Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 23:59, 24 paź 2013

Dziękuję, grembosiu i Sebek

a ponoć lilie w donicach sadzają wytrawni uprawiacze lilii właśnie na te 3-4 lata, tj. do czasu podziału
Sebek 00:03, 25 paź 2013

agatanowa napisał(a)
Dziękuję, grembosiu i Sebek

a ponoć lilie w donicach sadzają wytrawni uprawiacze lilii właśnie na te 3-4 lata, tj. do czasu podziału

Można ich nazwać entuzjastami albo kolekcjonerami Ale czasem to świry i to niezbyt pozytywne....Zresztą tracisz miejsce na inne rośliny, bo donica zawadza w ziemi....
monteverde 00:08, 25 paź 2013

agatanowa napisał(a)
Aniu, dziękuję

A u mnie jak na złośc do pierwszej siąpiło, jeszcze dziecko mam z infekcją i nie mogę cały czas siedzieć w glebie, bo wówczas muszę organizować opiekę nad dzieckiem również w tym wymiarze - a to nieproste no i tęsknię po 1,5- 2 h na maksa i czuję się wyrodną matką, a wyrzuty sumienia gryzą tak, że już wolę, aby nornice wszystkie moje cebulki pogryzły

Ja też nie mogę cały czas siedzieć w ogrodzie dzisiaj poszłam dopiero po 14.00 a miałam iść o wiele wcześniej taki co w głowie uradzi..... no ale było cieplutko, słoneczko pięknie świeciło, więc już po nocy schodziłam nie pogryzą Ci cebulek jak piszesz o takich zabezpieczeniach zresztą ja w rajskim wszystkie cebulowe wsadzałam do doniczek na dobranoc liliowo
mira 00:09, 25 paź 2013

No to ja z tych świrowatych trochę - ale wszystkie cebule smaczne dla nornic pakuję w koszyczki bo nie lubię jak ja czekam a tu tylko dróżka wyorana i cebul niet
monteverde 00:11, 25 paź 2013

Sebek napisał(a)

Można ich nazwać entuzjastami albo kolekcjonerami Ale czasem to świry i to niezbyt pozytywne....Zresztą tracisz miejsce na inne rośliny, bo donica zawadza w ziemi....

Seba co Ty piszesz, jakie świry, jak masz cebulę za 40 zł lub więcej, bo kolekcjonujesz to trzeba zabezpieczyć żeby właśnie nornica się nie pożywiła, a do takiej donicy wsadzisz na luzie 4 cebule, więc donica nie zawadza w ziemi
monteverde 00:15, 25 paź 2013

agatanowa napisał(a)
Bodziszek Biokovo, to taki jasny róż? Bo tak mi się googluje
Ja chyba mam jakąś wersję korzeniastą, tak sądząc po kłączach i listkach
Ale najbardziej podobają mi się niebieskie, mam jedną kepę muszę obligatoryjnie dokupić (to chyba bodziszek wspaniały czy wielkopłatkowy, jakoś tak mi wygląda)

właściwie biały niski do 25cm, ale pręciki ma czerwonawe a bodziszków jest naście odmian, biokovo to kantabryjski
agatanowa 00:24, 25 paź 2013

hehe, od świrów nas młodzież wyzywa A niech u siebie popatrzy, jak tam chucha-dmucha, sąsiedzi się dziwią, że na kolana z aparatem przed każdą roślinką pada, a łopatą śnieg pod elewację przerzuca, zamiast zostawić w spokoju...

Donica wiele miejjsca nie zajmuje - tyle, ile potrzeba minimalnie roślinie, bo inaczej się pozagłuszaję wzajemnie, uważam, że to żadna strata miejsca

Ania, ja moje lilie porozsadzałam po całym ogródku (wbrew jakiemukolwiek dekalogowi), to tu 2 szt. to tam 4-ry, to tam 5, zanim doczekam się takich skupisk, jak u Ciebie, to wieki całe. He, albo dosadzę za rok, jak mi się spodoba

ja nie mam cebul za 40 dyszki, to może za rok albo dwa na razie eksperymentuję i... przedobrzam, jak pisze Sebek

niestety dodałam roboty, bo łopatą kabel przeciełam do oświetlenie przyszłego, ech

a z tymi bodziszkami, to zaczęłam kapować, że coś ich dużo odmianowo, jak już kupiłam sadzonki i okazało się w panu necie, że to jednak nie tak łatwo bedzie je namierzyć

dziękuję wszystkim pieknie, dobranoc
monteverde 00:52, 25 paź 2013

Ja teraz w warmińskim tez mam między różami i nie tylko, to było stare zdjęcie z rajskiego dobranoc
agatanowa 08:55, 25 paź 2013

Aniu, a gdzie masz anioła stróża? Trafił gdzieś w końcu? Pokaż, proszę

edit: o rety, u Ciebie w watku miałam to wkleić, już się poprawiam
zawitka 09:21, 25 paź 2013

Poczytałam sobie o świrach liliach i nornicach weselej się zrobiło a czy napewno nie zjedzą cebul w donicy , choć mam wątpliwości sama wsadziłam w donice .Pozdrawiam cieplutko Przyjaciół