Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 17:35, 28 paź 2012

justi napisał(a)
Aniu czytam, że chcesz zasłonić szklarnię. To znaczy sam przód tej szklarni chcesz zasłonić, żeby nie było widać od strony ogrodu?
Pęcherznicę tnę 3 razy w roku, da się z nią wygrać, ale nie kwitnie wcale po takim radykalnym cięciu.

Mam kilka pęcherznic .. i nie chcę liściastych, które jeszcze trzeba formować.. .. jesteśmy coraz starsi i tak roboty w ogrodzie fuuullll... a czasu mało .... szukam łatwiejszych rozwiązań.. bardziej bezobsługowych, poza tym pęcherznica zgubi liście i dalej to widać... .
I masz rację.. chcę zasłonić przód szklarni..przy okazji wygląd pomieszczeń gospodarczych sąsiada... Widać to z tarasu i z prawie całego ogrodu.... gryzie jak diabli.... tuje są takie sztuczne...choinki zajmują za dużo miejsca.... coś Finka kiedyś podokazywała z choinek.ale trzeba formować.. ale wyglądało fajnie.

Z drugiej strony tę część ogrodu mam taką swobodną i formy strzyżone wprowadzą sztuczność.. boję się,że nie będzie pasowało.. ale dawać pomysły... bo u mnie z projektowaniem to kiepsciutko.... mogę coś kupić i doniczki jak puzle ustawiać..... a wygładzić łopatą z miejsca w miejsce.... nazywam to jak w operacjach wojennych.. prawa flanka na lewą flankę.. i M od razu wie co che zrobić
Mala_Mi 17:41, 28 paź 2012

ell napisał(a)
Aniu dzisiaj nadrobiła zaległości równiez u Ciebie.
Pewnie teraz nadal zrywacie liście z drzew - szkoda jednak, że zima tak szybko zawitała, a za kilka dni odpuści pewnie na długo, a mogło być tak kolorowo jeszcze.
A na zasłonięcie szklarni może parawan z glicynii podsazony bluszczem ( może bluszcz da radę i wystarczy mu światła w czasie kiedy glicynia jeszcze liści nie ma? Przycinać mocno tak jak to robi Irenka i na wiosnę będziesz miałą burzę kwitów.

Ell... Irenka ma mur i po nim bluszcz się pnie, a ja nie mam tu nic... muru budować nie będę Glicynia wymaga bardzo stabilnych podpór.... a dodatkowej pergoli nie chcę stawiać, bo do istniejącej będzie pasować jak pięść do nosa.... Zresztą za wietrznie i za zimno tutaj na glicynię.. straszny wygwizdów..... przy tarasie mam posadzone już tylko 2 glicynie (trzecią zamieniłam na róże) i jest to ich ostatnia szansa... .... co najmniej 4 glicynie już mi zdechły..... opatulane chochołami, bez opatulania... 4 lata walki.... Glicyniom mówię nie..... Bluszcz na wygwizdowie też umarznie.. a na pewno zgubi liście....
Szukam jednak przewagi iglaków
Myśleć dziewczyny... zima przed nami
bociek 17:44, 28 paź 2012

A moze choina kanadyjska - jest super, delikatna, a jednoczesnie zaslania takim azurem. No i jest zimozielona

Aniu, powtorze pytanie z mojego watku, Ty mialas biale futro, gdzies na zdjeciach widzialam. Jakiej rasy bylo???
Mala_Mi 18:08, 28 paź 2012

bociek napisał(a)
Czyzby jednak sniezyca dotarla do Ciebie Na zasloniecie szklarni ekran z cisa ??? Zimozielony
Ogrodowiskowy

Do śmierci mi nie przysłoni szklarni......

Mam posadzone 3 cisy.... przez rok nawet 10 cm nie urosły....
A piszą, że 10 cm to lux..... bo ciąć trzeba........ minimum 2 metry wysokości.. kupując badylki nawet na 80cm, co jest już duże.... optymistycznie za 12 lat..... no nie kochane, dla wnuków to ja sadzić roślin nie będę w ogrodzie, tylko dla siebie..... można to zrobić w jakimś miejscu i niech rośnie, ale nie wtedy gdy chcemy zasłonić gargamela....
Sebek 18:19, 28 paź 2012

Choina kanadyjska....chyba będzie najlepsza
Mala_Mi 18:30, 28 paź 2012

Sebek napisał(a)
Choina kanadyjska....chyba będzie najlepsza

Tak mi się wydaje.. u Finki widziałam.. muszę ja zimą podpytać o szczegóły.... i chyba Pszczółka posadziła i będzie taki żywopłocik robić
Gargamelom mówimy NIE
Mala_Mi 18:41, 28 paź 2012

bociek napisał(a)
A moze choina kanadyjska - jest super, delikatna, a jednoczesnie zaslania takim azurem. No i jest zimozielona

Aniu, powtorze pytanie z mojego watku, Ty mialas biale futro, gdzies na zdjeciach widzialam. Jakiej rasy bylo???

Bociek takie futro miałam.. podrzutka pod lecznicę..... zlitowałam sie i wzięłam dla mojej koleżanki... tej najlepszej. Trzymałam u siebie póki nie przyjechała i nie zabrał... Futro było charakterne... zwało się Kicia, uwielbiało podróże samochodem, woziło się pociągiem i na każde lato wyjeżdżała w góry gdzie łaziła samopas... Łaziła po wszystkich sąsiadach, ganiała wszystkie psy sprzed bloku..... ale niestety wpadła pod kola samochodu I Futro za tęczowym mostem ... a rasa jak i moejgo psa NN
A tak dwa futra pomagały w pracy... Gdzie ja tam i one .... a pokoik biurowy mikruśny...

Mala_Mi 18:44, 28 paź 2012

ell napisał(a)
Byłby najfajniejszy, ale jak zauważyła Ania bardzo, długo rosnie. Ciężko coś szybkorosnącego tutaj wymyslić, bo już jedno pnącze w poblizu masz.
Ty to zawsze jakieś trudne te zadania dajesz do wykonania.

Bom maruda
Slawko 18:56, 28 paź 2012

Hmmm...tak się zastanawiam czy to biuro architekta? Teraz kolejna zagadka...czy budowlanego, wnętrz a może krajobrazu? Obstawiam to pierwsze
Mala_Mi 19:38, 28 paź 2012

Ani jedno, ani drugie.... najbliżej do stali....... Czyli konstrukcje które mogą iść potem na złom Nic ciekawego i nic wielkiego..... Jakbym była od wnętrz czy krajobrazu..to moja estetyka byłaby na dużo lepszym poziomie ... a tak śrubka do śrubki i kątowniczek do ceowniczka Takie klocki lego ....