Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi
Obejrzałam i ognika i derenia - bardzo ładne
Przy okazji też obejrzałam ponownie swoją twórczość w paincie i nie wiem czy w moim pytaniu nie doszło do przekłamania
Nie chcę sadzić nic pod płotem widocznym na zdjęciu (tam już rośnie), chcę coś posadzić w rabacie, a raczej jej "nowej" części czyli w miejscu, które zostanie wydarte trawnikowi

Tak posadzić, żeby się przesłonić, ale tylko "górą" (czyli widok powyżej linii płotu)
Widoczne na zdjęciu naparstnice z towarzystwem są "rabatą", a jednocześnie wyższą częscią skarpy, która w tym miejscu akurat jest (na zdjęciu zrobionym z tej perspektywy tego faktycznie totalnie nie widać ale w realu płot i to co za nim zaczyna są dobry metr niżej)

Z tych też względów nie brałam pierwotnie do głowy pomysłu, żeby na tej "nowej" części rabaty sadzić krzewy - krzewy i owszem przesłonią, ale też przesłonią mi widok na to co na obecnej rabacie jest czyli np. na kwitnące naparstnice - a tego bym nie chciała
Mam nadzieję, że się wytłumaczyłam i nie skomplikowałam jeszcze bardziej "wizualizacji"

EDIT: odnośnie moich pierwotnych zamiarów - oczywiście te klony by nie były cięte w kulki ani nic podobnego - miałyby raczej sobie swobodnie rosnąć