też wszystko inaczej by wyglądało, na zdjęciu widzę, że rabaty zlewają się z granicą ogrodu. W rzeczywistości wygląda to lepiej. Co do dalszych planów to owszem coś mi się klaruje lecz zależne to jest od finansów którymi będę dysponować. Mają tam być thuje danica hortensje i różniste trawki ale kto wie co mnie jeszcze oczaruje? Ale się rozpisałam..... Pozdrawiam Cie serdecznie!
dominika_rew 22:35, 27 mar 2014

Nova Zembala, to moje marzenie.. już mam nawet plan gdzie ją posadzę jestem bardzo ciekawa jak będzie się sprawować u Ciebie lawendka, bo też niedługo na nią zapoluję
z tym niezdecydowaniem i analizowaniem wszystkiego po nocach, to wiem o czym mówisz
a póżniej i tak wszystko wychodzi "w praniu" finanse - też znam temat, ale spokojnie damy radę w swoim tempie - nieraz lepsze to, niż kupowanie bez pomyślunku tylko dlatego, że ma się pieniądze...
ciekawa jestem jak ta rabatka ma się w stosunku do reszty ogrodu, bo ze zdjęć nie widzę tego za bardzo, ale thuje i trawki z pewnością będa super!
pozdrowionka
iwonaal 06:19, 28 mar 2014

Bardzo mi się podobają nowe rabatki, napracowałaś się. Ze zwierzątek, to u mnie bażanty przechadzają się po polu.