Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

AgnieszkaW 19:02, 20 maj 2013

Dobrze Debro, że wklejasz zdjęcia "przed", bo widać ogrom pracy, jaką włożyliście w ogród, no i piękne efekty "po". Pozdrawiam
Kasiek 19:10, 20 maj 2013

Debro,pokazujesz wspaniale metamorfozy,takie porownania lubie najbardzie...widac wtedy ile jeden czlowiek potrafi zniszczyc a drugi upiekszyc...Lubie kazda czastke w Twym ogrodzie,kazdy zakamarek i roslinke,pokazuj prosze jeszcze ,jeszcze ,jeszcze....
Debra 19:31, 20 maj 2013

Agnieszko, po prostu ja sama często sobie lubię przypomnieć od czego zaczęłam
A że użyłas liczby mnogiej, to dodam, ze po drodze gdzieś Wszyscy odeszli i jestem sama do tej pracy. Nie samotna, nie narzekam, tyle że każda praca to dzieło własnych rak

Kasiek, dokładnie, ile jeden człowiek potrafi zniszczyć! Nie wiem jak można bylo kawałek cudnej zieleni na obrzeżach stolicy doprowadzić do takiego stanu!
A za to 'lubienie zakamarków' to Cię wręcz uwielbiam
Bo ja też je lubię ogromnie!

Ale mam zmartwienie - moje róże pnące Flammentanz jakby zasychały. Liście im bieleja, pociełam kawalki łodyg, sa jakby suche w środku. Nie znam się na różach - co może być?

Nie ma mszyc, zadnych robali.
AgnieszkaW 19:35, 20 maj 2013

Tym bardziej wielki szacunek dla Ciebie za tytaniczną pracę, którą sama wykonałaś.
Jeśli chodzi o róże, to może nadmarzly i dopiero teraz to widać?
Pozdrawiam
Debra 20:19, 20 maj 2013

Agnieszko, dziękuję.
Praca - fakt - była tytaniczna. Dlatego teraz ja tak cieszę się z tej mojej zieloniutkiej oazy.

Co do róz to chyba mam Bruzdownicę, takie paskudstwo, ktore drąży pędy róż od środka. Podobno pomaga tylko wycinanie chorych pędów. Miał to ktoś?
madzielena 20:48, 20 maj 2013

Debro nie lubię się powtarzać ale muszę po raz kolejny zachwycić się efektem Twej pracy! Super!

Szkoda, że zdjęć przed i po nie umieściłaś w sąsiedztwie. Łatwiej by się oglądało

No, nie narzekam już Piękna działka!
Kasiek 00:15, 21 maj 2013

Debro na rozach nie znam sie ani tyci tyci Zapytaj moze naszej Danusi,albo Ani ASC,lub innych dziewczyn.Napewno ktos zaradzi szybciutko
Ewa4 10:15, 21 maj 2013

Debro o czym tu pisać dwie zupełnie inne działki ogrom pracy włożyłaś a poprzedni właściciele powinni Ci jeszcze dopłacić że posprzątałaś po nich ten bałagan pewnie dziś nie poznaliby już działki którą kiedyś mnieli .Dzięki własnej pracy stworzyłas piękny kawałek ziemi .Pozdrawiam
Debra 11:13, 21 maj 2013

Magdo, te zdjęcia to był taki pomysł chwili, nie planowalam tego, tak wyszło. Ja wiem, że sporo pracy za mna, sporo przede mną, ale to cieszy najbardziej.

Kasiek, dziękuję za troskę Napisałam w wątku o chorobach róz i dostałam super odpowiedź - przekonuje mnie, że to jest efekt słabego krążenia soków w pędach w wyniku szybkiego wzrostu w maju. Fakt, dołem krzaczysko wielkie, pąków mnóstwo, więc te końcówki pędów nie dostają dość soczku. Po ścięciu tych osłabionych końcówek powinno być dobrze. Oby!

Ewo, właścieil nie miał na to wpływu. Działka leżała odłogiem, stała się siedliskiem bezdomnych, a ci znosili tu wszelkie 'skarby' z okolicy. Ale powiem szczerze, mogłam kupić działkę ślicznie zagospodarowana, tyle że wtedy nic nie byłoby wg moich oczekiwań.
A tak, zaczynając od zera, mam ogród na własną miarę

Dzisiaj jadę po rośliny do mojego świerka. Rośnie sobie samotna sierotka, niech ma towarzystwo.

I jeszcze dla porównania.
Rabatka 13 kwietnia:

i 13 maja:

Ile to przez miesiąc zmiany.

Debra 19:38, 21 maj 2013

Jak napisałam, tak zrobiłam.
Moja pierwsza iglakowa rabatka stała się faktem, a zastrzegałam się, że żadnych kłujaków.
Ale taka Pinus mugo jest cudowna, a Picea Abies Pumila Glauca )))

Przymiarka, iglaczki są..

Łysa rabatka z samotnym pospolitkiem

Przekopane z podłożem, jeden Jałowiec już jest. Juniperus 'Pfitzeriana Glauca'

Gotowe.