Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 01:20, 12 sie 2013

kachat napisał(a)

Może jalowiec Horstmann..? Jakoś tak przyszedł mi do głowy, bardzo efektowny jest i może mógłby pasować Tylko nie wiem, ile tam miejsca jest, chyba za mało

O ja pierniczę! Opisałam się odpowiedzi i coś pstryknęłam nieopatrznie paluchem i wcięło! Fu..k!
Chyba godzina już za późno. Jutro popiszę, poodpowiadam. Dobranoc, bo się wkurzyłam.
Anabell 14:37, 12 sie 2013

Witaj Agato! zapoznałam się z całym początkiem i zmaganiami z wykonawcami, współczuję nie raz tak przechodziłam z różnymi ekipami.
Domek masz piękny, teren przygotowany, czyli podstawa zrobiona. Pomału będzie ładnie obsadzony.
Malwy widziałam w ładnym różu masz. Pozdrawiam.
Anabell 14:42, 12 sie 2013

jeszcze zapomniałam, trafiłam tu za sprawą poziomek, podczytaną w innym wątku. Przy borówkach nie planuj poziomek, bo borówki wymagają bardzo kwaśnej ziemi, poziomki nie.
agatanowa 21:12, 12 sie 2013

Haniu, dziękuję za wizytę i poradę. Faktycznie nie pomyślałam o tym, że ziemia kwaśna pod borówki może być za kwaśna dla poziomek. No nic, posadzę w pewnej odległości od borówek.
agatanowa 21:16, 12 sie 2013

MuSzka napisał(a)

A może świerk kłujący 'iseli Fastigiate'?

zdjęcia usunięte przez moderatora

znalazłam go w katalogu roślin dorasta do 3 metrów także nie za duży

Imienniczko, świerk jak malowanie, ale kłujace świerki są chorowite (wiem, sama mam 3 szt.), rzuć tu okiem, a może i dla siebie znajdziesz podpowiedzi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3387-choroby-szkodniki-swierka-klujacego
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1040-iglaki-gatunki-niepolecane
agatanowa 21:18, 12 sie 2013

Loosiuu napisał(a)
A może zamiast iglaka coś liściastego? Zimą też potrafią być atrakcyjne. Na przykład grab 'Fastigiata' taki, żeby od samego dołu był gęsty i rozgałęziony, a potem ciąć na stożek. Cisy czasami mają problemy jak rosną w przewiewnym i bardzo nasłonecznionym miejscu. Zimą mogą wtedy trochę przemarzać.

Filipie, Fastigiata to chyba najbardziej lubiany przeze mnie pokrój drzew. Ale już wspominałam, że zimą ta rabata jest łysa i wolałabym coś zimozielonego.
agatanowa 21:22, 12 sie 2013

kasiek napisał(a)
Swierk jest super i na zimę będzie miejsce na światełka, tyle że nie wim czy upierała bym sie przy srebrnym odcieniu - elewację masz w ciepłych kolorach, kostkę też więc może lepiej w zielonym kolorze - np jodłe koreankę?
A przy rogu domu posadziłabym małe drzewko o purpulowych liściach - jabłąkę Olę, wiśnie Pissardi lub Perułkowca

Kaśka, ale jodła to chyba za grubaśka (tam jest ok. 1,2 m szerokości)?
Hehe, z Olą trafiłaś dokładnie w to, co planowałam jeszcze ubiegłej zimy, ale nie zrealizowałam, bo zawiesiłam kwestię nasadzeń na czas prac ziemnych Ale na tym zdjęciu z zielonym plackiem widać, że została dziura na "coś".
agatanowa 21:27, 12 sie 2013

kachat napisał(a)

Może jalowiec Horstmann..? Jakoś tak przyszedł mi do głowy, bardzo efektowny jest i może mógłby pasować Tylko nie wiem, ile tam miejsca jest, chyba za mało

kachat, a Ty też się wstrzeliłaś z tym Horstmannem. Dla mnie to taki kompromis w sprawie posiadania cedra atlaskiego glauca, który mi się marzy. Ale u mnie zmarznie pierwszej zimy, u Kaśka z Krakowa się ma szansę udać w otuleniu. Horstmann oczywiście nie jest niebieski, ale chociaż fajnie się gnie.

Szkoda go jednak schować w badylach. Powinien być wg mnie soliterem, albo chociaż wyeksponowany A tutaj przed domem to chyba jest za duży i za bardzo będzie wchodził w światło oka (chyba, że akurat wygnie mu się jakoś inaczej ), no i zasłonią go wyzsze byliny. Chyba żeby zarządzić przesadzanie
kasiek 23:10, 12 sie 2013

hm, może faktycznie za mało... choć moja ma 13 lat i szer 1,5 m a wys 5m (koło oczka). zresztą rośnie wolno. na południu mam też cisa kolumne i radzi sobie, więc może taki - tylko do srebrnej rabaty bardziej pasuje zielony niż złoty. A może coś szczepionego na pniu? Ja na froncie mam jabłonke Olę, przepiekne drzewko choć moje jescze małe.
agatanowa 23:31, 12 sie 2013

kasiek napisał(a)
hm, może faktycznie za mało... choć moja ma 13 lat i szer 1,5 m a wys 5m (koło oczka). zresztą rośnie wolno. na południu mam też cisa kolumne i radzi sobie, więc może taki - tylko do srebrnej rabaty bardziej pasuje zielony niż złoty. A może coś szczepionego na pniu? Ja na froncie mam jabłonke Olę, przepiekne drzewko choć moje jescze małe.

Ja właśnie tak próbuję wszystkich czytajacych w kierunku tego cisa popodpychać, podpersfadować, podsugerować. Że niby oni sami mi jego podrzucą, zaproponują. A ja zaakceptuję łaskawie... Ciemno zielony, intensywny w barwie mi się marzy.

Co do jodły - nie choruje? Nic ją nie zjada?