Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 00:32, 04 paź 2013

Szczerze polecam I jakby co słuzę pomocą w wyborze miejsca (można naciąć się na plaże leżące wzdłuż głównej trasy i samochody jeżdżące dosłownie nad głową)
gusiarz 09:44, 04 paź 2013

Cześć Agatko
Wpadam szybko odpisać w sprawie siania szałwii. Powiem Ci, że szałwie siałam już kilka razy i niestety z marnym skutkiem. Ale tego lata nareszcie się udało - zrobiłam jak w opisie u AniDS.
Moje szałwie rosną tylko (akurat tak wyszło) na rabatach gdzie mam żwir. I same też się nasiewają. Myślę więc, że jeśli posiejesz nasionka teraz i zostawisz je tak - wiosną wykiełkują. Ale nie mam pewności na 100%. Mam dużo szałwii w ogrodzie, i nie zawsze zdążę ją przyciąć po kwitnieniu - więc teoretycznie powinnam mieć mnóstwo szałwiowych sadzonek - takich samosiejek. Ale niestety tak nie jest. Zawsze się coś samo nasieje, ale nie jest to taki szał jak np. przy naparstnicy - przy której nie mogę się wręcz odplewić z samosiejek . Mam nadzieję, że dobrze to wyjaśniłam

PS
Dla eksperymentu posiej teraz część nasionek na rabatę a część np. do doniczki w domu. Dodatkowo przykryj donicę szybką, by wilgoć i ciepło nie uciekło i postaw na słonecznym, ciepłym parapecie... może się uda . Jak nie to pozbieram Ci nasionek - mogę podesłać i wysiejesz je jak radziłam u AniDS na wiosnę

Pozdrawiam
gusiarz 09:45, 04 paź 2013

Agatko - śliczny avatarek - baaardzo urodziwy
kachat 10:14, 04 paź 2013

Ja raz posiałam szałwię - wykiełkowały mi 3 nasionka, przetrwało jedno... Wyrosła mi śliczna, duża roślinka. Taka byłam z niej dumna. Wyjechałam na tydzień, wracam, trup nie szałwia - rodzina zalała Więcej nie siałam...

Co do róży to nie pomogę, mam tylko świeżutką pnącą New Dawn, ale z tego co widziałam na różnych domach, to najsilniej rosną (rośnie?) jakieś białe.....

kasiek 21:12, 04 paź 2013

Wstawiaj foty ogródka - dawno juz nic nie było fakt ze daleko nam do klimatów Chorwacji, ale Twój ogródek też ma swoje uroki
gusiarz 21:49, 04 paź 2013

Agacia - a może poczekaj z sianiem szałwii do wiosny? Bo nawet jak teraz wykiełkują to co z nimi poczniesz? To bylinki są i w domu nie dadzą rady.
W sprawie róż podpytaj Safoyi (pewnie źle odmieniłam...) - ale ona częściej jest na innym forum niż na Ogrodowisku (poszukaj u wujka Googla)

Agacia - dawaj adresik na privka - w wiadomym celu
agatanowa 22:13, 04 paź 2013

gusiarz napisał(a)
Agacia - a może poczekaj z sianiem szałwii do wiosny? Bo nawet jak teraz wykiełkują to co z nimi poczniesz? To bylinki są i w domu nie dadzą rady.
W sprawie róż podpytaj Safoyi (pewnie źle odmieniłam...) - ale ona częściej jest na innym forum niż na Ogrodowisku (poszukaj u wujka Googla)

Agacia - dawaj adresik na privka - w wiadomym celu

Myślałam o wysiewie do gruntu (części ziarenek oczywiście), w domu nie ma sensu - moim skromnym zdaniem Tak mi wychodzi, ze jesli w naturze się czasem wysiewają, to może i u mnie coś wykiełkuje, jesli nie teraz, to może wiosną zimujac pod kołderką
gusiarz 22:14, 04 paź 2013

I bardzo zdrowe podejście
agatanowa 22:32, 04 paź 2013

gusiarz napisał(a)
I bardzo zdrowe podejście

Agusiarz, co do Safoi, okazuje się, że kojarzyłam ją już i z bloga (co za zdjęcia!), i z tegoż "drugiego" forum, to samo z AniąDS, chyba wielokrotnie już u nich poczytywałam, ale nie skojarzyłam wcześniej jakaś pomroczność, albo po prostu podejście typu: "no i co wniesie ta wiedza?"
Katkak 23:20, 04 paź 2013

agatanowa napisał(a)
Resztę zdjęć z wakacji miałam powklejać zimową porą, ale tego jednego nie odpuszczę

Wieczór - słońce zaszło, można kontemplować spokój morza, piękno natury...

I to się nazywa odpoczynek Zdjęcie rewelacja