Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 12:27, 23 lip 2014

Kasya napisał(a)

a wiesz czemu pada ?

ja kupilam w tym roku ale takie dosc nedzne, myslalam ze odbija a z nimi coraz gorzej..

ale u ciebie na fotce slicznie wyglada i taki duzy juz....

a ta bylica od ciebie w sumie ładnie sie przyjeła
byla przycieta wiec powypuszczała gałazki a do tego pojawiaja sie juz jakies pojedyncze odrosty od korzeni

jak nic jakiś grzyb, muszę jeszcze raz poczytać tutaj, może i Ty skorzystasz:

http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/62-pnacza-i-byliny-pnace/777-powojniki-uprawa-wiadomosci-ogolne-odmiany?limitstart=0

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=44&t=33974&start=350

wczoraj podlałam interwencyjnym do powojników, może się wzmocnią.

a bylica to jeszcze da Ci się we znaki

Aha, Kasiu, timorex zadziałał super na mączniaka dyni (i tam tych innych patisonowato-kabaczkowych). Zatem podejrzewam, że jego skuteczność może dotyczyć faktycznie warzyw, czyli tego, do czego jest przeznaczony. Chyba bziuknęłam je też Agricollem, więc raz to, raz to. Napisałam to tak a'propos Twoich upraw
eda 16:48, 23 lip 2014

Aga jeśli mogę cię pocieszyć to u mnie mączniak sobie już urzęduje na wiciokrzewach a malwy bardzo lubię ale nie stety w tym roku klapa jedne teść niechcący wypryskał a te co uratowałam to napewno nie zakwitną ale mam dla ciebie moją pierwszą jeżówkę zdobyczna z kłącza od kumpelki Pozdrówka

agatanowa 20:54, 23 lip 2014

eda napisał(a)
Aga jeśli mogę cię pocieszyć to u mnie mączniak sobie już urzęduje na wiciokrzewach a malwy bardzo lubię ale nie stety w tym roku klapa jedne teść niechcący wypryskał a te co uratowałam to napewno nie zakwitną ale mam dla ciebie moją pierwszą jeżówkę zdobyczna z kłącza od kumpelki Pozdrówka

Eduś, dziękuję. Jeżówka jest śliczna, jak lotka Faaajna zdobycz
monteverde 21:18, 23 lip 2014

agatanowa napisał(a)
zdjęcia męża, nie moje, to jego hobby, więc czyta, próbuje i faktycznie umie więcej niż przeciętny pstrykacz zdjęć, taki jak ja
zawsze widać różnicę, które moje, a które Michała

Zatem malwy i floksy to trudne kwiaty, szkoda

Moim nie zapewniłam optymalnych warunków, bo floksy rosna w pełnym słońcu, przy rabatach okołodomowych (też taka prawda, że te, które łapią mączniaka, to złapały też w przewiewnym miejscu od wschodu, tyle że choroba postępuje nieznacznie wolniej, tu podatność odmiany musi miec główne znaczenie)

Floksy nie lubią prażącego słońca, moje floksy rosną w lekkim półcieniu drzew i wyższych krzewów, których liście osłaniając rośliny od palącego poludniowego słońca daja im odetchnąć w czasie upałów, nie wolno lać wody floksom na głowy ani na liście ich moczenie sprzyja rozwojowi chorób grzybowych. fLoksy trzeba co kilka lat wykopywać i dzielić(wiosną lub jesienią)a następnie posadzić w nowe miejsca w dołki wypełnione kompostem, dlatego, że te rośliny są żarłoczne i wyjaławiają glebę, a także dlatego, że prześladują je nicienie żyjące w glebie, gleba lekko gliniasta zawsze lekko wilgotna i dokarmiać nawozami wiosną Azofoską a latem kiedy zaczynają kwitnąć do roślin kwitnących, Agatka w większości cytata z TO
agatanowa 21:26, 23 lip 2014

monteverde napisał(a)

Floksy nie lubią prażącego słońca, moje floksy rosną w lekkim półcieniu drzew i wyższych krzewów, których liście osłaniając rośliny od palącego poludniowego słońca daja im odetchnąć w czasie upałów, nie wolno lać wody floksom na głowy ani na liście ich moczenie sprzyja rozwojowi chorób grzybowych. fLoksy trzeba co kilka lat wykopywać i dzielić(wiosną lub jesienią)a następnie posadzić w nowe miejsca w dołki wypełnione kompostem, dlatego, że te rośliny są żarłoczne i wyjaławiają glebę, a także dlatego, że prześladują je nicienie żyjące w glebie, gleba lekko gliniasta zawsze lekko wilgotna i dokarmiać nawozami wiosną Azofoską a latem kiedy zaczynają kwitnąć do roślin kwitnących, Agatka w większości cytata z TO

Dziękuję Aniu Ze też Ci się chciało tak długo. Dziękuję Jutro kupie sobie, dziś byłam w mieście tylko na chwilę, a do sklepu nie wychodziłam

Może je za mało zasilam, z wilgotnoscią podłoza sama doświadczyłam tego w ubiegłym roku, teraz pod nóżkami mają linie kroplującą i chyba jest OK. Polisciach to im tylko bziukam opryskami. Na razie wszystkie też są młodziutkie, albo z ubiegłego roku, albo wiosny tego Ale słońca to mają baaaardzo dużo poza pojedynczymi grupkami od wschodu i zachodu.

Będę szukać dla nich optymalnych warunków, najpóźniej gdy przyjdzie czas przesadzania.
monteverde 21:35, 23 lip 2014

agatanowa napisał(a)

Dziękuję Aniu Ze też Ci się chciało tak długo. Dziękuję Jutro kupie sobie, dziś byłam w mieście tylko na chwilę, a do sklepu nie wychodziłam

Może je za mało zasilam, z wilgotnoscią podłoza sama doświadczyłam tego w ubiegłym roku, teraz pod nóżkami mają linie kroplującą i chyba jest OK. Polisciach to im tylko bziukam opryskami. Na razie wszystkie też są młodziutkie, albo z ubiegłego roku, albo wiosny tego Ale słońca to mają baaaardzo dużo poza pojedynczymi grupkami od wschodu i zachodu.

Będę szukać dla nich optymalnych warunków, najpóźniej gdy przyjdzie czas przesadzania.

Moje rosną w cieniu pigwy i Rosy de Rescht
zawitka 08:13, 24 lip 2014

Tak Ania ma rację z floksami Faktycznie jak się je przesadz to są ładniejsze i zdrowsze mam te niżesze i wysokie .U mnie jak na razie białe są najładniejsze choć teraz marnie wyglądają bo gruby deszcz je załatwia a lało soczyscie
popcorn 08:44, 24 lip 2014

Ale masz cudne Rh! I lilie! I róże!
pozdrawiam!!
zawitka 10:17, 24 lip 2014

Agatko ----wiesz człowiek stary a głupi rzuciłam się na taką ilość wiśni bo wszyscy lubimy zimą a do tego zawsze dodaję do tortów jak piekę ale już tak nie zrobię .Dziś zamykam ostatnie wecki Szkodm twojej M skłodowskiej bo wcale nie była tania Moja może pożyje
monteverde 10:46, 24 lip 2014

Straciłaś Skłodowską?już nie napiszę jaki to powojnik bo zapomniałam, myślałam, że koniec z nim wykopałam, opłukałam korzenie i wsadziłam w nowe miejsce przy Błękitnym Aniele,to było na jesieni, wiosną niechcący jeszcze po nim podeptałam i wiesz rośnie i będzie kwitł, czekam na kwiatki, a Ty swoją wywaliłaś? może spróbuj przesadzić, to nic, że liście suche, teraz dzikie koty jeden powojnik z 6 pąkami mi też załatwiły, pazury na nim ostrzyły, pąki zwiędły zobaczę co dalej miłego dnia