Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

Donia72 18:26, 29 maj 2015

Gosiu pięknie jest w Twoim igiełkowym Dziś sprzątam w domu, ale jutro zajrzę do Ciebie i nadrobię zaległościPozdrawiam
eliza3 22:17, 29 maj 2015

I kto powiedział, że iglaki rosną wolno ?? Masz bardzo piękne rośliny, a białobok wyjątkowy.
anka_ 06:22, 30 maj 2015

Gosiniak napisał(a)
Zacznę igiełkowo, na pierwszym i drugim jodła górska compacta, robię z nią zdjęcia córce- bo kiedyś nie mogła uwierzyć że ta mała choineczka ją kiedyś przerośnie....

Ja też jak sadzę tałe iglaki to zastanawiam się czy doczekam jak będzie toto wyglądało jak drzewo.
Dlatego bardzo lubię takie fotkowe porównania.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
MirellaB 18:45, 31 maj 2015

Gosiu zachwytu mojego nie ma końca oglądając Twój ogród
Wszystko takie piękne, zadbane tak czyściutko, zestawione kolorami fantastycznie, pięknie kwitną rh.

Masz takie rośliny, które mi się podobają klony palmowe już nabyłam - widziałaś

Gosiu byłam w piątek w szkółce i widziałam coś co mi się bardzo spodobało, ale niestety nie spojrzałam na nazwę tylko na cenę, a u Ciebie to właśnie widzę to białobok - Gosiu jak on mi się podoba. Drogi był mały 110,00 zł. Chyba to żadko spotykana roślina, bo ja widziałam pierwszy raz,a ciągle jeżdżę po szkółkach i ogrodniczych.
Muszę nabyć go koniecznie - możesz mi z praktyki coś o nim napisać i w jakim towarzystwie u Ciebie rośnie?

Gosiu moje klony palmowe jeszcze w doniczkach, bardzo o nie dbam, ale one zaczęły usychać mimo, że są codziennie odpowiednio podlewane. Nie wiesz co im może być?

Inversa też mi się bardzo podoba, mam go na liście zakupów.

Podziwiam, że znasz nazwy tych wszystkich roślin. Ja już teraz kartki z nazwami zachowuję, albo spisuję.

Gosiu motywuję Cię bardzo do prowadzenia wątku i pokazywania więcej i więcej. Będę od Ciebie zgapiać jeżeli pozwolisz?

Wskoczyła do Ciebie na wątek o informację w sprawie trawy trzcinnika i zostałam na dobre

Pozdrawiam Cię Gosiu

P.S. Gosiu czytam teraz o białoboku czy to prawda, że on się przebarwia tzn. nie ma ciągle białych końcówek?

MirellaB 22:28, 01 cze 2015

Gosiu jeździłam dzisiaj po szkółkach i znalazłam w dwóch białoboka.
Jeden po 110,00 piękny szaro - niebieski z jasnymi kremowym prawie białymi końcmi.
Drugi po 70,00 ale już nie tak ładnie wybarwiony.
Czy to wybarwienie zależy od odmiany?

MirellaB 13:12, 05 cze 2015

Gosiu szkoda, że tak rzadko tu jesteś, a ja tak potrzebuję Twojej rady odnośnie ustawienia roślin i identyfikacji jednego iglaka,bo chyba masz takiego.

Białoboka wiem w jakiej szkółce kupię, duży, dorodny 70,00 zł.
MirellaB 19:00, 07 cze 2015

Gosiu tworzę nową rabatę, którą nazwałam "rabatą igiełkową"
Zajrzyj do mnie Gosiu i liczę na Twoją pomoc
Gosiu może bywasz w okolicach Poznania?
Gosiniak 08:58, 08 cze 2015

Donia-dzięki za odwiedzinki
Eliza- iglaczki to moje ulubione jak sama nazwa wątku wskazuje, im starsze tym piękniejsze.
Anka- szczerze to ja bardzo się zdziwiłam że takie maluchy były jak je kupowałam, trzeba robić zdjęcia poszczególnym roślinom, bo człowiek bardzo szybko zapomina jakie to wszystko było małe, jak z dziećmi rosną bardzo szybko wbrew pozorom, a pamięć jest ulotna.
Gosiniak 09:12, 08 cze 2015

Mirella- co do białoboka to "będzie Pani zadowolona" Nie trzyma zbyt długo jasnych przyrostów, które przybierają po jakiś 2 tygodniach może troszkę dłużej zabarwienie na srebrne jak reszta igiełek, ale efekt jest, a ja takie wyjątkowe rośliny bardzo lubię. Niestety faktycznie białobok nie należy do najtańszych, zresztą większość szczepoionych jest dość droga. Zastanów się dobrze gdzie go posadzisz, bo wbrew pozorom to duże drzewo będzie w przyszłości, najpierw rośnie wolno, ale ostatecznie będzie spory, można oczywiście ciąć i go później ograniczać. U mnie rośnie koło perukowca i bordowych niskich berberysów bagatella, ale fajnie wyglądałny też z czymś o żółtych liściach. Musi rosnąć w słońcu, wtedy ładnie wybarwia się na srebrny kolor.

Ja też wszystkich nazw nie pamiętam, czasami muszę sobie też coś przypomnieć, zwłaszcza nazwy odmian- niektórych nie da się zapamiętać, zachowywanie metek z roślin to dobry pomysł, też je trzymam, wrazie co można znaleźć i wszystko jasne.
Gosiniak 09:18, 08 cze 2015

MirellaB napisał(a)
Gosiu jeździłam dzisiaj po szkółkach i znalazłam w dwóch białoboka.
Jeden po 110,00 piękny szaro - niebieski z jasnymi kremowym prawie białymi końcmi.
Drugi po 70,00 ale już nie tak ładnie wybarwiony.
Czy to wybarwienie zależy od odmiany?

Tak jak pisałam wcześniej- wszystkie się przebarwiają na szary po pewnym czasie, nie ma znaczenia którego wybierzesz, bardziej zwracaj uwagę na pokrój, czy jest prosty przewodnik wyprowadzony, bo często sprzedają taki krzaczek jakby, trzeba póżniej palikować i samemu wyprowadzać przewodnik, a to trochę zabawy i czy ma ładny układ gałęzi równy jak w choince. Mój na początku był właśnie takim krzaczkiem i przez pierwsze lata był mocno naciągany do lini prostej i nie wyglądało to zbyt ładnie.