Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 23:05, 24 paź 2013

Katkak napisał(a)
Agatka, Słońce Ty moje, to bodziszki teraz jeszcze się sadzi? Bo bardzo bym je chciała, ale myślałam, że już do wiosny lepiej poczekać. Pozdrawiam.

Kasiu, a czy ja mam inne wyjście? Mam w doniczkach, to muszę wsadzić. Ponoć to niewymagająca roślinka, więc optymistycznie zakładam, że da radę.
grembosia 23:16, 24 paź 2013

Agata, chyba niepotrzebnie zawracasz sobie głowę takimi sprawami, że za parę lat..., za parę lat wsadzisz do większej donicy albo podzielisz na mniejsze....

Ty myśl o tym, jak znajdziesz czas, żeby posadzić do gruntu tyle fajnych roślin...
Ty za dużo nie myśl, tylko działaj.

A ja już myślałam, że trzeba cienki plastik, wielkie otwory..., Agatko, Agatko....
agatanowa 23:17, 24 paź 2013

grembosiu, a Ty bedziesz wsadziać po prostu w donicę i już?
grembosia 23:23, 24 paź 2013

W donicę i już... do ziemi.
A na wiosnę plastik w gliniane ubranko.
agatanowa 23:26, 24 paź 2013

Grembosiu, jak widzę Ty sadzisz w celach okresowej ozdoby, a ja tak na lata Hehe, ciekawe czy cokolwiek z tego wyrośnie

A to od razu podpytam, bo na pewno masz u siebie lawendę: jak ją sadziłaś? A i hosyty też?.... Kocimietkę?

Edit: już poczytałam sobie o sadzeniu
monteverde 23:40, 24 paź 2013

Agatko nie martw się o doniczki dla lilii, ja sadziłam i w twardych i takich po chryzantemach co maja na dnie małe dziurki i nawet w malutkie 9 oczywiście wtedy tylko 1 cebulę i dały sobie radę, a jak będzie miała za ciasno to do wierzchu wyjdzie a wtedy zauważysz i przesadzisz do większego wczoraj dzieliłam w warmińskim bodziszka Biokovo i ma się dobrze u mnie dzisiaj było cieplutko do ciemaka robiłam
agatanowa 23:50, 24 paź 2013

Aniu, dziękuję

A u mnie jak na złośc do pierwszej siąpiło, jeszcze dziecko mam z infekcją i nie mogę cały czas siedzieć w glebie, bo wówczas muszę organizować opiekę nad dzieckiem również w tym wymiarze - a to nieproste no i tęsknię po 1,5- 2 h na maksa i czuję się wyrodną matką, a wyrzuty sumienia gryzą tak, że już wolę, aby nornice wszystkie moje cebulki pogryzły

grembosia 23:54, 24 paź 2013

W donicach na lata, to chyba nieporozumienie, ktoś tak Ci polecił?

Kocimiętki nie mam, ale lawendy sporo. Ostatnio nawet sama, dla zabawy, wyhodowałam ją z nasionek i miałam z 20 maleńkich, myślałam zadołować je przypadkowo, żeby wiosną posadzić na miejsca docelowe, ale wymyśliłam, że zaryzykuję ( właściwie nic nie ryzykowałam) i posadzę je na brzegu nowo powstającej rabaty, to taki eksperyment, nie bierz z tego przykładu

Jak chcesz uzyskać zwarty żywopłot z lawendy, to sadzisz ją gęsto, z odstępem niewielkim. Jak chcesz formować w kule, to powinnaś zachować ok. 30- 40 cm. przerwy. Z moich doświadczeń wynika, że lawenda ładniej wygląda, kiedy przycinasz ją z każdej strony, tego nie da się zrobić w szpalerze i są brzydkie "odstępy".

Hosty, tak zwyczajnie, dołek, roślina, ziemia, tu nie ma filozofii. tylko nie sadź ich zbyt głęboko!
Sebek 23:56, 24 paź 2013

Agata - nie przejmuj się, że za ciasno posadziłaś - to nie dom - zawsze możesz taką cebulę wykopać
agatanowa 23:56, 24 paź 2013

Bodziszek Biokovo, to taki jasny róż? Bo tak mi się googluje
Ja chyba mam jakąś wersję korzeniastą, tak sądząc po kłączach i listkach
Ale najbardziej podobają mi się niebieskie, mam jedną kepę muszę obligatoryjnie dokupić (to chyba bodziszek wspaniały czy wielkopłatkowy, jakoś tak mi wygląda)