Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród średniowieczny i nie tylko

Ogród średniowieczny i nie tylko

MarekW 09:04, 26 lip 2012

U nas w nocy też była ulewa, aż się boję wyjśc do ogrodu by zobaczyć jak ją przeżył, no ale chyba trzeba się zmobilizować
Laura 21:55, 28 lip 2012

MarekW napisał(a)
No linijka to całkiem spora była hahahah - bo to ta deska co ją widać na jednym ze zdjęć, a co do róż w bukszpanowych obwódkach to nie rozumię dlaczego znajomi odradzają. Róże i bukszpany wyglądają tak bardzo szlachetnie i dworsko Ja polecam.

w niektórych kręgach krąża pogłoski o rzekomych kłopotach w uprawie tych pieknych kwiatów a i o cięciu bukszpanów nie wypowiadają sie tam z zachwytem
monteverde 22:02, 28 lip 2012

MarekW napisał(a)
Mam pytanie, czy to co na drugim zdjęciu to też ostróżka? bo nie pamiętam a siałem z nasion, wiem że pierwsze zdjęcie to na pewno jest ostróżka - tylko że one już u mnie przekwitły a teraz kwitną te siane z nasion, no i ta ma jakieś takie delikatniejsze liście, bardziej jakby igiełkowe. I jak Aniu widzisz jest i róż

też ostróżka, że dopiero teraz odpowiadam, ale wiesz impreza, goście.. kanciki mistrzostwo napewno zajedziemy do Ciebie nie wywiniesz się
monteverde 22:08, 28 lip 2012

Dopiero po 19.00 wyszłam na dwór upał nie do zniesienia jeszcze teraz jest 27 st., ma padać , ale nie wiadomo?
hanka_andrus 23:17, 28 lip 2012

Marku, pytałeś o różową ostróżkę.
Odpowiem,są 2 rodzaje ostróżek bylinowa...zimująca w gruncie....to ta z 1 fotki /znamy ją doskonale/
oraz
ostróżka letnia wysiewająca się sama jesienią i rosnąca od wiosny do zakwitnięcia i zawiązania nasion.Potem zasycha i koniec życia tej roślinki.Zostają nasiona. Nasiona można wysiewać jesienią lub wiosną.Listki tej drugiej są takie trochę koperkowe.Kolory :granat,niebieski, odcień fioletu,różowe i białe/rzadko/
MarekW 08:41, 29 lip 2012

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Hania trafiła w 10 tkę bo ta druga ma takie koperkowe liście. A i biała też jest i chyba nawet o pełnych kwiatach.
MarekW 08:45, 29 lip 2012

Laura napisał(a)

No linijka to całkiem spora była hahahah - bo to ta deska co ją widać na jednym ze zdjęć, a co do róż w bukszpanowych obwódkach to nie rozumię dlaczego znajomi odradzają. Róże i bukszpany wyglądają tak bardzo szlachetnie i dworsko Ja polecam.

w niektórych kręgach krąża pogłoski o rzekomych kłopotach w uprawie tych pieknych kwiatów a i o cięciu bukszpanów nie wypowiadają sie tam z zachwytem

No cóż odpowiedzieć? Myślę że wiele zależy od miejsca posadzenia i gleby i przede wszystkim od serca jakie się wkłada w uprawę. Za okazaną cierpliwość i serce róże pięknie się odwdzięczają , ja nie doświadczyłem jeszcze wielkich kłopotów z różami "tfu tfu" i nie ma z nimi póki co wiele zachodu więc polecam, a i u mnie zaczyna się już drugie kwitnienie, dzisiaj postaram się zrobić zdjęcia.
MarekW 10:45, 29 lip 2012

Obiecane zdjęcia
Barkarole w trzech odłonach

Comte de Chambord

Winchester cathedral

Rose de Recht
Mala_Mi 10:47, 29 lip 2012

Piękne róze..... Comte też sobie kupiłąm i Rose de Recht... widzę, że warto było.... też juz coś zaczynaja kwitnac, a sadzone w tym roku.
MarekW 10:51, 29 lip 2012

A teraz letnie ostróżki - choć jednoroczne to takie piękne chyba będę co rok się starał o nich nie zapomnieć, no chyba że się same wysieją. Najbardziej mnie urzekła ta bladoniebieska - mieć cały łan takiej mmmm marzenie i dla porównania biała pełna też śliczna