Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

Urszulla 20:54, 03 maj 2015

Dawno nie byłam u Ciebie jest pięknie i chciejstwa cudne. O dereniu pagodowym też marzę i o Gieni też bo ma piękny kształt kwiatów pozdr.
Gosiniak 09:37, 05 maj 2015

Agatan24 napisał(a)
Pieknieeee
Co masz wsadzone do donic przed wejściem do domu?

W doniczkach szmaragdy podsadzone bratkami i bluszczem, niedługo będą tam jakieś inne kwiaty- zazwyczaj mam niecierpki bo tam raczej cieniście jest.
Gosiniak 09:39, 05 maj 2015

ZbigniewG napisał(a)
Gosia po zaschnięciu łodyg co 2-3 lata -przy piaszczystej i dobrze zdrenowanej glebie , przy gliniastej i wilgotnej lepiej co rok
o reszcie (ogród) nie piszę bo wiadomo

Gleba tam jest dobrze zdrenowana, obok rośnie lawenda, więc myśle że zostawię i zobaczymy w przyszłym roku.
Dzięki wielkie
Gosiniak 09:41, 05 maj 2015

MirellaB napisał(a)
Jeżeli chodzi o szachownice to ja nie wykopywałam nigdy i zawsze wyrastały

Też nie będę wykopywać, dość mam innych cebul do kopania, to chociaż z tymi będę miała spokój
Gosiniak 09:44, 05 maj 2015

agata19762 napisał(a)
No Kochana cudowna ta Twoja wiosna
widzę, ze też masz słabość do ciekawych ogrodowych odmian
z przesadzaniem tulipanów ...to szacunek dla Ciebie
ja bym się aż tak nie poświęcała

No jasne, nikt tu się nie poświęca dla ogrodu
Gosiniak 09:49, 05 maj 2015

marta_d napisał(a)
Piękne zdjęcia, z tej perspektywy jeszcze Twojego ogrodu nie widziałam tulipany wspaniałe! Czy to pierwszy rok pełnych u Ciebie ? W ogóle zastanawia mnie jaka duża jest działka ? Pozdrowienia z niedaleka

Działka 1200, ale spora zajmuje podjazd, który ciągle uszczuplam no i dom oczywiście.
Myślę że na zdjęciach wydaje się dużo większy.
Tulipanki z zeszłego roku, ale wykopywałam te pełne, bo mam złe doświadczenia z nimi, słabo kwitły- na 30 zakwitło 10, reszta same liście, a jak wykopię zakwitają wszystkie.

Gosiniak 09:53, 05 maj 2015

Ewa, GosiaJoasia, Butterfly, Sobek, Urszula- wasze wpisy popychają mnie do dalszej pracy
anna_g 09:53, 05 maj 2015

Gosiniak napisał(a

Szafirki makro:

Gosia - dawno mnie nie było u Ciebie - jak zwykle jest pięknie... Podziwiam Cię bo wiem ile pracy to Cię kosztuje, bardzo dbasz o swój ogród i zmysł masz do tego cudny... Masz pięknie i wszyscy to wiedzą więc nic nowego nie powiem tulipany zachwycające...

I aparacik też jest "niczego sobie" uwielbiam takie makro fotki. Pozdrawiam, będę zaglądać i wzdychać do Twoich piękności. Buziaki
marta_d 15:45, 05 maj 2015

Gosiniak napisał(a)

Działka 1200, ale spora zajmuje podjazd, który ciągle uszczuplam no i dom oczywiście.
Myślę że na zdjęciach wydaje się dużo większy.
Tulipanki z zeszłego roku, ale wykopywałam te pełne, bo mam złe doświadczenia z nimi, słabo kwitły- na 30 zakwitło 10, reszta same liście, a jak wykopię zakwitają wszystkie.

Rzeczywiście na zdjęciach wydaje się dużo większy, ale jak widać taka powierzchnia też zmieści wiele pomysłów Pytam o pełne tulipany, bo mam z nimi podobne doświadczenia, jako że wykopuję póki co, co roku większość cebul, miałam nadzieję, że ten zabieg przyczyni się do lepszego kwitnienia a tu zonk kwiaty są słabe (o ile w ogóle się zawiążą), łodygi chude.. takie miernoty.. generalnie najładniej wyglądają pierwszą wiosnę po posadzeniu, już więcej pełnych nie zamówię - szkoda każdej złotówki wydanej na pełne :/
Gosiniak 16:42, 08 maj 2015

Aniu- aparacik -prezencik od M i jestem bardzo zadowolona z niego
Wpadnę do Ciebie niebawem, zalatana jestem, bo komunię córki mam w niedzielę i nie wiem w co ręce włożyć, buziaki i dzięki za ciepłe słowa

Marta- a ja z pełnych ogólnie jestem zadowolona, te na zdjąciach drugi sezon mają i nie są u mnie jakieś mniejsze od tych z poprzedniego roku. Zobaczymy jak w przyszłym, a propo wykopywania to też je wykopuję, oddzielam cebulki przybyszowe i sadzę tylko największe cebule. Mam zamiar tak robić, ale myślę że trzeba będzie jednak co roku trochę dokupić aby efekt był taki sam. Ja je uwielbiam więc poświęcę się choć przyznam że cały czas są u mnie w fazie testowania, zobaczymy co wyjdzie z nich w przysżłym roku. A i mam cenną uwagę, cebulka cebulce nierówna, trzeba wiedzieć skąd zamawiać, mam sprawdzony sklep. Buziaki