Marku, pytałeś o różową ostróżkę.
Odpowiem,są 2 rodzaje ostróżek bylinowa...zimująca w gruncie....to ta z 1 fotki /znamy ją doskonale/
oraz
ostróżka letnia wysiewająca się sama jesienią i rosnąca od wiosny do zakwitnięcia i zawiązania nasion.Potem zasycha i koniec życia tej roślinki.Zostają nasiona. Nasiona można wysiewać jesienią lub wiosną.Listki tej drugiej są takie trochę koperkowe.Kolory :granat,niebieski, odcień fioletu,różowe i białe/rzadko/
No cóż odpowiedzieć? Myślę że wiele zależy od miejsca posadzenia i gleby i przede wszystkim od serca jakie się wkłada w uprawę. Za okazaną cierpliwość i serce róże pięknie się odwdzięczają , ja nie doświadczyłem jeszcze wielkich kłopotów z różami "tfu tfu" i nie ma z nimi póki co wiele zachodu więc polecam, a i u mnie zaczyna się już drugie kwitnienie, dzisiaj postaram się zrobić zdjęcia.
A teraz letnie ostróżki - choć jednoroczne to takie piękne chyba będę co rok się starał o nich nie zapomnieć, no chyba że się same wysieją. Najbardziej mnie urzekła ta bladoniebieska - mieć cały łan takiej mmmm marzenie i dla porównania biała pełna też śliczna