Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

Gosiniak 16:55, 27 sty 2013

Zeta napisał(a)
Śliczna zima ...u mnie dzisiaj piękne słońce ....i chyba ta owilż do nas nie dotrze ....

O jesteś, a ja już list gończy pisałam
Gosiniak 17:02, 27 sty 2013

Janina napisał(a)
Zdjęcia z kotem super:::: chciałam Cię zapytać,czy Ty swoje modrzewie przycinasz na wiosnę?bo takie gęste

Tak modrzewia w marciu ciacham, tak mniej więcej w połowie długości, zagęścił się bardzo i co roku jest coraz szerszy. Poza tym on bardzo dobrze znosi cięcie, więc bez obaw
Zeta 17:14, 27 sty 2013

Gosiniak napisał(a)

Śliczna zima ...u mnie dzisiaj piękne słońce ....i chyba ta owilż do nas nie dotrze ....

O jesteś, a ja już list gończy pisałam

No wypadł mi wyjazd spontaniczny ...ale jestem ....a list gońcy z drzew już pozrywałam ...wracam na ogrodowisko. Cala i zdrowa
MilenaP 17:19, 27 sty 2013

Piękna zima u Ciebie
Gosiniak 17:22, 27 sty 2013

GosiaJoanna napisał(a)

Zdjęcia z kotem super:::: chciałam Cię zapytać,czy Ty swoje modrzewie przycinasz na wiosnę?bo takie gęste

ooooo własnie Gosiu prosimy opowiedzieć nam o pielęgnacji modrzewia

Z modrzewiami nie ma podobno żadnych problemów, potrzebują tylko słoneczka dużo, zapobiegawczo nie mam w pobliżu niego żadnego świerka, ale to podobno żadna ochrona, bo choroba zwana ochojnikiem świerkowo-modrzewiowym może pojawić się u nas nawet wtedy jak nie mamy żadnego świerka na działce, bo przecież wokół nas rośnie cała masa świerków- na polach czy u sąsiadów. U mnie na szczęście jeszcze jej nie było, co roku w marcu jak jest powyżej 10 stopni pryskam go i inne rośliny preparatem o nazwie Promanal- zawiera w swoim składzie olej parafinowy i niszczy zimujące larwy, gdyby takie były. Można w ten sposób traktować wszystkie rośliny zagrożone, ja pryskam też liściaste, ale przed rozwojem liści. Dla bardziej zainteresowanych zapraszam do lektury:
http://e-hortico.pl/promanal-060ec-0-25l.html
Gosiniak 17:26, 27 sty 2013

Milenko- witaj, rozgość się, na ławeczce odpocznij A ja w te pędy do Ciebie
gierczusia 17:27, 27 sty 2013

Ja tez promanal stosuję , zapobiegawczych przeciw mszycom działa
Janina 18:01, 27 sty 2013

Dzięki,spisałam sobie nazwę tego preparatu co bym nie zapomniała
Toszka 20:44, 27 sty 2013

Gosiniak napisał(a)
(...)co roku w marcu jak jest powyżej 10 stopni pryskam go i inne rośliny preparatem o nazwie Promanal- zawiera w swoim składzie olej parafinowy i niszczy zimujące larwy, gdyby takie były. Można w ten sposób traktować wszystkie rośliny zagrożone, ja pryskam też liściaste, ale przed rozwojem liści. Dla bardziej zainteresowanych zapraszam do lektury:
http://e-hortico.pl/promanal-060ec-0-25l.html

Z promanalem jest tylko kłopot przy niebieskich iglakach. Pod wpływem działania oleju zielenieją...
Gosiniak 20:46, 27 sty 2013

Ale to efekt tymczasowy, ja swoje niebieskie też pryskam, nawet nie wiem kiedy i znów są niebieskie