Paweł za takie okazałe drzewo niby to nie dużo i jeszcze z tego co widać dobrze utrzymane, ale jak dla mnie jednak za dużo

długo potrwa zanim tak drogą jak dla mnie rośline kiedyś sobie sprawie.
Ostatnio widziałem u mnie w CO piękne platany wysokie na 5 metrów, a na górze uformowane były na płasko w kształcie koła, zjawiskowo to wyglądało, ale 3,5tyś też robiło wrażenie
Aniu tuje z jednej strony są moją dumą bo wyprowadzone z prawdziwych pachruszczy, ale d rugiej do niczego mi nie pasują i przesadze je na sam początek ogrodu...przynajmniej nie będę ich miał na widoku z okien
Co do żurawek trudno powiedzieć, ale wiem na pewno, że te z obrywanymi kwiatostanami ładniej przyrastają, a u niektórych odmian kwiaty wręcz psują cały pokrój żurawki.
Z moich obserwacji wynika, że żuraweczki jednak starzeją się o wiele wiele wolniej, a mógłbym powiedzieć, że nawet wcale, ale wybór jest jednak troszke mniejszy jednak prawie każda kolorystyka w tych niespełna 20 dostępnych odmianach się znajdzie.
Starzenie się większości żurawek to niestety ich największy minus i czasem trzeba kępę całkowicie podzielić, aby uratować ładne sadzonki.
Bogda dobrze robisz, a na reszteopisałem wyżej
Mileno tuje są już na tyle gęste, że przyrosty są bardzo równe i nawet dłużej niecięte nie tracą uroku, ale tne je do 3 razy w roku. Wiosną delikatna korekta, w czerwcu bardziej drastycznie i w sierpniu znowu korekta. Tnie się bardzo prost b w większości to proste ścianki, jedynie przy kulkach trzeba więcej razy stanąć z daleka i popatrzeć

A bałwana tom widział i to nie raz