Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 16:24, 24 maj 2013

Kasiek, dzięki, ale okazało się, że nie tacy kamieniarze straszni....dzieki za kota z potffforem łacznie.
A efekty - to za chwile

Agato, pogoda po prostu straszliwa, wieje, leje, mrozi....A iglaki rosną powoli, jak będa za duże, będe bonsaiować albo przesadzac. Ja w przesadzaniu osiągam niemal mistrzostwo. Przesadzam niemal be przerwy )))

Agnieszko, dokładnie.

No a teraz opis kamiennej wyprawy. Dzień do chodzenia pośród starych nagrobków wybrałam idealny Smutno i szarawo, na placach za cmentarzem pusto, tylko stare rzezby patrzyly na mnie ze zdumieniem, co ja tam robię....

Chodziłam sobie pośród tego kamiennego bogactwa oglądając pokryte mchem zrujnowane płyty, odczytywałam ledwie czytelne nazwiska, zniszczone amorki leżące wśród potrzaskanych płyt chyba się cieszyły, że ktoś jeszcze na nie patrzy.

Nikt się mną nie interesował, deszcz padał, wreszcie odszukany właściciel pierwszego zakładu bez zdziwienia oświadczył, że spóźniłam się o jeden dzień, bo właśnie jego znajomy odpadki do swojego ogrodu zabrał! Ale zaprasza za miesiąc, będzie w czym wybierać!

Chyba mania porządkowania zakładów kamieniarskich ma coś współnego z nową ustawą smieciową, bo w kolejnych było to samo - własnie wywieziono wszystki. Come next month.

Wróciłam zatem bez kamienia, ale bogatsza o nostalgiczne wrażenia z tej wędrówki po wysypisku nagrobków.
Jak widać te też odchodzą, kiedy są stare i niepotrzebne, kiedy budowany jest nowy śliczny pomnik... śmierć nagrobków, jakie to symboliczne, nic nie trwa wiecznie.

Pozytywne jest to, że za jakiś czas mogę mieć fajny kamień do ogrodka.
Debra 16:36, 24 maj 2013

kitek81 napisał(a)
Debro, dzięki Kochana za te porównania, bo chociaż nalalas nadziei do mego serca, że i u mnie pod koniec sezonu będzie coś widać oby! U Ciebie jak zawsze pięknie, kolorowo i dopracowany każdy szczegół!
Pozdrawiam i życzę łagodniejszej pogody!

Kasiu, oczywiście, że będzie i to jak! Sama bedziesz zdumiona.
A ja jak zwykle, mając czas, staram się dopracowywać, na tyle na ile potrafię, te moje ogrodowe zakątki.

Dziekuję i też życzę prawdziwej wiosny tej jesieni!
madzielena 17:00, 24 maj 2013

Debra napisał(a)

Nikt się mną nie interesował, deszcz padał, wreszcie odszukany właściciel pierwszego zakładu bez zdziwienia oświadczył, że spóźniłam się o jeden dzień, bo właśnie jego znajomy odpadki do swojego ogrodu zabrał! Ale zaprasza za miesiąc, będzie w czym wybierać!

Chyba mania porządkowania zakładów kamieniarskich ma coś współnego z nową ustawą smieciową, bo w kolejnych było to samo - własnie wywieziono wszystki. Come next month.

Nie wiem czy w tym wypadku ustawa śmieciowa ma zastosowanie jako że jest to odpad produkcyjny.

Z zakładu kamieniarskiego mojego Taty często zabierane są całe naczepy gruzu i odłamków granitowych - używa się ich np. do budowy dróg, do utwardzania terenu. Nie dziw się więc że chwilowo może tego "towaru" zabraknąć
Debra 17:21, 24 maj 2013

madzielena napisał(a)

Nie wiem czy w tym wypadku ustawa śmieciowa ma zastosowanie jako że jest to odpad produkcyjny.

Z zakładu kamieniarskiego mojego Taty często zabierane są całe naczepy gruzu i odłamków granitowych - używa się ich np. do budowy dróg, do utwardzania terenu. Nie dziw się więc że chwilowo może tego "towaru" zabraknąć

Magdo, nie analizowałam ustawy aż tak szczegółowo , ale sądzę, że śmieci firmy, a śmieci domowe to dwie różne historie.

A co do zakładu kamieniarskiego, to rozumiem, ze kamienia do ogrodu Ci nie zabraknie ))))

Gdyby nie koszt paliwa, to bym się w kolejce ustawiła
agata_chrosc... 21:19, 24 maj 2013

śmierć nagrobka! To brzmi jak tytuł powieści
A nie będa Ci sie potem te odpady tak cmentarnie kojarzyły?
Anabell 22:06, 24 maj 2013

Witaj Debro! dawno nie byłam u Ciebie, ale jestem zabiegana, nigdzie na bieżąco nie jestem,długie zaziębienie i opóźniona wiosna, nie daje rady nadrobić.
Dobrze, że u Ciebie wszystko wypieszczone, nowe rabatki powstają. Iglaczki mają fajny kącik, ale w krótkim czasie szykuj miejsce do przesadzenia, będą miały ciasno, ale im nie szkodzi przesadzanie.
madzielena 23:37, 24 maj 2013

Debra napisał(a)

Magdo, nie analizowałam ustawy aż tak szczegółowo , ale sądzę, że śmieci firmy, a śmieci domowe to dwie różne historie.

A co do zakładu kamieniarskiego, to rozumiem, ze kamienia do ogrodu Ci nie zabraknie ))))

Gdyby nie koszt paliwa, to bym się w kolejce ustawiła

Tak myślę, choć muszę, podobnie jak Ty, wstrzelić się w dobry moment, żeby coś sobie wybrać W innym wypadku mam wybór między "szlachetnym" lastrykiem albo połamanymi płytami

Jak będę jechać w stronę Stolicy, dam znać
Debra 11:33, 25 maj 2013

agata_chroscicka napisał(a)
śmierć nagrobka! To brzmi jak tytuł powieści
A nie będa Ci sie potem te odpady tak cmentarnie kojarzyły?

Agato, bo też atmosfera tych cmentarnych zapleczy nastraja do snucia jakichś wyobrażonych historii... Ja bardzo lubię stare cmentarze, więc takie skojarzenia by mi nie przeszkadzały, natomiast ja mam zamiar zdobyć kawałki nowego kamienia, takie odpadki podczas wykuwania nowych pomników. Pomimo wszystko uznałabym fragment nagrobka w ogrodzie za świętokradztwo;-(

madzielena napisał(a)
Tak myślę, choć muszę, podobnie jak Ty, wstrzelić się w dobry moment, żeby coś sobie wybrać W innym wypadku mam wybór między "szlachetnym" lastrykiem albo połamanymi płytami

Jak będę jechać w stronę Stolicy, dam znać

Magda, no tak szlachetnego 'lastryko' też bym nie chciała A znać daj, może akurat jakies ciekawe szkolenia będą w ROD-ach.

Anabell napisał(a)
Witaj Debro! dawno nie byłam u Ciebie, ale jestem zabiegana, nigdzie na bieżąco nie jestem,długie zaziębienie i opóźniona wiosna, nie daje rady nadrobić.
Dobrze, że u Ciebie wszystko wypieszczone, nowe rabatki powstają. Iglaczki mają fajny kącik, ale w krótkim czasie szykuj miejsce do przesadzenia, będą miały ciasno, ale im nie szkodzi przesadzanie.

Haniu, życzę zdrowia, ta wiosno-jesień raczej nie sprzyja ani zdrowiu, ani nastrojom.
Co do iglaczków - tak jak pisałam, przesadzanie to moje drugie imię chyba, póki co, milutko mi na nie patrzeć, a jak urosną, będe się martwić wtedy.

A generalnie to zaczynam mysleć, że dla ogrodników to paskudny rok
Najpierw zima zamiast wiosny, teraz jesień zamiast wiosny, to co będzie zamiast lata?
Aż strach myśleć!
kitek81 20:41, 25 maj 2013

Szkoda, że nie udało Ci się dostać tego kamienia, no ale jest szansa, że za miesiąc będzie
Qrcze, pogoda paskudna, u nas znów się kacapi! Żeby tylko już nie padało, bo muszę z pokoju wyjechać z pomidorami i ogorkami!
Pozdrawiam
Debra 10:32, 26 maj 2013

Kasiu, z kamieniem jest nadzieja, ja się cieszę, że nikt nie potraktował mnie jak 'pomylonej' pod cmentarzem kamienia do ogrodu szukać

A pogoda zrobiła wczoraj wielką niespodziankę. Ni stąd, ni zowąd nagle zrobił się ładny słoneczny dzień. Przeorałam wszystkie rabatki, dwa wiaderka chwastów i śmieci z drzewek owocowych.
Wiśnie mi brudzą teraz okropnie, zasypując wszystko nieowocujacymi kwiatostanami, ale owoców będzie mnóstwo.
W ubiegłym roku wiśnie miały serię pasożytów, w tym czysto, za to obsypane owockami.

Generalnie drzewa owocowe w ogrodzie, to ciągłe sprzatanie, najpierw opadłe kwiaty, teraz te kwiatostany, niebawem spadające owoce, na jesieni liście non stop....