Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 10:29, 27 paź 2013

irena_milek napisał(a)
Basia dobrze radzi, też bym tak zrobiła. Jest swietnie, a kanciki, no....jesteś mistrzyni
Glosuję za bukiem, bedzie cudnie, tylko buki na początku wolno rosną, ale urosną
Poszukaj tez miniaturowej metasekwoji, bedzie pasowac, kolezanka z forum kupila w waszych rejonach sorki za byczki, coś gorzej mi na tablecie sie pisze

Dzięki Irenko, cieszę się bardzo.
Kanciki byłyby jeszcze lepsze, gdyby nie braki trawy miejscami. Są resztki chwastnicy, po wyrwaniu jest dziura i to psuje linię kantów niestety.

Też myslę o buku jednak, a tę metasekwoję obejrzę.

Ja na tablecie nie lubie pisać .
Debra 17:50, 27 paź 2013

Pracowita niedziela za mną. Ale też pogoda bajeczna, miło było sobie skubać trawkę z kancików popatrując na róże

A kanciki teraz na połowie działki wykonane. Jutro cd.!

Debra 17:52, 27 paź 2013

Pomimo udawania, ze zmiany czasu nie ma, jednak zmrok mnie zastał na działce.

barbara_kraj... 18:15, 27 paź 2013

Debra napisał(a)

Tak też myślałam, dziekuję Basiu. Naczytałam się tych szmaragdach mnóstwo, tak naprawdę chyba najważniejsza jest woda i nawożenie. Mam nadzieję, że dobry kompost im wystarczy + te mieszanki iglakowe o właściwej kwaśności.
Stosujesz nawóz pod tuje Basiu?

Krysiu, choć ziemia u mnie słaba, to prawie wcale ich nie nawoziłam, najwyżej kompostem i jesiennymi od czasu do czasu.
Ty jednak, po posadzeniu nie powinnaś im dogadzać, najpierw muszą się przyjąć i dobrze ukorzenić.
Wiedz, że jak podrosną to i korzenie dalej sięgać będą i w ich zasięgu inne rośliny słabo rosnąć będą.
Debra 19:14, 27 paź 2013

Basiu, chyba że rośliny z korzeniami idącymi bardziej wgłąb. Szmaragdy korzenią płytko, stąd taka potrzeba podlewania. Danusia radziła sadzic przed tujami:
'...hortensje bukietowe, dereń biały Elegantissima, kolorowe krzewy o żółtolistnym zabarwieniu (cyprysiki groszkowe Filifera Aurea czy Platycladus orientalis Aurea Nana), czerwone berberysy, niebieskie i zielone iglaki i także kolorowe krzewy kwitnące...'
To sobie skopiowałam z wątku o tujach
Mam czas, nasadzenia przed tujami planuje i tak wiosna, więc jeszcze będe czytac i szukać.
Jak oglądam zdjęcia z kompozycjami na tle tujek, to wcale chyba nie jest tak źle
boguslawa_ma... 19:39, 27 paź 2013

Zakupy ładne,no i ładna rabata ci wyszła, a te kanciki "profeska".
Ja kanciki odłożylam na wiosnę ,może sprzęd kupię do kancików bo wiesz ja nożem na kolanach
Pozdrawiam
eda 20:48, 27 paź 2013

Ależ pracy wykonałaś Debruśia super i ta zieleń miodzio więc zachwyt podzielam Dobrej nocki
marzena 22:59, 27 paź 2013

Debra, no to zakupy nowe, ładnie się prezentują szmaragdy, nowe porządki w ogródku, pracowita dziewczyna z Ciebie
Milka 06:01, 28 paź 2013

Pięknie wszystko wygląda, ale kanciki ...no perfekcja
Kolosalne zmiany, nawet jak już się ściemniło, nadal fajnie
Ciekawa jestem, co wymyslisz na wiosnę
Debra 10:19, 28 paź 2013

boguslawa_madejska napisał(a)
Zakupy ładne,no i ładna rabata ci wyszła, a te kanciki "profeska".
Ja kanciki odłożylam na wiosnę ,może sprzęd kupię do kancików bo wiesz ja nożem na kolanach
Pozdrawiam

Bogusiu, to jeszcze nie rabata Na razie tylko tujowe tło. Niech sobie się przez zimę dobrze ukorzenią, na wiosnę dostaną towarzystwo. A jakie? W długie, ciemne wieczory będę planować obsadzenia, a mam co planować

A sprzęt kup koniecznie. Może i spory wydatek, ale jak przyjemność ciąć te kanciki. Nie wyobrażam sobie teraz trawnika bez takiego wykonczenia. Bez szpadelka nie da się zrobić kantów na medal