Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Nebel

Ogród Nebel

Anita1978 15:17, 08 cze 2013

nebel napisał(a)
Zakwitła 'Utopia', swoją drogą ładna nazwa

i róże również zaczynają, jeszcze parę takich dni jak do tej pory, a będę miała na co popatrzeć

Patrzyłam na ten powojnik ostatnio z zamiarem kupienia . Napisz jak rośnie? Ile przyrasta rocznie i czy ma dużo kwiatów?
Róża śliczna! U mnie też już pierwsza rozkwitła Artemis

nebel 15:38, 08 cze 2013

Moniko a co ja mam dopiero powiedziec o podlewaniu, jak tyle roslin mam posadzonych w ostatnich dniach. Tak samo chodzę codziennie i podlewam, bo niestety nie mam jeszcze rozporowadzonego nawodnienia w tych miejscach, gdzie są nowe nasadzenia. Ale u Ciebie dochodzzi pewnie podlewanie trawnika. No cóż my mamy ładną wczasową pogodę, a na południu leje jak nie wiem co I my i oni nie do końca jesteśmy zadowoleni i musimy sobie jakoś radzić

Anito pokazuję swoje posadzone w ten sposób iglaki, bo zrobiłam to 5 lat temu, czyli na długo przed odkryciem "Ogrodowiska" a w między czasie pomysł został nieżle skrytykowaany przez profesjonaalnych ogrodników, których jakiś czas temu próbowałam zatrudnić.
Co do powojników, to już o tym pisałam, nie mam żadnego jeszcze z nimi doświadczenia, a ten konkretny posadziłam parę dni temu.
A za zdjęcie róży dziękuję, bardzo lubię te rośliny
monteverde 16:19, 08 cze 2013

Ładna Utopia podobna trochę do Omoshiro tylko ciemniejsza a różyczka jak się nazywa? pozdrawiam
regli 21:36, 08 cze 2013

Śliczna ta utopia
nebel 16:04, 09 cze 2013

Ponieważ wszystkie rośliny, które kupiłam zostały posadzone. W końcu zebrałam sie na odwagę i powycinałam co nieco. Tylko cztery rosliny, reszta poczeka, gdy znowu będę miała natchnienie i siły trochę się namachałam przez te 2 dni.

To bardzo stary cis, ale został trochę źle posadzony. Oczywiście musi dostać jeszcze odpowiednią oprawę. Ale pomysł już jest.

Jałowiec, którego z grubsza przycięłam w zeszłym roku, teraz otrzymał ostateczny kształt.

To thuja, którą albo musiałabym wyciąć, albo próbować coś z niej zrobić. Wyciąć zawsze dam radę. Niestety niewiele widać, bo też tyle z niej zostało Na wszelki wypadek przed nię rosnąjuż nowe drzewka.

No i sosna, też drzewo, które rośnie u mnie od pocżątku. Przez parę lat uszczykiwałam jej tylko świeczki. Ale w zeszłym roku podgladjąc i wypytując Bogusława, odważyłam się ją radykalnie zmienić. Dzisiaj dokończyłam przycinania.

A co dalej z nimi będzie sama jestem ciekawa.

monteverde 17:48, 09 cze 2013

Odważna jesteś, mnie się zawsze ręka cofa jak mam coś obciąć lub przyciąć bez potrzeby
AlicyaLK 17:59, 09 cze 2013

Przepiękna Utopia! Szkoda, że nie pasuje do mnie kolorystycznie
nebel 18:06, 09 cze 2013

Alicjo, dzisiaj "Utopia" wygląda nieco inaczej

Aniu do odważnych świat należy, a ponieważ wiem, że jak przestanie się je formowac to z biegiem lat wrócą do swojej pierwotnej formy, to co mi i im szkodzi
AlicyaLK 18:09, 09 cze 2013

Chyba jeszcze piękniejsza
nebel 18:14, 09 cze 2013

To co kwitnie dzisiaj w moim ogrodzie jeszcze.
Krzewuszka - różowy kolor kwiatów ma tylko w miejscach, gdzie nie ma za duzo słońca.

Pęcherzownica kalinolistna 'Luteus' - tak mi się wydaje

Za chwilę obok niej zakwitnie, pęcherzownica kalinolistna 'Diabolo'

Jaśminiowec złoty. Urokliwy krzak, cały sezon ma piekny kolor, a jak kwitnie jest na prawdę ładny. Do tego mozna bardzo ładnie go przycinać i nadawać mu dowolną formę.