Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Juzia 22:04, 01 gru 2014

Też czekam na instrukcję! Może z młodą porobię w wolnej chwili...

Olili 22:05, 01 gru 2014

I ja czekam
Bogdzia 18:40, 02 gru 2014

Śliczne gwiazdki i jaka wielka różnorodnośc, podziwiam.
Mathildis 21:03, 02 gru 2014

Witam wszystkich czekających na instrukcję

Powiem Wam szczerze, że Wasze wczorajsze pochwały były miłym balsamem uśmierzającym smutek mojego synka.
Zaniósł dziś robione przez nas gwiazdki do szkoły, ale jego wychowawczyni, delikatnie mówiąc, spojrzała na nie krytycznym wzrokiem, a widząc duże zainteresowanie reszty klasy "pozwoliła" je powiesić. Było jeszcze kilka uwag na temat przygotowanej przez niego gazetki, ale to już inny temat.

Zaczynamy:
Do przygotowania najłatwiejszej gwiazdki potrzebujemy 12 paseczków.

My robiliśmy z dwóch rodzai:
mniejsze gwiazdki przygotowywaliśmy z pasków 1cmx21cm (cięte z szerokości kartki A4)
większe gwiazdki z pasków 1,5cmx29,5cm (cięte z długości kartki A4

Paski układamy w koszyczek/przeplatankę i sklejamy w miejscu stykania się pasków pod kątem prostym (używam bardzo niewielkiej ilości kleju magic - to nie musi się mocno trzymać ma być przez chwilę stabilne by się nie rozjeżdżało). jak widać można zrobić 2 różne wzory:

z niebieskimi lepiej widać:

Nasze gwiazdki są zrobione ze zwykłych kartek ksero, można oczywiście zrobić z bardziej ozdobnego lub grubszego papieru.

Przygotujcie paseczki za chwilkę ciąg dalszy...

Mathildis 21:44, 02 gru 2014

Paseczki sklejamy końcami pod kątem prostym tak aby powstały poniższe kwiatki.Niebieskie paski mają pokazać których pasków nie sklejamy.

Do wykonania gwiazdki potrzebne są 2x takie elementy (w dowolnym kolorze):

które następnie kładziemy jeden na drugim i wolne środkowe paski przyklejamy do "płatków" drugiego kwiatka

Po przyklejeniu środkowych paseczków gwiazdka powinna wyglądać mniej więcej tak:

teraz wystarczy tylko obciąć zbyt długie paski przywiesić sznurek i gotowe

Resztę rodzai pokaże jutro w telegraficznym skrócie, bo podstawy te same
Olili 22:13, 02 gru 2014

Wspaniale,to wytłumaczyłaś !! super, dziękuję bardzo ,zrobię w któryś dzień z córcią !
I na jutrzejszy kurs czekam.
Przepraszam,za wczorajszy krótki post a drugi pusty,ale tak mi sie dzieje, gdy piszę z telefonu - przecodzi tylko jedna linijka tekstu albo wcale ...,
Pozdrawiam
kachat 22:16, 02 gru 2014

Dzięki!!! Z niecierpliwością czekałam na instruktaż i już nie mogę się doczekać by zabrać się za robienie gwiazdeczek
as226 01:33, 03 gru 2014

Dziękuje za odwiedziny, gwaizdy cudne, zapisuje instrukcje wykonania pozdrawiam i aby te tulipany się wiosną pokazały
AgnieszkaW 08:34, 03 gru 2014

Ja też przyszłam pozachwycać się gwiazdkami i podpatrzeć, jak sie je robi. Śliczne są, gratulacje dla synka za cierpliwość i wielkie staranie w robieniu tych cudnych (i pracochłonnych) gwiazdek, a dla mamy za wprowadzanie dzieci w magię Świąt, ale tych dawnych, rodzinnych, pełnych miłości i ciepła, a nie "marketowych".
polinka 11:45, 03 gru 2014

Pani nauczycielka niech najpierw zrobi coś takiego z dziećmi a póżniej może komentować. Szlag mnie trafia na podcinanie skrzydeł dzieciaczkom. Gdzie tu umacnianie wiary w siebie, w swoje możliwości? Tyle trąbią o psychologicznym, indywidualnym podejściu do każdego dziecka a tu proszę szkoła, która powinna dawać wzorzec postępowania, krytykuje wykonanie!!

Synkowi pokaż ile tu pochwał i zachwytów nad Jego gwiazdkami to może choć troszeczkę ucieszy się