Agnieszko na szybko wykroiłem część rysunku i dodałem wymiary. Myśle, że tak będzie najłątwiej to zobrazować

Wymiary rabaty w rzeczywistości odrobine się różnią, jak to bywa przy wykonywaniu, czasem trzeba coś zmienić lub jakiś kabel jest nie w tym miejscu co powinien.
Takie z grubsza są wymiary na rabacie. Na początku duża kula miała być mniejsza, ale źle zmierzyłem i okazała się większa, a rosła w innej części ogrodu.
Co do żurawek. Są zbliżonych rozmiarów, czyli duże zdrowe liście i ładne kępy. Sparkling Burgundy jest ciemniejsza i ma troszeczke bardzie powycinane liście, a kolor to takie wymieszane brązy z różem (oj trudno mi te kolor wytłumaczyć

) bynajmniej jest ciemniejsza od Berry Smothie i nie jest tak wyraziście różowa wiosną. Berry smothie z biegem czasu traci bardzo wyrazisty kolor i zostaje takim przytłumionym ciemnym różem.
Obie dobrze radzą sobie na słońcu.
No i jeszcze bardzo dziękuje za miłe słowa, na rabatach dojdzie jeszcze bardzo dużo 'smaczkó w postaci traw, turzyc, trzmielin, żurawek i innych
Marto do posiadania wszystkich żurawek jeszcze baaardzo dużo mi brakuje. Znam osoby, które mają po 300-400 odmian, ale nie planuje takiej kolekcji i sprowadzania z zagranicy drogich odmian, nie mam takiej potrzeby, a z roku na rok wchodzi tyle nowych odmian, że to dla mnie wystarczające. W tym roku i tak dobije do 150 odmian