Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grubej dyni zmagania z naturą

Grubej dyni zmagania z naturą

gruba_dynia 14:05, 19 cze 2015

Koniec czerwca się zbliża i moje bukszpany już wszystkie przystrzyżone.
Bardzo spodobał mi się łubin, w tym roku mam trzy ale z pewnością w przyszłym roku będzie więcej.

gruba_dynia 14:09, 19 cze 2015

I jeszcze warzywny busz

siakowa 14:10, 19 cze 2015

Dyniu, powiedz mi czy pod kamieniami na placyku z oknizkiem masz jakies agro? czy prosto na ziemi sa kamienie i płyty?
iwka 14:17, 19 cze 2015

gruba_dynia napisał(a)
I jeszcze warzywny busz

kiedy ja będę miała taki busz

przekwitnięte czosnki możesz usunąć, bo zawiązują nasiona i osłabiają się cebule, ale pewnie o tym wiesz
gruba_dynia 09:00, 20 cze 2015

Hmm, właśnie miałam nadzieję że jak je zostawię to mi się wysieją i będę miała ich więcej... nie wykiełkują z nasion?

Kasiu, nie mam żadnej maty pod placykiem ogniskowym. Nie wiem czy udałoby się dobrze wypoziomować każdą płytkę przy układaniu na macie. Chwasty prawie nie rosną, sporadycznie coś tam wyrywam.
Shemsi 10:10, 25 cze 2015

Dynio, przeczytałam całość. Masz pięknie, tak porządnie i harmonijnie. Cudo. Będę zaglądać częściej, zwłaszcza, że sama planuję proste linie w ogrodzie. Dodatkowo też wszystko, co się da robimy sami
iwka 10:38, 25 cze 2015

gruba_dynia napisał(a)
Hmm, właśnie miałam nadzieję że jak je zostawię to mi się wysieją i będę miała ich więcej... nie wykiełkują z nasion?

Kasiu, nie mam żadnej maty pod placykiem ogniskowym. Nie wiem czy udałoby się dobrze wypoziomować każdą płytkę przy układaniu na macie. Chwasty prawie nie rosną, sporadycznie coś tam wyrywam.

Można i z nasion próbować, ale to chyba długo trwa, takie dopiero po kilku latach kwitną. W ubiegłym roku te suche trzymałam na dworze i pod jesień już same kwiatostany byly tak suche, że nasiona gubiły, niestety nic nie wyrosło
Tess 16:11, 02 lip 2015

gruba_dynia napisał(a)
Marzenko, gabiony robi mój mąż z elementów ogrodzenia systemowego (takich płotków drucianych ). Wycina ścianki i łączy je drutem. A kamienie zbieramy w okolicy.

O matko, a ja tyle kamieni wyrzuciłam!
O, przepraszam, że tak bez pukania wchodzę, ale czytam Twój wątek i doszłam do własnoręcznie robionych gabionów i zareagowałam impulsywnie.
To co dotąd widziałam, jest świetne. Wracam czytać.

Edit: skończyłam. Chylę czoła! Idealnie zaplanowany, starannie wykonany ogród. Perfekcja w każdym calu. Ceglane dodatki wraz z donicą - świetne. I wgłębnik z paleniskiem, i warzywnik, i gabiony., i... No, wszystko mi się podoba.
nicol21 22:22, 02 lip 2015

Przyszłam z rewizytą. Zmiany świetne! Warzywnik super się prezentuje. Rabaty też są bardzo ładne.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
gruba_dynia 23:14, 22 lip 2015

Trochę mnie nie było. My odpoczywaliśmy od pracy i ogrodu na wczasach, ale prężna ekipa w postaci rodziców jednych i drugich, na wyścigi dbała o nasze rośliny. Podlewali, podwiązywali, pryskali... jest pięknie.
W warzywniku kipi. Mamy dorodne cukinie, bób, fasolkę szparagową, pomidory, buraki, marchew, zawiązują się kalafiory i brokuły, a i pewnie jeszcze coś się skryło w tym gąszczu.

Zbiory