Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grubej dyni zmagania z naturą

Grubej dyni zmagania z naturą

gruba_dynia 12:37, 11 wrz 2015

Limka pod oknem to dwa krzaki. Ale sezon to chyba już trzeci. Przy ławeczce rosną miskanty Grose Fontaine. Miały być bardzo wysokie. W tym roku to ich drugi sezon więc może kłosy pójdą trochę w górę. Aktualnie mają jakieś 130cm.
gruba_dynia 12:43, 11 wrz 2015

Magda70 napisał(a)
A co Ty tam planujesz w tym luźnym projekcie posadzić?? Coś dużo tego dobra...

A dużo dobra bo ma być busz Łąka zza płotu przeniesiona do ogrodu.
Co w planie... Zostawię klika krzaków lawendy. Dojdą piwonie z babci ogródka, berberysy ekrekta, jeżówki limonkowe, perowskia, kosmosy, dziewanna, wilczomlecze - przesadzę z łąki za płotem, a wszystko przeplatane stipą i innymi trawami jeszcze nie wiem jakimi. W ryzach będzie utrzymywał łąkę, żywopłot bukszpanowy.
UlaB 19:43, 11 wrz 2015

gruba_dynia napisał(a)
Limka pod oknem to dwa krzaki. Ale sezon to chyba już trzeci. Przy ławeczce rosną miskanty Grose Fontaine. Miały być bardzo wysokie. W tym roku to ich drugi sezon więc może kłosy pójdą trochę w górę. Aktualnie mają jakieś 130cm.

o, potrzebne mi wysokie trawsko, ale niezbyt obszerne od dołu - przymierzałam sie nawet do Goliatha ale wystraszyłam się Czy ten miskant jest obszerny przy gruncie?
gruba_dynia 07:55, 12 wrz 2015

hmm zobacz sama. Ten pas wysypany żwirem ma 50 cm szerokości. Jak już pisałam to drugi sezon tych miskantów. Zgodnie z opisem to powinny mieć 2m wysokości. Weź pod uwagę to, że u mnie są ciągle wiatry, więc trawa jest zmierzwiona i porozwalana na boki bardziej niż powinna

UlaB 20:36, 12 wrz 2015

Musze coś posadzić za Vanilką - na Twoje oko dobra będzie czy jednak za niska? Miejsce zaciszne. W przypływie geniuszu posadziłam tam ML i oczywiście juz go nie widać
Dzisiaj znowu patrzyłam na Goliatha i jakos nie moge sie zdecydowac - to wielkolud ale w nóżkach szczuplutki.
gruba_dynia 07:57, 13 wrz 2015

Hehe, ja za nowymi hortensjami anabel strong posadziłam gracilimusy. Teraz jeszcze jedno i drugie jest młode i niskie, ale zakładałam że będzie ok. Ale jak Ciebie zza vanilki nie widać ML to zaczęłam się zastanawiać jak u mnie będzie...

Co do Grosse fontaine. Gdybym je posadziła, że limkami, które mam pod oknem kuchennym to nie byłoby ich widać. A jak wysokie masz te vanilki?
UlaB 10:09, 14 wrz 2015

O gracku tez myslałam - moglabym zrobic podmiankę miejsc z ML.
Vanilke mam teraz na jakies 130cm

A tak poza tematem - obkupilas sie w cebulowe w Lidlu czy nie planujesz?
gruba_dynia 11:40, 14 wrz 2015

Tak, udało mi się w lidlu zrobić zakupy. Kupiłam żonkile, krokusy, czosnki i tulipany. Tulipany wybrałam białe i czarne. Tych czarnych były dwa rodzaje. Ale u mnie cebulowe w umiarkowanych ilościach. Nie lubię sadzić jesienią, potem krótko kwitną... i poza czosnkami nie przepadam za cebulowymi. Jak czytam o ilościach jakie kupują dziewczyny na ogrodowisku to się dziwię, że im się chce
UlaB 12:07, 14 wrz 2015

Ja podobnie - ilości umiarkowane, ale to pewnie tez troche wynika z dostepnej powierzchni. Co roku cos tam dosadzam. W tym roku dokupiłam czosnków, iryski i dosłownie po opakowaniu czarnych i żółtych tulipanów. Krokusów mam jus sporo, co roku coraz wiecej i to w nich bardzo lubie Tak samo jak w botanicznych wersjach tulipanków i narcyzów.
Rybka211_2006 20:05, 16 wrz 2015

Witam. Podziwiam gabionony - sama planuję zrobić podobne. Mam tylko pytanie jakiej grubości była siatka z której są one wykonane? Pozdrawiam