Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

dorciabe 09:06, 28 sie 2013

Hej Agatko przyszłam do Ciebie zaległości nadrobić
agatanowa 09:07, 28 sie 2013

Gabrysia_ napisał(a)
Agata...kupiłam choiny kanadyjskie i już posadziłam
Dzięki za linka
Buziaki

cieszę sie, że tak zadecydowałaś Choina jest b. ładna
lecę oglądać
agatanowa 09:07, 28 sie 2013

dorciabe napisał(a)
Hej Agatko przyszłam do Ciebie zaległości nadrobić

Dorcia, u mnie prawie nic się nie dzieje
kachat 09:17, 28 sie 2013

Róże ciąć to chyba tak nie bardzo... One się bardzo szybko w środku lata wyciągają, na końcach gałązek mają kwiaty, więc jak ciąć to razem z kwiatami i pączkami... A chyba nie o to chodzi, by róży kwiaty obcinać Mam u siebie jedną rugosę, wybujała dość mocno, jak krzak spory wygląda. Niestety ma lekkie zacienienie i nie zakwitła jeszcze ani razu Muszę ją wykopać i przesadzić, tylko jak tego dokonać, by z siebie przy okazji kaktusa nie zrobić..

Ja bym chyba coś w rodzaju The Fairy posadziła Podobno jest wytrzymała, niska rośnie, znosi lekkie zacienienie... Rugosy bym się bała, ale może są jakieś róże-kuzynki sporo niższe..?
agatanowa 09:18, 28 sie 2013

No właśnie, czy ktoś o tym słyszał?
agatanowa 09:21, 28 sie 2013

kachat napisał(a)
Róże ciąć to chyba tak nie bardzo... One się bardzo szybko w środku lata wyciągają, na końcach gałązek mają kwiaty, więc jak ciąć to razem z kwiatami i pączkami... A chyba nie o to chodzi, by róży kwiaty obcinać .

Bardziej mi chodziło o wiosenne cięcie korygujące takie, które powodowałoby, że roslina nie urośnie wyzsza niż np. 50 -70cm.

Tutaj na ostatnim zdjęciu ta rugosa zupełnie niska, pewnie mloda, o cieciu tez pisza
http://www.rosarium.com.pl/k/?id=238&Rosa-rugosa-Rotes-Meer--(Baum,-1983)
kachat 09:28, 28 sie 2013

Rzeczywiście niska tamta róża... Jak oni to zrobili? Przecież u mnie wszystkie róże na wiosnę mają po 10-20 cm, a w środku lata już sięgają metra... Przecież ona musiała urosnąć od wiosny, a wygląda, jakby dopiero co ją cieli.. A już ma owoce, więc wiosna to nie jest... To ja nie wiem Może w szkółce zapytać, jak to jest..?
agatanowa 09:29, 28 sie 2013

moze to jakies mlode krzewinki
zawitka 09:46, 28 sie 2013

Hej Agatko ! przepraszam że nie zaglądałam do Ciebie ,ale nie miałam czasu ,bo do tego mego bajzelku przyjechała Siostra zeSzwecji i wiesz ani chwili wytchnienia .Nie dlatego ,ze narzekam nie-- ale czs zajęty .Tu postoisz tu pogadasz tu dzieci nakarmisz a czas leci .Fajnie znowu samochodzik wygląda .Niech Ci rosną i oko cieszą .A z imionami sie nie przejmuj ----zdarza się pomylić Pozdrawiam cieplutko
agatanowa 09:51, 28 sie 2013

Halino, wiem, że jesteś bardzo energiczną kobietka i tak myślałam, że zajęta jesteś. Nie ma za co przepraszać. Nawet zdjęcia roślin chyba nocną porą już robiłaś.
Pozdrawiam, zyczę też chwili odpoczynku, zwłaszcza, że jeszcze budów doglądasz!