Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

Makao_J 16:15, 05 lis 2015

Przewertowałam cały wątek w 3 dni i teraz jestem na bieżąco. Kawał roboty zrobiłaś, czapki z głów za to.
Od frontu na rabatkach w kostce nie ma już żurawek, nie zauważyłam czy pisałaś czemu.

Sosna wejmutka już jest na liście chciejstw bo też planowałam taki łuk tylko bardziej myślałam o cedrze, ale może sosna będzie tańsza.

Różę Bonikę kupiłam, niestety szybko okazało się że to jest Rumba i tak nie pachnie.

No jeszcze pytanie czy okrywasz rozplenicę na zimę. Bo moja była okryta ale nie przetrwała. W tym roku próbuję jeszcze raz i jestem ciekawa.
Gosiniak 09:20, 06 lis 2015

Dominiko, Kamilo bardzo mnie cieszy że odwiedzacie mój ogródek, niestety mało jestem na forum, jak mam chwilę to na ogrodzie ciągle coś do zrobienia. Teraz przerabiam kostkę bo mi się nie podoba i tak w kółko coś wymyślam. Ostatnio coraz częściej myślę, że jednak ta zima potrzebna jest, żeby trochę odpocząć

Aniu miło mi że chciało ci się cały wątek od początku. Co do żurawek, niestety wyrzuciłam, można rzec profilaktycznie, ze względu na opuchlaki. Jak wiadomo to ich przysmak i namiętnie się tam rozmnażały, a ja toczę z nimi zacięty bój.

Rumba też śliczna, a bonicę zawsze możesz jeszcze kupić

Rozplenic nie okrywam, ściółkuję jedynie grubo korą dookoła kępy, i oczywiście związuję, przetrwały u mnie bez żadnego problemu. A czym przykrywałaś?, może wygniła, bo nie słyszałam żeby komuś przemarzała.
Pozdrawiam
Makao_J 16:25, 06 lis 2015

Gosiu nie wiedziałam że opuchlaki lubią żurawki. To mi dałaś domyślenia. Na ogrodowisku żurawki i bukszpany to nr jeden.

Rozplenicę okrywałam włókniną więc może faktycznie to im zaszkodziło. W tym roku zrobię tak jak Ty może się uda.

Mam jeszcze pytanie odnośnie podlewania Twojego ogrodu. Jest tam tyle zakamarków. Czy masz automatyczne nawadnianie czy podlewasz ręcznie?
Gosiniak 11:34, 09 lis 2015

Aniu trawa nawadniana automatycznie, jak zmieniam kształt rabat przestawiam też spryskiwacze, oczywiście to już działka męża, robi to niechętnie, ale robi
Co do rabatek to mam wokół płotu, czyli głównie tam gdzie tuje linie kroplującą, pozostałe rabaty podlewam ręcznie. Szczerze to był z tym problem dopiero w tym roku, bo przez prawie dwa miesiące nie padało, wcześniej spokojnie dawałam radę. Tym bardziej, że u mnie jednak sporo iglaków jest. Podlewam głównie róże i hortensje. Ponieważ takie lata będą się pewnie zdarzały coraz częściej, mam zamiar położyć więcej linii kroplujących, to znacznie ułatwia i jest dla roślin korzystne, bo nie leje się po liściach, czego np. róże nie znoszą i chorują.
Gosiniak 11:44, 09 lis 2015

Pierwsze dni listopada z przymrozkami porannymi:

W tej chwili kloniki już łyse, ale na zdjęciach widać jaką miały kolorową czuprynkę:

Zmroziło, ale perukowiec się tym nie przejmuje i dalej świeci z daleka:

Bonica dalej kwitnie:
Gosiniak 11:45, 09 lis 2015

Trawy zrmożone to istny cud świata

Oj te liście....

Dominika11 11:46, 09 lis 2015

piękna jesień
trawy wyglądają bosko
Gosiniak 11:48, 09 lis 2015

Buczek i jego fantastyczny kolorek:

Gosiniak 11:49, 09 lis 2015

anka_ 12:54, 09 lis 2015

Gosiu fantastycznie wygląda twój ogród w jesiennej odsłonie. Buczek cudowny. Przypomnij mi proszę co to za odmiana.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies