Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mariusz 07:35, 16 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)

Mariusz - zgadzam sie z Tobą Lotos ma kłą na 5 cm... nowego.. co teraz??

Aniu choć ja jeszcze nie rozsadzam, to przygotowałem relację na podstawie starych zdjęć i będę Ci tutaj każdy wpis linkował. Jeśli Twoje już wegetują , to czas najwyższy na rozsadzanie. Obecnie nie wiadomo ile kłączy pozyskasz z kastry, zazwyczaj trzy, cztery nadające się do uprawy. Pamiętaj aby banan (kłącze) miał z obu stron węzeł z korzeniami i z jednej strony pąk liściowy jak najbardziej wskazany.
Pytaj kiedy dusza zapragnie

Relacja
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2498-nelumbo-lotos?page=14#post_4
Urszulla 09:21, 16 mar 2014

Ale Cię wzięło na wspominki,
metamorfozy zawsze nastrajają pozytywnie
i co najlepsze ciągle nowe metamorfozy u Ciebie,
więc humor lepszy, miłej niedzieli
Gabrysia_ 09:25, 16 mar 2014

Ale masz piękne te storczyki,ja jakoś wszystkie uśmiercam,chyba z nadmiernej miłości
Metamorfozy super,biorąc pod uwagę twój areał ,macie co robić i na nudę raczej nie możecie narzekać
Gratuluję
Mirella 09:34, 16 mar 2014

Storczyk piękne, nie widać żeby były zaniedbane jak piszesz
Mala_Mi 09:59, 16 mar 2014

Mariusz - poczytałam, teraz problem gdzie to wypłukać, bo błota będzie moc... a noszenie katastru, to zadanie na 2 silnych chłopów

Magda - musi dawać radę.. bo inaczej... out..

Kitek - rośliny rosną... i potem problem co z tym buszem zrobić

Basiu - o róży Ci napisałam na PW

Kasiek - Sama to nie wierzę

Sebem - z jednej strony niby łatwiej, a z drugiej.. trudniej .... przesadzanie u mnie to tylko z wyciapaną bryłą, bo inaczej pourywałabym wszystkie korzonki.. i dlatego u mnie trudno sie coś wyciąga z gąszczu, bo zawsze coś uszkodzę.. i nie mogę oderwać kawałek rośliny bo ją po prostu urwę.. i to samo dotyczy chwastów... za ileś lat ziemia sie może trochę rozluźni, ale .. jak się nie ma co się lubi, to sie lubi co sie ma

Ewa - na poszerzonej rabatce zagoszczą róże.. niskie White cover (cały szpaler..7 szt) i dwie wysokie Mme Hardy i Tuscan. Na wypełnienie dam jakieś bylinki ... są tam irysy niebieskie, wiązówka biała i sporo lilii. Mam sporo swojej kocimiętki, może ją dam, dzwonki, posiałam ożankę.. też by chyba pasowała.. Pierwsze podejście do rabaty wyszło do niczego, będzie drugie.. a jak znów nie spasi to znów zmienię

Bogdziu - nie wszystkie rośliny lubią taka ciężką i zbitą glebę.. łatwo też o choroby korzeni...szczególnie po deszczach.. do tej pory glebę miałam mokrą, a deszczu prawie nie było... korzenie sie duszą ... dlatego wszystkie rh rosna na podwyższonych rabatach... zgodnie z twoja radą

Ula - też tak robię.... dowód... sadzenie róż 2012 kwiecień

i sierpień 2012 (pustki zasadzone jednorocznymi, by mi chwasty nie szalały)

i 2013.. już bez jednorocznych..

a w 2014 poszerzałam rabatę, bo za ciasno jest Kilka fotek dla niecierpliwych.... ogród rośnie ...szybko rośnie

Mala_Mi 10:01, 16 mar 2014

Miłego dnia...... uciekam..... wspominki fajna rzecz.. bo sie widzi postęp.. i efekty

Zimno, deszczowo.... do niczego.... ale wycofują sie z wielkiego oziębienia... i tym pozytywnym akcentem ..do wieczorka
Rano był śnieg z deszczem.. z przewagą tego drugiego
AlKa 10:03, 16 mar 2014

Ja najbardziej lubie wspominki Wtedy widac jakie postepy sa i jak rośliny pięknie rosną Pozdrawiam niedzielnie
boguslawa_ma... 10:04, 16 mar 2014

U mnie też ziąb i deszcz leje,miłej niedzieli
makkasia 10:07, 16 mar 2014

Aniu zimy juz nie będzie na pewno !!! Już nie będę narzekać na mój piach tak jak Bodzia mówi są plusy i minusy u mnie bez kompostu nic by nie urosło...Glina jest i tak Tobie posłuszna a Twoja praca daje niesamowite efekty szczęka opada !!!
ściskam
ewa004 11:16, 16 mar 2014

Aniu a obcinasz pędy storczykom jak już przekwitną ?